« Назад

Vieme, či nevieme?

Vieme, či nevieme?

A Pán prehovoril: "Mám pred Abrahámom tajiť, čo chcem urobiť?! Genezis 18, 17

"Už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie čo robí jeho Pán. Nazval som vás priateľmi, pretože som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca." Ján 15, 15

Máte občas pocit, že Božia vôľa je to najbstraktnejšie slovo, a že ak má niekto odvahu povedať, že "pozná Boha," je to riadny drzáň?

Často sama uvažujem spôsobom, že ak sa modlím "buď Tvoja vôľa," zaručene sa stane to, čo ja nechcem :). V drvivej väčšine prípadov mám dojem, že povedať Bohu áno, znamená pripraviť sa robiť pravý opak toho, čo sa mi práve chce. Keďže chcem robiť môjmu Ockovi radosť, som pripravená. Som ochotná zaprieť samu seba. Som ochotná urobiť všetko, čo povie. Alebo aspoň chcem byť, hoci nie vždy vládzem.

Nedávno vypočutá kázeň ma priviedla k premýšľaniu nad niečím iným. Starozákonný pohľad na Boha bol vzťahom sluhov a Pána. A je to úplne v poriadku. Izraeliti boli národom, v ktorom sa zjavovala a ukazovala Božia zvrchovanosť. V písmach vidíme, že ľud v zásade vedel, čo sa od neho očakáva, čo sa smie a čo nie, a v skratke povedané, väčšinou končil pri tom nedovolenom. Našlo sa medzi nimi aj pár výnimočných jednotlivcov. Jedným z nich bol Abrahám. O ňom Písmo hovorí ako o Božom priateľovi. Potom je tu napríklad Mojžiš, s ktorým Bohom hovoril z tváre do tváre, ako so svojím priateľom (dovolím si upozornniť, že nie Mojžiš hovoril s Bohom ako s priateľom, Boh hovoril s Mojžišom ako s priateľom). Bol tam i Jozue, ktorý ani nevychádzal zo stánku stretnutia. Títo mužovia prežívali závdavky prisľúbenia, ktoré dnes žijeme my. Už to nie je sľub, ale realita. Oni mali v dobe sluhov výsadu priateľstva s Bohom. My však dnes žijeme často ako sluhovia, hoci výsadu priateľstva Boh daroval všetkým.

Ak Ježiš vyslovil "už vás nenazývam sluhami, lebo sluha nevie, čo robí jeho Pán," znamenalo to radikálnu zmenu vzťahu. Zmena nepramenila v tom, čo tí muži urobili, ako reagovali, či niečo Ježišovi sľúbili. Prestali byť sluhami, pretože im oznámil všetko. On k nim zaujal priateľský vzťah. Nebolo to niečo, čo si oni zaslúžili svojou výnimočnosťou, kvalitami, charakterom, či peniazmi. Možno by sa to dalo povedať aj takto: "Rozhodol som sa, že ste mojimi priateľmi, preto som vám oznámil všetko, čo som počul od svojho Otca. Už vás viac nenazývam sluhami, pretože viete, čo Otec robí."

Skúsim vôjsť ešte hlbšie. Mnohokrát sa modlíme "Otče, zjav nám svoju vôľu! Ukáž, čo máme robiť, a my to spravíme." Tento postoj považujeme za vrchol odovzdanosti voči Bohu. Bezpodmienečné áno na Jeho vôľu je samozrejme úžasné. Je nevyhnutnou súčasťou nášho vzťahu s Otcom. Patrí k vydanosti, ktorá Boha dáva na prvé miesto. Obávam sa však, že také jednoduché to nebude. Ani po bezpodmienečnom a osobnom odovzdaní sa do Jeho rúk, do Jeho vôle, si nemôžeme dovoliť vypnúť mozog, tvorivosť, inteligenciu a žiť život v očakávaní, že pri každom rozhodnutí zaznie hlas z neba. Nežijeme a nebudeme žiť realitu, v ktorej Boh oznámi svoje rozhodnutia a verdikty, a my, keďže sme sľúbili plniť Jeho vôľu, pokorne budeme kráčať tým smerom, ktorým nás natočí, zaznie verdikt, a my vykonáme. Takto nejako sa programujú stroje. My sme predsa viac ako stroje. A Boh nás nenazval priateľmi, aby sme sa stali mechanickými robotmi. Chce naše srdcia. On si zvolil priateľstvo.

