« Späť

Jednota Cirkvi

Jednota Cirkvi

Jednota Cirkvi sa nemení rôznymi obradmi, lebo podstata zostáva jedna a tá istá. Tak napr. podľa všetkých katolíckych obradov je vo sv. omši obetovanie, premenenie a prijímanie (podstatné časti). Mimo rímskeho obradu latinského sú aj iné obrady krásne a povznášajúce. Je jasné, že ani uvedenie národných jazykov do obradov nenarúša jednotu Cirkvi, hoci je žiadúce, aby sa latinčine aj naďalej venovala príslušná pozornosť najmä v teologickom štúdiu.

Toto hnutie usiluje o jednotu zatiaľ v láske, ale aj vo viere ("for Life and Wor", "For Faith and Order" a iné heslá zasadnutí).

Cirkvi veľmi záleží na tom, čo Ježiš nazval "jeden ovčinec a jeden pastier". Modlí sa za jednotu a úprimne jej otvára cestu.

Ekumenické hnutie malo veľký ohlas aj na koncile a bol vydaný "dekrét o ekumenizme", nazvaný "Obnovenie jednoty" ("Unitatis redintegratio"). Hovorí sa tu o jednote a jednotnosti Cirkvi, o vzťahoch oddelených bratov s Cirkvou, o tom, že ekumenizmus má byť vecou všetkých, že treba začať vlastným prehĺbeným duchovným životom, modlitbou, vzájomným porozumením. Veľká pozornosť sa v dekréte venuje odlúčeným cirkevným spoločnostiam na Východe (pravoslávie) aj na Západe (protestanti, anglikáni). Je tu spoločné východisko: uznávanie Krista, jediného Prostredníka. Treba študovať Písmo sväté čo najhorlivejšie a sviatostný život načim prehĺbiť. Treba nájsť jednotnú cestu s Kristom.

Opravdivá Cirkev Kristova  je všeobecná, katolícka. Je takou podľa vôle Kristovej a jej všeobecnosť úzko súvisí s jednotou Cirkvi: ak je Cirkev jedna, nevyhnutne je aj všeobecná, ak je všeobecná, môže byť len jedna. Kristus sám dal rozkaz apoštolom: "Choďte teda a učte všetky národy a krstite ich v mene Otca i Syna i Ducha Svätého a naučte ich zachovávať všetko, čo som vám prikázal! A hľa, ja som s vami, po všetky dni až do skončenia sveta!" (Mt18,19n) Posiela ich ku všetkým národom (všeobecnosť ľudí), chce, aby učili všetko, čo im zveril (všeobecnosť náuky), posiela ich do celého sveta (všeobecnosť miesta) a zostáva s nimi až do skončenia sveta (všeobecnosť času).

(Malý teologický lexikon)

obrázok: Google

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Evka, vďaka za tento príspevok. Jednota kresťanov je mojou srdcovkou. Jednotu je niekedy tak náročné budovať a tak jednoducho sa rúca, že je to až neuveriteľné.

Od nejakej mystičky som čítal, ako jej Ježiš hovoril, že keď sa kresťania delia, trhá to jeho telo. Verím, že Duch Svätý túži po jednote. Je nádherné zažívať Božiu prítomnosť aj na medzidenominačných zhromaždeniach, kde ide kresťanom o jedno - priblížiť sa k Bohu a vzájomne si pomôcť.
Odoslané 25.9.2012 9:33.
K zjednoteniu kresťanov je naozaj najviac potrebná pokora v tom pravom slova zmysle – láska, vzájomná úcta, nechcieť vyčnievať - vyvyšovať, vedieť sa navzájom prijať – tolerovať, uznať, že dokonalý je jedine Boh.
Odoslané 25.9.2012 10:25.
To je to. Pokora. Presne tak, ako hovoríš, Anička. Veď tá je najťažšia. Ale verím, že aj tú nám dá Pán aby sme boli jedno.
Odoslané 25.9.2012 11:52 ako reakcia na Anna Václavová.
Vďaka, Evička! Jednota je absolútnou prioritou a ako píše Martin, a je aj mojou srdcovkou. Učíme sa a putujeme. Prijímame sa a ešte niekedy nie tak celkom. Našťastie kráčame všetci s Pánom. Tak mám silnú vieru a nádej, že sa raz skutočne v láske spojíme v jednu Cirkev! Teraz ho spoločne chválime a ďakujeme Mu, prosíme Ho a rastieme.
Odoslané 25.9.2012 11:56.
Tak ako Martin píše o bolesti Ježišovej i ja to tak niekedy osobne cítim - najmä keď medzi denomináciami je nenávisť, nevraživosť. Ale celé to vnímam tak, že to bola Božia vôľa, že sme takto rozdielny. Aby sme doslova žiadostivo súperili za Božím poznaním za Jeho Pravdou a tým sa navzájom obohacovali a rástli a využívali ten potenciál, ktorý Boh do nás vložil.
Ja evanjelik, ako som sa znovu zrodil pred 10 rokmi pomerne pravidelne navštevujem aj iné denominácie no najradšej Charizmatické katolícke spoločenstvo pri Dóme sv. Martina v Bratislave, na čo sa i dnes o 18.30 v Istropolise teším.
Odoslané 26.9.2012 10:22 ako reakcia na Martin Lojek.