« Späť

Svätý Otec potvrdil 12 káuz svätosti: blahorečenie čaká 38 albánskych mučeníkov

Svätý Otec potvrdil 12 káuz svätosti: blahorečenie čaká 38 albánskych mučeníkov

Vatikán 27. apríla – Pápež František na včerajšom stretnutí s prefektom Kongregácie pre kauzy svätých kardinálom Angelom Amatom schválil vydanie dekrétov týkajúcich sa dvanástich káuz svätosti. Dekréty potvrdzujú dva zázraky, dva prípady mučeníctva a osem uznaní hrdinských cností.
Zázraky sa pripisujú príhovoru blahoslaveného talianskeho kňaza Alfonsa Mariu Fusca (1839 – 1910), zakladateľa Kongregácie sestier sv. Jána Krstiteľa, ktorý sa tak stáva čakateľom na obrad svätorečenia.
Ďalšiu skupinu tvoria kandidáti blahorečenia. Ctihodnému Božiemu služobníkovi z Írska, Johnovi Sullivanovi (1861 - 1933) zo Spoločnosti Ježišovej, bol priznaný zázrak. Mučeníctvo bolo priznané obetiam komunizmu v Albánsku zavraždeným v rokoch 1945 – 1974: arcibiskupovi albánskeho Durrësu Vincentovi Prennushimu z rehole františkánov a 37 spoločníkom. Za mučeníkov boli uznaní aj španielski benediktíni José Antón Gómez a jeho traja spoločníci, ktorých zavraždili v roku 1936.
Osem dekrétov sa týka hrdinských cností. Medzi Božími služobníkmi, ktorým bol priznaný hrdinský stupeň cnosti, sú traja kňazi: Tomáš Choe Yang-Eop (1821 - 1861), historicky druhý kňaz v Kórei, ktorého rodičia boli mučeníkmi, ďalej františkánsky kňaz Sosio Del Prete (1885 - 1952) z Talianska a Poliak Venantius Katarzyniec (1889 – 1921) z rehole minoritov.
Štyri rehoľné sestry, ktorým sú priznané hrdinské cnosti, tri Talianky a jedna Španielka, sú zakladateľkami ženských kongregácií z prelomu 19. a 20. storočia: Božie služobníčky Emilia Pasqualina Addatisová, Maria Laura Baraggiová, Ilia Corsarová a Caterina Carrasco Tenoriová.
Hrdinský stupeň cností bol napokon priznaný španielskej laičke z Opus Dei Marii Montserrat Grases Garcíovej, členke Prelatúry Svätého kríža. -bp

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre MK Rastislav Mečiar

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Zatiaľ bez komentára Buďte prvým