Nebuď prekvapený, ak prežiješ situáciu, v ktorej Boh pred teba predostrie nejakú vec, na ktorej mu záleží, a spýta sa ťa, čo si o tom myslíš. Asi mu odpovieš "Ukáž mi, čo mám spraviť, a ja pôjdem." A Ježiš ti pripomenie: "Už nie si sluha, si priateľ. Povedz, čo si o tom myslíš ty. Čo by sme s tým mohli spraviť?" Možno budeš ďalších pár minút v modlitbe hovoriť: "Otče, daj mi poznať svoju vôľu, ukáž mi, čo mám robiť." A Boh ti povie: "Som rád, že ťa zaujíma môj názor, aby Ja by som rád počul ten tvoj." Jeho vôla počíta so všetkými tvojimi schopnosťami a darmi. A teda aj so schopnosťou tvoriť, myslieť, uvažovať, snívať, spolupracovať, hľadať, dumať, skúmať a konať :). Nevzniká mimo teba, ani sa mimo teba neudeje. A Boh chce s tebou hovoriť, ako so svojím priateľom. Povzbudzujem ťa počúvať Ho ušami priateľa a nie ušami sluhu. Dovoľ priateľstvu s Bohom rozšíriť tvoje hranice a predstavy o tom, ako Boh "funguje." Je osobnejší ako si myslíš.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Super! Pre mňa nový pohľad na plnenie B. vôle...
Ale chcela by som Ťa ešte o niečo poprosiť, ak môžem. Mám priateľa, ktorý je pre mňa v duchovnom živote vzorom. Je veľmi inteligentný, sčítaný a má rád filozofické debaty na témy ohľadom duchovného života. Raz na stretku položil úplne obyčajnú otázku: "Čo je to vlastne "Božia vôľa"?" a ja odvtedy rozmýšľam a rozmýšľam... a nič múdre mi neprichádza na rozum. Neskúsila by si na to odpovedať? Možno Tebe skôr pomôže DS, mne sa neozýva :o)
(Nie je to provokácia, má to skôr filozofický charakter. Podobné veci bežne riešime na stretkách - okrem modlitieb a čítania SP...)
Отправлено в 26.08.12 13:42.
Poslala som odpoveď v súkromnej správe emoticon. Je dlhá emoticon.
Отправлено в 26.08.12 14:04 в ответ на Jana Znášiková.
Отправлено в 26.08.12 16:15 в ответ на Janka Guričanová.
Pozrel som si v Písme tú časť. Je tam Jn 15,14 Vy ste moji priatelia, ak robíte, čo vám prikazujem. Jn 15,17 Toto vám prikazujem: Aby ste sa milovali navzájom. Jn 15,10 Ak budete zachovávať moje prikázania, ostanete v mojej láske, ako ja zachovávam prikázania svojho Otca a ostávam v jeho láske. Takže Ježišoví priatelia sme vtedy, ak sa milujeme navzájom a keď sa milujeme, tak sme v jeho láske. Božia vôľa nám bola predsa zjavená v Písme. Sám Boh sa stal našim učiteľom a povedal nám všetko, ako Janka napísala. Už viac riešiť netreba. Ja by som povedal, ak chceš poznať Božiu vôľu, otvor si Bibliu a čítaj. Tam ju máš napísanú čierne na bielom.
Отправлено в 26.08.12 17:00.
Nie si sama v otázkach plnenia Božej vôle... Vďaka za tvoju otvorenosť a úprimnosť. Myslím, že mnohí z nás by na tú otázku nevedeli dať hodnoznú odpoveď.
Отправлено в 26.08.12 17:51 в ответ на Jana Znášiková.
Hodnotnú odpoveď. Ako davate sem tie smajliky???
Отправлено в 26.08.12 17:53 в ответ на Mária Künzl.
Stačí keď napíšeš : ) hneď za sebou bez medzery emoticon
Alebo keď napíšeš : D bez medzery, vznikne emoticon
Nie som si istá, či funguje aj smutný smajlík : ( emoticon
a žmurkajúci ; ) ;)
Alebo smajlíky s noštekmi... : - ) :-) ; - ) ;-)
Отправлено в 26.08.12 19:11 в ответ на Mária Künzl.
Toto som práve potrebovala počuť. Vlastne - potrebovala som to skôr, v súčastnosti som sa k podobnému poznaniu dopracovala sama.
A ako ma to "Ale mňa zaujíma tvoj názor. Čo by si chcela robiť ty?" vytáčalo... Ale je to pravda. Boh nie je pán v zmysle otrokárstva, ani nie je automat na odpovede a presné riešenia, ani kuchárska kniha, ani... On chce byť mojim priateľom. A v partnerskom vzťahu je predsa normálne aby sa obaja podieľali na rozhodovaní, aby obaja aktívne ponúkali svoje riešenia, nápady, plány... a spolu ich pretvárali na spoločné dielo.
Vďaka, že si to takto pekne spísala.
Отправлено в 26.08.12 20:09.
Plniť Božiu vôľu sa dá odovzdane, s láskou, bez výhrad typu, napr: Bože, prečo práve ja?
Ak sa vám narodí postihnuté dieťa, čo poviete Bohu? Bože, ešte nie, nie som na to dosť pripravená...alebo ho dám "do Ústavu" a budem si nahovárať, že toto predsa odo mňa Boh nechcel, aby som ja, taká mladá "ponorila" svoj život do celodennej starostlivosti možno aj na celý môj život, až do mojej, alebo synovej, či dcérinej smrti...
Alebo si poviem: Pane, ty vieš, prečo si mi požehnal toto dieťa mentálne, alebo aj fyzicky postihnuté. Prosím ťa, daj mi silu, aby som verne stála pod krížom a odovzdane ti slúžila v tomto milovanom človiečikovi. Dá sa povedať, že vtedy plním Božiu vôľu? Dá.

Ak sa modlíme v tichu a modlitba sa nám stane každodenným pokrmom, budeme počuť, ako sa nám Pán prihovára. Budeme veľmi vnímaví na plnenie jeho svätej vôle. Už si nebudeme uzurpovať právo, že toto chcem ja, a takto to chcem, ale nechám najprv prehovoriť ducha. Ak začnem vo svojom živote uprednostňovať Boha, už nikdy v živote nebude moja vôľa prvoradá, ale začnem sa cvičiť v pokore a láske.
Denne sa modlím: Pane, daj, aby som vždy a vo všetkom plnila nie svoju, ale tvoju svätú vôľu. Tak mi v tom, Pane, prosím, pomáhaj.
Отправлено в 26.08.12 20:52 в ответ на Jana Znášiková.
Janka krásne. Ďakujem, že si nám to tu krásne napísala :-). Vidíš, to je presne to, čo ľudia potrebujú vedieť uvediem príklad - modlitba : Bože, pomôž, prosím, ale nech sa stane tvoja vôľa). Božiu vôľu ja vždy ponímam na priateľskom, až intímnom vzťahu s Bohom emoticon
Boh je bližšie, než si myslíš :-) :-) :-)
Отправлено в 27.08.12 12:02.