« Späť

Irackí kresťania sa boja vrátiť domov aj po oslobodení ich miest

Irackí kresťania sa boja vrátiť domov aj po oslobodení ich miest

Irak: Aj dva roky po oslobodení Mosulu sa mnohí kresťania stále boja vrátiť späť Pred dvoma rokmi 10. júla 2017 ohlásila iracká vláda porážku Daešu (ISIS). K oslobodeniu Mosulu prišlo tri roky po tom, ako v tomto druhom najväčšom meste Iraku boli nastolené drakonické zákony šaríe, vrátane nútených konverzií na islam, masových popráv a znovuzavedenia otroctva.

„Po oslobodení Mosulu nikto neveril, že by sa kresťania mohli vrátiť späť do mesta,“ vysvetľuje sýrsky katolícky kňaz Amanuel Adel Kloo v rozhovore pre medzinárodnú pápežskú nadáciu ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi.

Otec Kloo bol však pevne rozhodnutý vrátiť sa. Aktuálne je jediným katolíckym kňazom v Mosule. Je presvedčený, že jeho poslaním je „slúžiť pod Krížom” a zároveň „zachovať a chrániť historické dedičstvo kresťanov v meste”. Dedičstvo, ktoré zahŕňa kresťanské chrámy postavené pred viac ako 1200 rokmi. Súčasťou jeho misie je preto aj obnova Chrámu Zvestovania Panne Márii, ktorý bude prvým zrekonštruovaným katolíckym kostolom v Mosule.

Kňaz Amanuel Adel Kloo je jediným katolíckym kňazom na ninivských pláňach. 

„Do tejto chvíle sa vrátilo do Mosulu maximálne 40 kresťanov,“ vysvetľuje otec Kloo nadácii ACN. Avšak v meste je oveľa väčšie spoločenstvo tzv. „putovných“ kresťanov, teda ľudí, ktorí do mesta dochádzajú. Je tu napríklad asi 100 kresťanských študentov, denne dochádzajúcich za štúdiom na Mosulskú univerzitu z okolitých menších miest a dedín. Okrem toho patrí do tohto spoločenstva aj niekoľko stoviek kresťanov prichádzajúcich do Mosulu za prácou, z ktorých väčšina pracuje pre vládne inštitúcie pri oprave elektrických a vodovodných sietí, ktoré sú stále v žalostnom stave. Otec Kloo dúfa, že niektorí z týchto kresťanov sa časom do Mosulu vrátia nastálo.

V roku 2003 patrilo do kresťanskej komunity v Mosule okolo 35 000 veriacich. V nasledujúcich 11 rokoch od začiatku vojny v Iraku a zvrhnutia vlády  Saddáma Husajna, ich počet dramaticky klesal. Únosy a vraždy kresťanov boli takmer na dennom poriadku. Väčšina kostolov v Mosule bola zatvorená ešte pred inváziou Islamského štátu, keďže mnoho kresťanov opustilo  mesto hlavne po vraždách chaldejského katolíckeho biskupa Raha a kňaza Ragheeda. V roku 2014 tak v Mosule zostalo len asi 15 000 kresťanov, hlásiacich sa k rôznym kresťanským spoločenstvám, ako napríklad chaldejskí katolíci, sýrski pravoslávni kresťania, sýrski katolícki kresťania a tiež tu žilo niekoľko arménskych kresťanských rodín. Príchodom džihádistov z ISIS zvony na kresťanských kostoloch, ktoré v Mosule zneli nepretržite skoro 2000 rokov, stíchli úplne. Tisícky kresťanov okamžite opustili mesto. Tí, ktorí zostali, boli buď násilím prinútení konvertovať na islam alebo popravení.

Domy kresťanov zničené útokmi v Iraku.

Hoci mesto Mosul je dnes takmer bez kresťanov, zostáva „nominálne“ aj naďalej arcibiskupským sídlom chaldejskej a sýrskej katolíckej Cirkvi v Iraku. Dôležitosť oboch arcibiskupstiev bola v posledných mesiacoch podčiarknutá menovaním dvoch nových arcibiskupov – v januári bol menovaný Najeeb Michael Moussa za mosulského eparchu Chaldejskej katolíckej cirkvi a v júni Nizar  Semaana za koadjútora Sýrskej katolíckej arcieparchie v Mosule,  kde bude pomáhať  doterajšiemu  arcibiskupovi  Petrovi  Mouchemu.

Otec Kloo verí, že v budúcnosti bude schopný v Mosule postaviť komplex s ubytovaním tak pre univerzitných študentov, ako aj pre ľudí v núdzi. Ale ako najdôležitejšiu vec vidí vybudovanie školy, nakoľko aktuálne je celá miliónová populácia Mosulu takmer čisto moslimská a v tejto irackej metropole nie je teraz ani jedna kresťanská škola. Nepochybne toto bude jeden z rozhodujúcich faktorov, či sa aspoň niektoré kresťanské rodiny rozhodnú vrátiť do Mosulu.

Podľa otca Klooa by obnova Kostola Zvestovania mohla byť dokončená do troch mesiacov. S tým je pre neho spojená veľká nádej, že táto obnova bude tiež znamenať začiatok znovuzrodenia kresťanstva v tomto biblickom meste. „Ľudia sa stále boja,” hovorí. „Ale predsa len, po obnovení a otvorení kostola a ďalších kresťanských budov sa budú cítiť bezpečnejšie. A tak mnohí  dostanú odvahu vrátiť sa.“

Od začiatku invázie Mosulu a Ninivskej planiny v lete 2014 poskytovala pápežská nadácia ACN jedlo, bývanie, lieky a školské vzdelanie pre vysídlených kresťanov prichádzajúcich do Erbilu a  iných severných častí Iraku. Potom, ako sa po vyhnaní Daešu jednotlivé spoločenstvá začali vracať do svojich domovov, nadácia ACN pomáha s obnovou domov, kláštorov, kostolov a ďalších budov. Vďaka podpore svojich dobrodincom mohla ACN od roku 2014 vynaložiť doteraz 42 622 212 eur na pomoc Iraku.