Blogy

« Späť

Kresťanská novinárka z Lahore, ktorá bola prenasledovaná v práci, rezignovala

Kresťanská novinárka z Lahore, ktorá bola prenasledovaná v práci, rezignovala

Gonila Gill je vydatá za Husnaina Jamila, moslima. Ani muž, ani jeho rodina ju nikdy nenútili prestúpiť na islam

Kolegovia jej znepríjemňovali život kvôli jej viere. Urážali  ju za to, že v manželstve so svojím moslimským priateľom neprešla k islamu. Toto je príbeh 38-ročnej Gonily Gillovej, jedinej kresťanskej novinárky zaregistrovanej v tlačovom klube v Lahore.

V rozhovore pre AsiaNews rozpráva príbeh neustáleho znepríjemňovania života na pracovisku kolegami, ktorí chceli, aby sa obrátila na islam. Nakoniec bola taká nešťastná, že sa rozhodla odísť. "Ľudia sú hnusní, hovorí, keď hovoria nezmysly o mojej viere. Ale nestrácam nádej a zotrvám v mojom náboženstve."

Gonila hovorí „Od Boha som dostala ako dar čestného manžela, ktorý rešpektuje mňa a nášho syna, ktorého sme sa rozhodli pokrstiť ako kresťana. Som mu veľmi vďačná, pretože mi pomáha a stará sa o mňa, hoci je tiež je nútený znášať krutosť ľudí. Podporuje môjho syna aj mňa v kresťanskom živote. Často ide s nami na omšu a zúčastňuje sa na modlitbách. Mám šťastie, že som obklopená ľuďmi, ktorí ma milujú, priateľmi, ktorí ma podporujú “. Zároveň dodáva: „Cítim však neistotu v živote v tejto spoločnosti a veľmi sa obávam o budúcnosť môjho syna“.

Žena býva v Kot Khawaja Saeed v Lahore. Od roku 2002 pracavala ako novinárka odsudzujúca diskrimináciu menšín v Pakistane; venovala sa aj témam zdravia a vzdelávania. Po tragédii z 11. septembra 2001 v USA bola pridelená k oddeleniu menšín, aby rozprávala svoje príbehy a problémy menšinových náboženských skupín.

V kancelárii sa stretla s moslimským novinárom Husnainom Jamilom a zamilovali sa. 8. augusta 2014 sa úradne tajne vzali; potom 13. januára 2015 uskutočnili svoj sen o láske obradom sláveným v kostole. Manželský pár aj ich rodiny sa rozhodli, že si navzájom nebudú vnucovať svoju vieru a budú rešpektovať svoje náboženské tradície.

Odvtedy začala diskriminácia. Najskôr z dôvodu, že Gonila neprešla na islam, neskôr preto, že pár nemal deti. „Povedali mi, že nikdy neotehotniem, kým nebudem obrátená“. Jej manžel vždy bránil rozhodnutia svojej manželky, tak ho moslimskí fundamentalisti nazývali neveriacim.

„Všetci sme sa narodili rovní pred Bohom“, hovorí, „musíme si napriek rôznym náboženstvám dávať rovnakú úctu.“

Po štyroch rokoch manželstva novinárka pokračuje: „Ježiš nás požehnal narodením syna“. V tom okamihu došlo k ďalšiemu obťažovaniu, pretože komunita chcela, aby dieťa prevzalo náboženstvo otca, teda islam. Namiesto toho sa Gonila a Husnain rozhodli ho pokrstiť a nazvať ho Abrahámom. „Je mi jedno, čo o mne hovoria ľudia“ hovorí manžel „jediné, na čom záleží je, že som spokojný so svojou manželkou a mojím synom.“

Nakoniec bol tlak na novinárku taký výrazný, že sa rozhodla odstúpiť. „Je mi smutno“ hovorí, „pretože nám hovoria, že Abrahám nebude mať nikdy v Pakistane dobrú budúcnosť kvôli našej viere. Cítim sa neistá a spoločnosťou nerešpektovaná“. Podľa Gonily musí vláda „zaručiť ochranu rodín, ako je tá naša, aby sme mohli žiť s náležitým rešpektom a dôstojnosťou“.

Skrátené. Preklad z Asia news

http://www.asianews.it/news-en/Lahore,-a-Christian-journalist,-persecuted-at-work,-resigns-48553.html

Foto Štefan Patrik Kováč