« Späť

Vlčia taktika 2

Vlčia taktika 2

Dnes budem pokračovať ďalšou súčasťou vlčej taktiky a to vytrvalosťou.

V mojom poslednom blogu som rozobral diablovu taktiku na príklade vlka ktorý rozháňa a oddeľuje slabšie kusy zo stáda aby ich mohol uloviť a zožrať. (odkaz: http://mojakomunita.sk/web/cackotomas/blog/-/blogs/vlcia-taktika-1)

Dnes budem pokračovať ďalšou súčasťou vlčej taktiky a to vytrvalosťou.

Svorka vlkov musí pri získavaní potravy vynaložiť určitú dávku úsilia. Málokedy sa im stane, že nájdu potravu len tak. Zväčša si ju musia usilovne vybojovať - vypátrať, uštvať a až tak sa môžu hostiť na svojom úlovku. Vlk dobre vie, že nie každý lov skončí úspešne a predsa loví. Loví aby sa nasýtil, aby prežil. Ak by nelovil vôbec, nemal by čo jesť a. Vytrvalo beží za korisťou a stále sa pokúša dobiedzať. Vie, že korisť nestrhne na prvý raz. Bolo by to pre neho nebezpečné, veď korisť má ešte dostatok sily a mohla by mu uštedriť smrteľný kopanec (áno jeleň dokáže kopancom usmrtiť vlka) Každým útokom ju vytrvalo oslabuje a každým útokom je bližšie k tomu poslednému - rozhodujúcemu. 

Inak tomu nie je ani v prípade diabla. Pekne to vidíme na stati Svätého písma “pokúšanie na púšti“ - Lk 4,1-13. Diabol útoči na Ježiša, ktorý vyhladol a práve toto odkryté miesto sa diabol pokúša využiť: „Ak si Boží sysn, povedz tomuto kameňu nech sa stane chlebom.“ Ježiš útok odvracia a tak to diabol skúša z inej strany, po druhý raz. Znova neúspešne. No diabol sa nevzdáva a vytrvalo ho pokúša dotretice: „Ak si Boží syn, vrhni sa stadeto dolu...“ Zase nič z toho! Cvakol naprázdno! A tak, čuduj sa svete diabol odchádza. Nie však natrvalo ale NA ČAS: “Keď diabol skončil všetko pokúšanie, na čas od neho doišiel.“  Veď on to skúsi znova – aj on je hladný! A tak sa aj stalo. Ježiš ho stretával na ďalšej svojej ceste v posadnutých, v Getsemanskej záhrade a nakoniec aj keď bol na kríži: „Iných zachraňoval, nech zachráni aj seba, ak je Boží Mesiáš, ten vyvolenec.“  Lk 23,35                               Diabol bol, je a bude vytrvalý! Aj tento prvok je súčasťou jeho taktiky.

Neverím, že ktokoľvek z nás, ktorí sme padli, sa jednoducho jedného dňa ráno zobudil a Z NIČOHO NIČ sa rozhodol, že zhreší. Viem si však živo predstaviť, že tomuto pádu predchádzalo dlhé vyčerpávajúce, odporne  vytrvalé a taktické uštvatie. A tak sme vyčerpaní bojom, oddelení od nášho Boha podľahli presile “ vlčej svorky“ . Organizovanej a vytrvalej.

A tak nazáver blogu nám, ktorí cítime, že nám „idú po krku“ vytrvalí vlci, vyprosujem milosť u nášho Boha aby sme stále keď nás čokoľvek od Neho oddelí, sa dokázali k Nemu vrátiť a on sa už postará.

„Ako jeleň dychtí za vodou z prameňa, tak moja duša, Bože, túži  za tebou.“ Ž 42,2

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Vlkov sa bojím, ale ty si ma Tomáš v tomto svojom príspevku nesmierne upokojil. Ďakujem.
Odoslané 25.9.2012 7:38.
Ježiš bol v tele človeka. Sám sa tak volá: Syn človeka a to znamená, že zakúšal všetko to, čo my. Ak odvracal útoky Satana, bolo to preto, že sa neustále modlil. V tomto je nám veľkým príkladom. Diabol nemal nad Ním žiadnu moc. Celý život Pána Ježiša je popretkávaný, prežitý modlitbou, rozhovorom so svojím Otcom.
Nespoliehal sa na svoju silu, na svoju božskosť, ale stále prosil o silu Boha Otca (hoci, samozrejme, vôbec nemusel, lebo je Boh).
Tak aj my odoláme Zlému, keď sa budeme modliť. Ja sama na sebe zakúšam, že keď zanedbávam modlitbu, ľahšie podľahnem hriechu.
Modlitba je ten mocný prostriedok, ktorý zaháňa útoky Satana.
Odoslané 25.9.2012 8:16.
Ak Pán nestráži mesto, nadarmo bdejú jeho strážcovia... Pán dáva svojim miláčikom spánok. ;-)

Veru, diabol furt bude obchádzať ako hladný vlk... Ale nemusíme sa báť. Pán je mocnejší ako ktorýkoľvek nepriateľ. Jemu dôverujem, keď sebe veriť nemôžem. emoticon
Odoslané 25.9.2012 19:10.
Tomáš,tak týmto si ma upokojil,povzbudil.Musíme bdieť a modliť sa,aby zlodej nemohol prísť do košiara a oddeliť čo i jediného brata,sestru,teším sa na nové blogy.
Odoslané 25.9.2012 20:38.