Blogs

« Back

Bangladéš: bývalý imám je odmietnutý a izolovaný vo svojej vlastnej dedine

Bangladéš: bývalý imám je odmietnutý a izolovaný vo svojej vlastnej dedine

Rahman* a jeho rodina boli kedysi vo svojej komunite uznávanými moslimami – no odkedy sa Rahman stal kresťanom, prišiel o prácu a snaží sa zabezpečiť svoju rodinu. Prosím, modlite sa za neho a za partnerov Open Doors, ktorí ho podporujú.

35 ročný Rahman* bol v Bangladéši  imámom (učiteľ islamského náboženstva) v miestnej mešite po štúdiu na madrase (islamskej škole). Počas desiatich rokov v mešite bol vo svojej dedine veľmi rešpektovaný. Ľudia ho vyhľadávali, pre jeho múdrosť a dobré rady  bol obľúbený. 

Všetko sa zmenilo po tom, čo Rahman stretol evanjelizátora, ktorý ho povzbudil, aby čítal Bibliu. Rahmana to zaujalo a rozhodol sa dozvedieť viac o Ježišovi, a tak sa zapísal do šesťmesačného kurzu v teologickom seminári – a stal sa kresťanom! 

Rahmanova komunita sa obrátila proti nemu 

Keď sa miestna komunita dozvedela o jeho zmene viery, vyhnali ho z mešity a začali ním opovrhovať. Zodpovedný mešity, kde Rahman kedysi slúžil, varoval dedinčanov, aby s ním nekomunikovali a nerobili s ním a jeho rodinou žiadne obchody. Ľudia boli jasne poučení, aby sa vyhýbali Rahmanovi a jeho rodine, pretože by ich mohol priviesť k Pánovi. 

Teraz pracuje ako denný robotník a Rahman sa snaží zarobiť dosť peňazí, aby on a jeho rodina prežili. Ľudia sa mu často posmievajú, označujú ho za ťažkého hriešnika a odmietajú mu dať akúkoľvek prácu. Ak je zamestnaný a pýta si mzdu, zamestnávateľ sa mu vysmieva a hovorí: „Nedám ti žiadne peniaze. Chcel by som vidieť, kto ti pomôže." 

Jeho susedia sa s ním už nerozprávajú a pozerajú sa naňho podozrievavo. Niektorí sa mu dokonca priamo vyhrážali. „ Nedávno vodcovia dediny navštívili môj dom a prikázali mi, aby som sa vzdal svojej viery a vrátil sa k islamu,“ hovorí Rahman. "Hneď som to odmietol. Povedal som im: ‚Toto je moje posledné rozhodnutie: do konca svojho života budem nasledovať Pána Ježiša Krista. Nežiadajte ma teda, aby som sa ho zriekol.‘ Veľmi sa nahnevali a začali sa so mnou hádať. Boli stále viac voči mne agresívnejší."  

Izolovaný – ale nie sám 

Rahman sa cíti úplne odrezaný od svojej komunity. „Teraz sú moji priatelia mojimi nepriateľmi. Moji príbuzní a susedia ma nenávidia. Som pre nich ten najhorší človek v dedine. Nemám miesto v ich srdciach a dokonca ani v komunite. 

„Pred niekoľkými dňami ma môj otec zavolal k sebe domov, a keď som tam prišiel, zrazu sa veľmi nahneval a povedal: ‚Zriekam sa ťa! Už nie si môj syn! Nedostaneš odo mňa žiadne dedičstvo. Odíď mi z očí!‘“ 

Rahman a jeho rodina sú extrémne izolovaní a snažia sa nájsť dostatok jedla. „Neviem, čo sa stane s mojimi deťmi,“ hovorí Rahman. „Nemáme kostol, kde by sa moje deti mohli učiť Bibliu alebo duchovne rásť a praktizovať kultúru kresťanstva. Vyrastajú bez náležitých vedomostí o svojej viere. Nemám kresťanskú komunitu, kde by som žil spolu. Toto je ťažký život." 

Partneri Open Doors spolupracujú s Rahmanom, aby ho podporili a pomohli mu nájsť riešenie, ako aj povzbudili modlitbou a svojim priateľským vzťahom. 

*Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: Flickr