« Späť

Vyjde kniha zachytávajúca listy detí pápežovi s jeho odpoveďami

Vyjde kniha zachytávajúca listy detí pápežovi s jeho odpoveďami

Vatikán 24. novembra – „Drahý pápež František, chcela by som s tebou olovrantovať“ – to je názov knihy, ktorá je výberom listov detí zaslaných Svätému Otcovi a jeho odpovedí na ne. Táto vôbec prvá kniha svojho druhu, ktorú zostavil páter Antonio Spadaro SJ a Tom Grath z vydavateľstva Loyola Press, vyjde v marci roku 2016. Čitatelia v nej nájdu zobrazených 31 ručne napísaných listov spolu s obrázkami detí od 6 do 13 rokov zo všetkých končín zeme. Zastúpených je tu 26 národov zo všetkých kontinentov. Aj napriek ich rôznorodosti, listy spája niekoľko spoločných tém a obáv ako sú: veľká láska k pápežovi Františkovi, zvedavosť ohľadom jeho života, obavy v súvislosti s tým, čo bude po smrti, silný zmysel pre spravodlivosť, dôležitosť rodiny, túžba byť videní a vypočutí. Odpovede Svätého Otca sú motivujúce, potvrdzujú jeho presvedčenie, že deti sú budúcnosťou a ich hlasu treba načúvať. 
Kniha ako medzinárodný projekt Spoločnosti Ježišovej vyjde aj v anglickom a španielskom preklade, a to súčasne v Taliansku, Španielsku, Mexiku, Poľsku, Indonézii, na Filipínach a v Indii.
Podobná publikácia s názvom „Malé listy pápežovi Františkovi (Letterine a Papa Francesco)“ vyšla v Taliansku minulý týždeň. Kniha, ktorú  pre vydavateľstvo Gallucci zostavila Alessandra Buzzetti, zachytáva listy a obrázky detí z celého sveta zaslané pápežovi. Sú medzi nimi aj listy detí prenasledovaných kresťanov reagujúce na dennodenné drámy z ich okolia. Pápežovi však nepíšu len kresťanské deti. V liste malého Aziza z Pakistanu sa napríklad uvádza: „Hlavný dôvod môjho listu je, že som počul o kresťanskom páre, ktorý bol zaživa upálený“, „je mi ich veľmi ľúto a prosím ťa o prepáčenie“, „Islam nie je toto“, „prosím odpusť mne aj Pakistanu“. -zk-

zdroj:http://sk.radiovaticana.va/

Pre  MK Rastislav Mečiar