« Späť

Pápež František na Veľkonočnú nedeľu: Len nekonečné milosrdenstvo nás zachráni

Pápež František na Veľkonočnú nedeľu: Len nekonečné milosrdenstvo nás zachráni

Vatikán 27. marca – Svätý Otec František vo Veľkonočnú nedeľu celebroval na Námestí sv. Petra omšu Slávnosti Pánovho zmŕtvychvstania, po ktorej udelil požehnanie „Urbi et Orbi“ – mestu Rímu a celému svetu. V posolstve, ktoré predniesol z priečelia Vatikánskej baziliky, ohlásil radostnú veľkonočnú správu o vzkriesení Ježiša Krista, „stelesneného Božieho milosrdenstva“. Citujúc slová žalmu „Božie milosrdenstvo je večné“ zdôraznil, že z duchovnej a morálnej biedy môže ľudstvo zachrániť „len nekonečné milosrdenstvo“.
Vo svojom príhovore vyprosoval od vzkrieseného Krista osobitné požehnanie pre oblasti trpiace vážnymi krízami, počnúc Sýriou, cez Irak, Jemen, Líbyu. Vyprosoval pokoj pre Svätú zem a Ukrajinu a vyzval k solidarite s obeťami teroristických útokov v Belgicku, Turecku, Nigérii, Čade, Kamerune, Pobreží Slonoviny a Iraku.
Pripomenul, že Kristovo zmŕtvychvstanie je zároveň výzvou nezabúdať na stále početnejších migrantov a utečencov, ktorí utekajú pred vojnou, hladom, chudobou a sociálnou nespravodlivosťou a vyjadril aj svoje priania pre Svetový humanitárny samit, ktorý sa zíde v máji v Istanbule.
Na záver Svätý Otec všetkých povzbudil „pustiť sa s väčšou odvahou a s väčšou nádejou do budovania ciest zmierenia s Bohom i s bratmi“. Pri požehnaní Urbi et Orbi mu asistovali kardináli Renato Raffaele Martino, emeritný predseda Pápežskej rady pre spravodlivosť a pokoj a Franc Rodé, emeritný prefekt Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života.
Plné znenie posolstva Urbi et Orbi
Dopoludňajšie eucharistické slávenie sa na zaplnenom Vatikánskom námestí začalo o 10. hodine. Po slávnostným vstupe diakoni odhalili ikonu Krista Pantokrátora so symbolmi zmŕtvychvstania, ktorú si Svätý Otec uctil incenzom. Evanjelium zaznelo tradične v slávnostnom gréckom a latinskom prednese. Bohatá kvetinová výzdoba liturgického priestoru a prednej časti námestia bola už po 30. rok v poradí darom holandských kvetinárov Svätému Otcovi, ktorý sa im verejne poďakoval v závere po požehnaní Urbi et Orbi. Pri slávnosti asistovali jednotky Švajčiarskej gardy a Vatikánskeho žandárskeho zboru s dychovou hudbou. Po skončení liturgie si Svätý Otec podal ruku s prítomnými kardinálmi a z papamobilu pozdravil veriacich nielen v priestore námestia, ale aj pozdĺž širokej ulice Via della Conciliazione. -jb-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým