« Назад

Prijala nás primátorka Prešova

Prijala nás primátorka Prešova

Tím Národného stretnutia mládeže P18 prijal 9. februára 2017 prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak a primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Metropola Šariša privíta toto podujatie v lete 2018. O prijatí hovoríme s jedným z účastníkov stretnutia - tajomníkom Rady pre mládež a univerzity KBS Ondrejom Chrvalom.

Ondrej, prečo ste sa rozhodli už vyše rok a pol pred akciou navštíviť Prešov? 
“Cieľ bol jednoduchý. Po prvýkrát oficiálne - v sprievode s našimi biskupmi - predstaviť vedeniu mesta hlavné myšlienky podujatia, ktoré sa chystá a predstaviť hlavné body vzájomnej spolupráce. Najskôr nás prijal prešovský arcibiskup metropolita Mons. Ján Babjak. Na stretnutie sme prišli spolu s predsedom Rady pre mládež a univerzity KBS Mons. Tomášom Galisom. Metropolitovi Prešova sme priblížili ideu P18 a možnosti vzájomnej spolupráce. Potom sme absolvovali prijatie u primátorky Prešova Andrey Turčanovej. Na stretnutí sa zúčastnil aj košický arcibiskup metropolita Mons. Bernard Bober a dekan farnosti sv. Mikuláša Jozef Dronzek. Tešíme sa, že na prijatí primátorka deklarovala záujem, čím sa Prešov stáva centrom budúcoročného Národného stretnutia mládeže P18, ktorého termín je už známy. V Prešove sa stretneme v júli 2018. Oficiálny termín by sme mali oznámiť v apríli.”

Presov2018 - Prvé stretnutie s mestom 9.2.2017


Čo všetko ste predstavili? 
“Predstavili sme históriu týchto podujatí, spätnú väzbu z nich a predostreli prvé kroky, ktoré budú nasledovať. Pri dvoch predošlých stretnutiach - R13 v Ružomberku a P15 v Poprade - sme napríklad s mestom podpísali memorandum o spolupráci a následne sa rozbehli ďalšie organizačné veci. V podobnom duchu chceme pokračovať aj v metropole Šariša. Primátorku sme tiež informovali o forme prípravy, základných bodoch programu a komunikácii projektu. Veríme, že budeme dobre spolupracovať. Celá akcia bude chystaná v spolupráci so samosprávou i predstaviteľmi cirkvi. Zároveň sme pripomenuli veľké spojenie Národného stretnutia mládeže P18 v Prešove spolu so Svetovými dňami mládeže. Tie budú najbližšie v roku 2019 v Paname. Slovenskí mladí sa na toto podujatie začnú oficiálne chystať v Prešove. Po prijatí u primátorky sme ešte navštívili dekana farnosti sv. Mikuláša Jozefa Dronzeka, ktorý nás bližšie zoznámil s cirkevným zázemím v meste a okolí.”

Komunikačný tím P18
Snímka: Milan Grejták

Комментарии