« Späť

O neomylnom Učiteľskom úrade Cirkvi

O neomylnom Učiteľskom úrade Cirkvi

Cieľom Cirkvi je viesť ľudí k spaseniu. Keby sa mohla v svojom učení viery mýliť, mohla by ľudí priviesť na bludnú cestu a neslúžila by ich spaseniu.

Preto musí byť schopná zachovať bez omylu celú zjavenú pravdu.

Boh nás nezaväzuje pod ťarchou večného trestu, aby sme uverili tomu, kto sa v učení môže mýliť.

Ježiš povedal: "Kto vás počúva, mňa počúva, a kto vami pohŕda, mnou pohŕda" (Lk10,16).

Nebol by sa však s apoštolmi stotožňoval, keby sa v učení boli mohli mýliť, a tak do omylu uviesť aj iných.

Sv.Pavol apoštol nazýva Cirkev "stĺpom a základom pravdy" (1Tim3,15).

Keby sa však Cirkev mohla mýliť čo aj len v jednej pravde viery a mravov, bola by skôr trstinou vetrom klátenou a nie pevným základom.

Príčinou neomylnosti Cirkvi nie je ľudská múdrosť, alebo učenosť, lež účinkovanie Ducha Svätého v Cirkvi, jeho ustavičná pomoc Učiteľskému úradu, magistériu (assistentia Spiritus Sancti).

"Keď však príde on, Duch pravdy, vyučí vás všetkej pravde". (Jn16,13) - povedal Ježiš apoštolom. Prisľúbil, že zostane s nimi (a s ich nástupcami, Cirkvou), až do skončenia sveta.

Nositeľom neomylnosti v Cirkvi je jej Učiteľský úrad, magistérium. Údmi Učiteľského úradu Cirkvi sú biskupi na čele s pápežom.

Neomylne učia na všeobecnom koncile. Koncil sa schádza v dosť veľkých časových intervaloch, je to mimoriadne magistérium. Pretože prebieha slávnostne, nazýva sa aj slávnostné magistérium.

Neomylne učia tiež biskupi po celom svete rozídení, ak učia dajakú náboženskú pravdu jednotne, natrvalo (definitívne) a zjednotení s pápežom. To sa menuje riadne magistérium. Na všeobecný koncil pozýva biskupov z celého sveta (nazývajú sa konciloví Otcovia) - pápež. On sám, alebo ním poverený zástupca na koncile predsedá a napokon uznesenia koncilu pápež aj potvrdzuje. Ak by uznesenie nepotvrdil, nemá váhu (dogmatickú hodnotu) všeobecného koncilu.

Jednotliví biskupi nie sú neomylní učitelia viery a mravov, čo ani nie je potrebné, lebo prípadný omyl jednotlivého biskupa by ešte neohrozil neomylnosť Učiteľského úradu, magistéria Cirkvi. Biskupi sú však vo svojich diecézach opravdiví, autentickí učitelia viery a mravov.

(Malý teologický lexikon)

 

obrázok: http://www.topolcany.fara.sk/uvod/4

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ď! +! Chvála Tebe, Bože! emoticon
Odoslané 3.2.2013 0:59.
Som vďačná za tento príspevok. Pokračuj Evička. emoticon
Odoslané 3.2.2013 7:52.