« Назад

Speak to mee. Alebo mobilné šialenstvo?

Tento názov blogu mi skrsol v hlave,ked som práve mal zapnuté rádio VIVA .Moja obľubená komplexná stanica hoci komerčejšieho rázu oproti Rádiu Lumen,ktoré rád počúvam pre duchovnejší obsah.Ale na VIVE som práve počul pesničku od skupiny Roxette ,ktorá je mojou oblúbenou kapelou. Skupina ,alebo lepšie povedané spevácke "Duo" zväčša spieva o okolnostiach ľudského života v pomerne miernom hudobnom rytme .Dlhé roky  je táto kapela hodnotená dobrou známkou a v nie jednom texte spomenuli aj "duchovné spektrum" života. Nakoniec Škandinávci ,ako aj Roxette sa hlásia k Protestantizmu /Kresťanstvu/ , čo mierne cítiť v textoch .

V poslednom albume skupina spieva piesen Speak to mee,alebo Hovor so mnou ./Angličtinári pardon,ak som to zle uviedol  wink/.Nie som nejak erudovaný angličtinár.Ale nie je pointou blogu hovoriť o Roxette, rádiach .Napadá mi mobilná komunikácia nás moderných ľudí. Ani Kresťan nie je žiaden odľud a používa mobil na komunikáciu , nett a pod. Niekedy mi ovšem napadá, že čím máme väčšie možnosti komunikovať navzájom skrze mobil, tak viac sa vzdalujeme. Teplo ľudskej komunikácie tkvie v tom, že sme bytostne spolu ,ako rodiny, priateľia , kamaráti. Že sa môžem dívať druhej strane do očí. Že Otcovia a Mamičky sú viac v kruhu rodín a komunikuju navzjom osobne.Roxet spieva "Odhod mobil a hovor so mnou". Ano tiež mi tak napadá ranný boom v 90 rokoch,ked Orange prišlo na náš trh s prvým mobilom Nokiou .Uff taká tehla s anténou, čo vážila 600 g laugh

Taká zhánka bola po tomto prvom mobile , že aj ja som čakal na Nokiu 14 dní. Za roky sme sa zahltili aparátmi a odcudzili sa.Prídem do obchodu a predavač si telefonuje a zároven ma obsluhuje.Nepohne brvou a duchom je s frajerkou, šofér autobusu si telefonuje za jazdy a nevníma dopytujúcu sa babičku.Apodobných situácií ste prežili iste každý z vás nemálo.

Rodiny sa rozkladajú ,lebo manželia /ky/ nie su doma a veškerú domovskú komunikáciu realizuju cez mobil.Deti sú nezaopatrené a unikajú do ulíc miest,aby ich tam aspon parta počula.Mladík demonštratívne vyliezol na strechu domu a z "nešťastnej lásky!" chce skočiť.Nuž v niečom nastala chyba.

City ochladli , sme viac vo svojích komnatách a čo sa dá  to zjednáme cez mobil a Pc.Deti nám drogujú , mládež pácha kriminálne delikty , opustené deti kompletných rodín, muži posedávajúci po krčmách,lebo ich manželky ich ignorujú.Tesco mobile odporúča babičkám "Môžete vnučatám rozprávku čítať cez mobil".No krásne odporúčanie.Len deti nevidia babičku. 

Rozpady rodín , deti bez rodičov , babičky bez vnúčat .Vysoká dan za nepočúvanie sa a pritom stačí si len uzurpovať Roxeťácke  "Speak to mee".Aby sme viacej hovorili spolu osobnejšie a prestávali akceptovať, že mobil nás spája.Priateľia mobil je skvéla vec dá sa vybaviť skrze neho všemožné.Ale najdime na nom občas to červené tlačítko a vyberme sa k svojim rodinám , sadnime na bus a podme na návštevu, ved rodič, babka, priateľka je len jedna/jeden/ a mobil nikdy nenahradí ľudské emočné teplo.

 

A čo má z toho celého Boh?Podme sa mu pokloniť do chrámu ,ale zhasnime mobil.Slušnosť predsa káže " Ak Boh vraví , tak My počúvajme " a nevstupujme mu do reči zvoniacim mobilom .

Lebo tým len deklarujeme ,ako si vážime vzťah k Bohu samému .A Boh bol aj človek , tak dobre vedel , čo sa sluší.

Комментарии