« Späť

Vlčia taktika 1

Vlčia taktika 1

Diabolos – žalobca, ten kto obviňuje, ten kto stavia veci proti sebe alebo ten ktorý rozdeľuje. Ten istý pred miliónmi rokov a ten istý teraz. Celý čas nemení svoje taktiky. Sväté písmo ho nazýva rôznymi pomenovaniami. Hovorí o ňom, že je otec lži, prirovnáva ho k revúcemu levovi, ktorý obchádza a hľadá čo by zožral, k šelme, k vlkovi. Pri tomto prirovnaní sa chcem na chvíľu zastaviť.

Rozdelenie

 

„...ako vlky, ktoré kmášu korisť, chcú vylievať krv, ničiť životy, aby sa mohli zmocniť koristi“ Ez 22,27

„...a vlk ich rozháňa  a trhá (ovce)“ Jn 10,12

„...po mojom odchode vniknú medzi vás draví vlci a nebudú šetriť stádo“ Sk 20,29

 

            Videli ste niekdy loviť vlka? Vlk je silná, odhodlaná ale hlavne vytrvalá šelma väčšinou loviaca vo svorke. Jeho lovecká taktika je jasná: nájde stopu koristi a začne ju prenasledovať. Po čase sledovania sa k nej  priblíži čo vyvolá zmätok. Ak naháňa čriedu, tak potrebuje aby sa črieda rozbila, porozháňala. Potrebuje oddeliť najslabšieho jedinca. Nie aby sa s ním hral alebo sa spolu iba tak naháňali ale aby ho zožral. Nasýtil samého seba. Najslabšími väčšinou bývajú mláďatá alebo staršie kusy, ktoré už „nestíhajú“ držať s čriedou krok.

Obdobne je tomu aj v živote akéhokoľvek spoločenstva (od 2 do 7 mld ľudí –  vzťah, rodina, partia, pracovný kolektív, kresťanské spoločenstvo, národ, cirkev, svet ). Diabol si najprv vysleduje spoločenstvo – korisť.  Chvíľu ho sleduje a vytipuje si jeho najzranitelnejšie časti. Potom do neho vnesie paniku – rozdelenie. Na to aby sa mohol nažrať potrebuje jedincov oddeliť. Vtedy má väčšiu šancu na úlovok. Nasleduje fáza uštvania, ukončená zožratím.

            Mnohí z vlastných skúseností poznáte, že aj jednotlivec sa dá rozdeliť. Vnútorne! A ďalej to ide zasa klasicky ako som to opísal už vo vyššom odstavci (stopovania, rozdelenie, uštvanie, žranica) Vnútorné rozdelenie je stav kedy nevieš čo máš robiť. Raz je to tak a inokedy onak. Len aby si nebol jednotný. Aby si náhodou nezaujal určité stanovisko, neurobil rozhodnutie. Stále počuješ vyčítajúci hlas, že si „to“ len predsa mohol urobiť inak.

Pozrite si prosím nasledujúce video. Je v ňom krásne vidieť ako loví vlk.

https://www.youtube.com/watch?v=A0E6geAq1k8

P.S.: Diabol fakt nič iné nerobí, lebo nič iné nevie!

Stopovať, oddeliť, uštvať, zožrať. Stopovať, oddeliť, uštvať, zožrať. Stopovať, oddeliť, uštvať, zožrať... a dookola

 

Vlčia taktika 2 bude o vytrvalosti ale to až nabudúce.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem pekne za blog. Je pravdou, že toto na nejednote zhorelo veľké množstvo dobrých vecí. Ďakujem za zamyslenie, sám v práci zažívam snahu o rozbitie a preto sa budem dnes snažiť nevyviesť sa z pokoja a nenechať najslabšieho mimo stáda. :-)
Odoslané 18.9.2012 7:52.
Tomáš, pekne a jednoducho, skoro až detsky jednoducho si vystihol tak vážnu tému. Diabol, prenasledovateľ a ničiteľ, ale iba toho, kto sa mu dá. Video je fakt pekné. emoticon
Odoslané 18.9.2012 7:55.
Stále lepšie, bráško! Teším sa na pokračovanie.
A... inšpiroval si ma: https://www.youtube.com/watch?v=ZhFbkfGYq90&feature=related
Odoslané 18.9.2012 9:46.
Tomáš, úžasný blog. Vďaka za pripomenutie. Musíme byť ostražití.
Odoslané 25.9.2012 10:34.