« Назад

S Kristom na púšti.

Svieti ostré slnko ved blíži sa poludnie.

Od Jordánu odchádza opálený  muž v tunike len s kúskom chleba a malým džbánom s vodou .Pred momentom bol počúvať Jánovo kázanie u Jordánu a prijal hlbku "Ducha svojho Otca" , ked "Duch Otcov "spočinul na ramenách Ježiša Krista.Otec ustanovil ,aby Ježiš začal účinkovať ,ako Boží syn.

Kristus bral vážnosť momentu dôkladne v plnom rozhodnutí prijať Otcovu vôlu.Nuž rozpálená púšť ,ale nie taká ,akú vidíme vo filmoch Sahare .Ale púšť , kde pahorkatina strieda rovnú časť . Posiata kamením a prízemnou krovinou , kde ťažko hľadať tôn tieňa. Sem tam nejaký samorast , kde možno hlavu skloniť pred pálavou poludnajšieho Slnka.Ježiš kráča touto nehostinnou púšťou Slnko ho úmára,ako každého človeka .Nie je superhrdinom ,lebo je jeden z nás. Od smädu mu je ťažko a trápi ho únava.

Vdialke sa približuje další chlap. V ruke nesie bedničku a na sebe má krásnu tuniku. Na krku hrubé zlaté reťaze a na prstoch masívne prstene zo striebra.Pre nejednú ženu by bol "švihákom" na pozretie.Prisadá ku Kristovi a vraví mu "Chlape podpíš tento papier a budeš King".Splnomocním ťa správou svojho Impéria ,len občas sa mi prídeš pochvaliť a zreferovať ,ako to ide.Kristus nič nepodpíše a vraví "Daj mi pokoj a neotravuj".No švihák sa nedá a pokúša zas Krista s rečou" Očúvaj nejak sa potíš a doliať tekutiny musíš". Švihák prejde rukou po džbáne a hľa v nádobe fajné strikové vínko ,ako by z ladničky vybrané. Ponúka krčah a vraví "Daj si kolko chceš ,ale najprv skoč z múra ,lebo anjel ťa má chrániť". Nuže švihák menom Lucifer zas pokúša Pána.

Ježiš rozhodne vezme krčah a  na údiv "šviháka" ním treskne Zem. Víno sa zmení na žltú brečku a Kristus vraví "chod do pekiel odkial si došiel".Ale frajer je verný remeslu svojmu .Stiahne sa do uzadia a pozoruje Krista. Ten mrví v ruke nejaké zrnko z kriaky a žuje ho."Švihák " sa prikradne ku Kristovi a ponúka ho bochníkom placky . Takej ,aku bežne jedia ludia Stredomoria. Jedz a nehladuj však to nestojí za .Dám ti chleba , vody , zlata aj Palác ved šéfovať môžeš Svetu a len Mne sa budeš klanať.Ježiš však jasne a hlasno nanho "Zmizni darebák, mne sa máš klanať a nepokušať Stvoriteľa svojho". Nastal velký tresk a "darebák" sa stratil .A tak Ježiš vyhral boj s "Pokušiteľom".

Nuže krásny príklad toho ,ako sa vysporiadať s pokušením. Kristus jednal razantne a odmietal podivuhodné ponuky ,ktoré by mu odobrali jeho podstatu. Nebol vtedy ničím inakši ,ako každý z nás. On sa nemystifikoval na nejakého "poloboha" ,ale bol jedným z nás.Poznal bolesť, smútok  osamotenosť , zradu, klamstva a všetko, čo nás sprevádza.Mal doškrabané nohy od kamienkov v sandáloch, trpel smädom i hladom. Vedel však povedať rozhodné nie prepadom Zlého.

Ani My nie sme ukrátený o pokušanie a keby len to. Aj padáme do osidiel toho "šviháka" ,lebo krčah s vínom a vláda nad okolím je nám blízka. Švihák nejeden krát povie "zapredaj toho chudáka,lebo ja ti dám všetko" auto, dom , karieru ,plný učet a k tomu fešnú ženu s ktorou si dovolíš všetko. Nuže tie ponuky sú nam dané aj dnes.Naoko pekné ,ale drahé. Máme zabudnuť na spoločnosť Boha .

Mno neviem . Ráno som vstal a pozrel z okna. Vravím si "Bože je krásne ráno a dakujem, že som vstal". Bolel ma chrbát a tak som vedel ,že Pán mi dal dalšiu šancu na život :-) . Dal mi možnosť nakúpiť si a obdaroval ma zdravím. Hold toto mi zlato nezhodnotí. Len Božie požehnanie. Mno ,ako by som to povedal. Peniaze a práca sú podstatné pre život v nutnej miere .Ak to mám len Pánu vdaka za to.

A tak viem ,že okrem blízkej osôbky mám v živote viac.Boha a tomu môžem vdaku vzdať všetko a prísť hockedy s priznaním "Pane padol som ,ale vezmi ma do svojích rúk". A to Boh urobí vždy,ak pristúpime k Pánu v poznaní vlastného hriechu .Hold len neviem ,ako by to dopadlo ,ak by som podpísal zmluvu "Švihákovi" .Ten by ma z brindy neťahal ,ale nechal tak.

Vdaka ťi Pane za moment pokušenia , lebo v nom spoznávam ,kto naozaj si.Pán a spasiteľ môj.

 

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Nech ma Pán uchráni pred stratou pokory a snahou sa v nej zdokonaľovať a nech mi dá schopnosť pred takýmto švihákom nezutekať v zbabelosti, ale nech dá mi šancu postaviť sa na odpor v uvedomení si vlastných slabostí.
Отправлено в 20.03.12 14:02.
Hej Anna a o tom by mal byť pôst.Nedávať si predsavzatia v podobe "vzdušného zámku".Táto bublina občas splasne ,ako žuvačka v ústach. Otec Jakub-Rafael /kapucín Ba/ to povedal krásne.Nehraj divadlo ,ale predstup pred Boha ,ako si.Boh ťa tak príjme a podrží ťa.

Preto si myslím , že zdravé sebapoznanie môže byť dobrým základom pre zdravú pokoru bez sebaponižovania.
Отправлено в 20.03.12 14:39 в ответ на Anna Václavová.
Ďakujem Tibor, veľmi si ma potešil. Za najdôležitejšie pokladám schopnosť rozlišovať a nie nechávať sa ukolísávať vlastnou sebaľúbosťou. Boh nás miluje takých akí sme, i hriešnych, ale sme voči nemu zaviazaní spätnou väzbou lásky, ktorá musí vytrysknúť nie z gladiátorstva, ale pokorného a čistého srdca.
Отправлено в 20.03.12 18:53 в ответ на Tibor Osuský.