« Назад

Niečo o pastieroch a dnešnom nedelnom pastierovi.

Izrael.Krajina púšte plnej kamenia , permu a občasných pastvín.V dialke chlap pastiero bača :-) na čele stáda.V Izraeli bolo "bačovstvo" velmi podradná práca a málo cenená.V nejednom prípade Židia považovali pastierov za menejcennú skupinu ludí , čo mali v minulosti , čo do činenia so Zákonom.

/to by na Slovensku mnoho ludi muselo vykonávať len bačovstvo :-)/.
Mnoho krát šlo o ludí , čo si ani nemohli nájsť inú riadnu prácu, tak ich najali na túto "nehodnu " prácu. Nuž nevdačné byť v konfrontácií s divokou prírodou, kde stádo atakovali vlaci , kojoty i hady.Patier musel všetku túto háved odohnať .
Otázne je kolko z ních konalo prácu poctivo a dôsledne?Kolko z ních opustilo stádo ,ked prišiel dravec a chcel ukoristiť malé Jahňatko. Nie každý z ních dal kožu na trh a konal svoju prácu, ta...k ako mal.

Asi ako u nás , ked bol prípad na Liptove , že stádo napadol vlk a honelník nepodnikol nič. U nás je zvyk , že pastevec ide za stádom a pes zvyčajne ovčiak usmernuje stádo na vhodné pastviny.Vidím istu rozdielnosť.Žid pastier vystavuje ,ak je poctivec na "stôl" sám seba .Ale nehodný pastieri , čo sa vykašlali na stádo boli a sú po dnes ,ako v Izraelo-Palestíne,ale aj na Slovensku.

Dnes je Nedeľa dobrého pastiera. Tento pastier a Boh dal za svoje stádo úplne všetko, teda svoj život, svoje myslenie a nemal problém isť aj do "bodlačia" po stratenú ovcu. Kto je tá ovca, ten čierny bod stáda? Nejaký zločinec, prostitútka, defraudant daní ,ako o tom vraví evanjelium?Možno ,ale osobne si trúfam označiť aj seba za "čiernu ovcu".

Ako človek padám a vstávam v hriechu a Milosrdenstve Božom.Cítim vdaku pastierovi , čo sa nebal dať život aj za mna ,lebo ako sám povedal , že jedna ovca je viac ,ako dalších 99 .Hoc stádo je potrhané vdaka falošným pastierom ,ale vdaka jednému tá podstatná časť stáda je zdravá a velká vdaka Kristu , čo zvoláva všetky ovce ,aby spolunaživali . Nuž , či si evanjelik, katolik, baptista je v tomto prípade nepodstatné.

Ber len na vedomie , že Kristus volá aj teba ,aby si ho priznal/a/ za svojho pastiera.

 
Комментарии