« Späť

Posadí sa ako tavič a čistič striebra

Skupinka žien študovala knihu Malachiáša. Keď študovali tretiu kapitolu, prišli k tretiemu veršu, v ktorom sa píše: "Posadí sa ako tavič a čistič striebra..." Tento verš bol pre ženy ako hlavolam a rozmýšľali, čo tieto slová vlastne hovoria o Božom charaktere. A tak sa jedna z nich ponúkla, že niečo zistí o procese čistenia striebra a na ďalšom stretnutí skupinky im o tom porozpráva.
V ten týždeň táto žena zavolala striebrotepcovi a dohodla si s ním stretnutie, aby ho pozorovala pri práci. Nepovedala mu nič o tom, prečo sa o jeho prácu zaujíma, iba toľko, že ju zaujíma proces čistenia striebra. Ako tak striebrotepca pozorovala, videla, ako držal kus striebra nad ohňom, aby ho zohrial. Vysvetlil jej, že pri čistení striebra ho treba držať uprostred ohňa, tam, kde sú plamene najhorúcejšie, aby sa všetka nečistota spálila.
Žena rozmýšľala o tom, že Boh nás takto drží v ohni, a potom si spomenula na ten verš: "Posadí sa ako tavič a čistič striebra." A tak sa opýtala striebrotepca, či naozaj musí sedieť a držať to striebro po celý čas, kým sa čistí. Muž odpovedal: "Samozrejme. A nielen to. Musím ho držať a nespustím z neho oči po celý čas, kým je v ohni. Keby som to striebro nechal v plameňoch čo aj len o chvíľu dlhšie, ako treba, zničilo by sa."
Dáma na chvíľu stíchla, a potom sa striebrotepca opýtala: "A ako viete, kedy je to striebro už úplne čisté?" On sa usmial o odpovedal: "No, to je ľahké - predsa vtedy, keď sa v ňom vidím ako v zrkadle."

Ak sa dnes cítiš ako uprostred ohňa, pamätaj, že ťa drží Božia ruka. On z teba nespúšťa oči. Nedovolí, aby sa tvoj život zničil a bude ťa strážiť a držať, až kým sa v Tebe neuvidí.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jarmila Semanová
Podobne je v Izaiášovi 1,25 :

"Obrátim na teba svoju ruku,
sťa lúhom vylúčim tvoju trosku
a odstránim všetko tvoje olovo."

Byť v Božej výchove - pod Jeho rukou - neznamená iba Jeho Lásku s bezpodmienečným prijatím. Jeho výchova je nielen radostná, ale aj krušná - aby priniesla ovocie spravodlivosti tým, ktorých ona vycvičila a aby sme mali účasť na Jeho svätosti (porov. Hebr 12, 10n).

Je to náš Nebeský Otec, ktorému záleží na nás, ktorý chce z našich životov a dní odstrániť každú zbytočnosť, ktorá nás robí nečistými; troska je to, čo nám prekáža a zaberá miesto a čas, kedy by sme mohli milovať.

Mnohí so so sebou nesieme ťažobu, ktorá nám nedovoľuje odpočívať. Možno sme ňou nasiakli už v detstve, či v ťaživom prostredí neprijatia. Aj nad najťažšími situáciami a ťažobami má moc náš Otec - a dáva nám prísľub, že z našich dní odstráni všetko, čo nás ťaží, všetko olovo - našu neschopnosť odpustiť, neochotu milovať nepriateľov, strach z neprijatia ako aj každú závislosť.

Aby sme boli schopní v slobode sa rozhodnúť pre lásku.


Jarka
Odoslané 28.5.2011 17:20.
Vďaka za pozdieľanie sa so slovom. Veľmi sa ma to dotklo.
Odoslané 30.5.2011 5:47.
Ondrej Anton Miškovič
Mám podobný príbeh už dávno v zložke príbehy a tento patrí medzi moje najoblubenejšie, vďaka za pripomenutie. :-)
Odoslané 7.6.2011 15:27.
som to napisal do komentarov.. ale dakto to vymazal.. ta co uz..
Odoslané 7.6.2011 22:50 ako reakcia na Ondrej Anton Miškovič.
Mňa tento skvost doposiaľ minul.
Vďaka, Róbert, za vylovenie!

...je v ňom veľa pravdy.
-ženy nielen klábosia, ale aj študujú
-ženy nielen kĺžu po povrchu, ale chcú preniknúť aj do podstaty, a zisťujú ako to v skutočnosti funguje- zisťujú to u odborníka, t. j. nekapitulujú, ale pátrajú po pravde
- ženy vedia zmenežovať stretnutie
- výrok " žena rozmýšľala" potvrdzuje, že ženy nie sú iba "sliepky" s "kuracím" mozgom, ako sa často tento svet na ženu pozerá
- kto viac, ako žena, rozumie bolesti a utrpeniu, obete a sebazáporu, trpezlivosti a dlhému čakaniu na budúce dobro?
-je tu veľa informácii aj o mužovi a jeho bdelosti, vytrvalosti, pozornosti, citlivosti, sile, charaktere, cieľavedomosti, presnosti,zodpovednosti, schopnosti prekonávať nepohodlie v mene budúcej krásy...

...ak vezmeme do úvahy, že Boh človeka stvoril ako muža a ženu- na svoj obraz ich stvoril...tak toto je fotografia Boha.

Ja viem, v prvom pláne šlo o niečo úplne iné.
Ak máš problém, vedz, že jeho prekonávanie ťa posilní, aj keby sa ti zdalo že nevidíš východisko, ani cieľ, v tvojom živote, to, čo prežívaš, má hlbší - širší zmysel, a slúži ti v konečnom dôsledku k tvojmu dobru.

a... kedy budem hotový pre nebo? Ak sa Boh bude v mojom živote odrážať. Ak Ho budem zrkadliť svojím žitím

ešte raz vďaka za možnosť rozmýšľať o Božom srdci
Odoslané 22.1.2012 5:25.