« Back

Devalvácia slova

Devalvácia slova

Môj pohľad na to, čo a ako počúvame, čítame, píšeme.

Na začiatok si pomôžem ekonomickým jazykom – jednou z definícií inflácie: Inflácia znamená nadmerné množstvo finančných prostriedkov v obehu, ktoré takto strácajú kúpnu silu, sú  devalvované (znehodnotené) a takýmto spôsobom strácajú na hodnote.

Naša spoločnosť je zavalená množstvom slov. Valia sa na nás z televízie, rádií, časopisov a novín. Množstvo slov a máločo je povedané. Žiaľ, i v Cirkvi, a tým pádom aj v duchovnom živote, sa neraz posolstvo stráca v mori slov. Slová o Bohu i o nás, slová poučovania, moralizovania, výčitiek...

Stávame sa chorými na mnohovravnosť. Paradoxne trpíme nielen ňou, ale aj hluchotou. Netvrdím, že sa vzájomne vôbec nepočúvame, resp. nečítame, ale v našich slovách mne osobne chýba to „Božie“. Posolstvo, ozvena toho, čo Boh hovorí, spôsobuje, robí. Niečo, čo autor vníma od Boha (počas modlitby, z Božieho slova, z udalostí života, ...), prijíma to, rozjíma o tom, necháva sa tým akoby „ožiariť“ a potom odovzdáva ako svetlo iným.

Tu, na Mojej Komunite, sú niektoré hodnotné a obohacujúce blogy či komentáre, ktoré vo mne rezonujú aj niekoľko hodín či dní po ich prečítaní. No vzhľadom na množstvo toho všetkého, čo je tu uverejňované, sú tieto blogy (komentáre) v menšine. K tomuto zisteniu a konštatovaniu ma priviedla situácia v komunite Život zo Slova o ktorej viac píšem v blogu Život zo Slova - reset.

Parafrázujúc tú vyššie uvedenú ekonomickú poučku by som mohol napísať: Aj tu je množstvo slov, ktoré tak strácajú silu a sú devalvované.

Žiaľ, uvedomujem si, že na tomto stave mám svoj podiel viny aj ja. Svojimi blogmi ako i komentármi. A tak som sa rozhodol byť voči sebe náročnejší. Neviem ako často tu niečo uverejním, či to budú tri príspevky za mesiac alebo jeden za tri mesiace.  Neviem. Čo však viem je to, že nechcem plytvať slovami. Chcem viac rozoznávať a preosievať to, čo uverejním. Písať o tom, čo nie je zo mňa, ale čo prijmem ako svetlo, čo ma privedie bližšie k Božiemu srdcu a čo môže priviesť k Nemu bližšie iných. A bude to bez možnosti komentovania! Pochopiteľne, ak sa v nejakom blogu vyjadrím k nejakej pálčivej téme, v tom prípade by bolo z mojej strany neslušné a neférové, aby som neumožnil vyjadriť svoj názor aj iným. Čo sa týka mojich komentárov pod blogmi iných, nemienim sa príliš zapájať. Ak už, tak len v zdieľaní sa s Božím slovom v komunite Život zo Slova (pravda, ak to bude pokračovať) a pod inými blogmi výnimočne len vtedy, keď budem vnímať, že sa mám postaviť na stranu pravdy.

Rovnaké veci každý inak vnímame, prežívame i vyjadrujeme, pretože sme rôzni. Každý máme iné túžby a potreby, ktoré sa časom menia. Niekto sa tu na MK cíti ako ryba vo vode, ja, hoc sa začínam cítiť ako ryba na suchu, to nikomu neberiem. Ale to, že tu vnímam devalváciu slova, je asi len môj problém, ktorý tu viac rozvádzať nemusím.

Jozef

Zdroj ilustračného obrázku: http://vcu.visioncritical.com/2010/02/stop-collaborate-and-listen-market-resarch-with-ears-wide-open/(online2013-01-14)

Comments
sign-in-to-add-comment
Jozef. podobné pocity som mala, keď som chcela zverejňovať svoje príspevky "Každý deň s Božím slovom". Pritom som nechcela dávať Liturgické čítania, ale Božie slovo s odvolávkami.
Posted on 1/15/13 7:39 AM.
Martin Švikruha
palec hore, Jozef.
Posted on 1/15/13 7:41 AM.
Chcela som, Jozef, reagovať najprv na "Život zo Slova", ale tam sú komentáre umožnené iba tým, čo sú na facebooku alebo iných sociálnych stránkach...preto som Ti odpovedala na tvoj wall.
Uvítala by som niečo také v rámci MK, hoci majú také čosi viaceré stránky. Treba však zvážiť, či sa to nezvrhne na delenie na tábory "pre " a "proti". Ako v prípade jedného nášho brata.
Delenie sa o Božie Slovo, čo ma v ňom obohatilo o krásnu skúsenosť s Pánom, by takéto reakcie vzbudzovať nemalo. Nemôžme byť všetci šití podľa jedného strihu,ale môžeme sa rešpektovať.
Posted on 1/15/13 9:42 AM.
Jozef, stato6nujem sa. Rastieš, lebo počúvaš čo ti vnuká Duch.
Posted on 1/15/13 5:13 PM.