« Späť

Ako prežívam Advent?

Od 2. decembra slávime Advent. Počas Adventu by sme sa mali pripravovať na príchod nášho Pána a tak by si mal každý z nás položiť otázku „Ako prežívam Advent?“

Už od septembra sme mali možnosť pocítiť to, že sa blížia Vianoce. Po reklamách „Škola volá“ sa v našich televíznych prijímačoch čoraz častejšie objavovali reklamy týkajúce sa skvelých vianočných ponúk od mobilných operátorov či rôznych iných obchodných reťazcov. Tak sme mohli pociťovať už množstvo týždňov pred očakávaným Štedrým večerom čoraz približujúci sa príchod Vianoc.

Týždne ubiehali a tak sme sa dočkali. Zajtra budeme sláviť už druhú Adventnú nedeľu. 24. december sa nezadržateľne blíži. Advent tu však nie je len tak pre nič za nič. Je to obdobie, keď by sme sa mali stiahnuť do úzadia, stíšiť sa a postarať sa o to, aby sme duchovne rástli a boli sme patrične pripravení na vianočné sviatky.

Nastal čas posunúť sa vpred a svoj život pozdvihnúť na vyšší stupienok. Advent nám dáva príležitosť, aby sme si začali budovať dôverný vzťah s Bohom, ktorý môže byť tak krásny... Predsa tie štyri nedele pred Štedrým dňom nemajú byť obdobím stresu, varenia, pečenia či nakupovania darčekov. Nie je to ani o vianočných reklamách, akciách či o výzdobe. Tu ide o niečo viac.

Tak, ako sme dnes mali možnosť počuť v Evanjeliu, Panna Mária bola Bohom vyvolená osoba, ktorá mala milosť u Boha. Boh si ju vyvolil a tak ako si vyvolil Ju, tak si vyvolil každého jedného z nás. My všetci sme našli milosť u Boha. Samotný Kristus nás pozýva. Podáva nám ruku a pozýva nás k tomu, aby sme prežili svoj život spolu s ním. Je len na nás ako sa rozhodneme a či jeho ponuku prijmeme. My sa rozhodujeme ako prežijeme adventné obdobie, v každom prípade nie je správne, ak ho prežijeme len tak, ako každé iné „všedné“ dni. Príchod Ježiša Krista sa blíži, pripravme si svoje vnútro na túto veľkolepú slávnosť! Veď stačí tak málo. Obetujme svoj voľný čas a spravme niečo pre nás vzťah s Pánom. On má pre nás náruč otvorenú, je pripravený nás sprevádzať životom a podať pomocnú ruku vždy, keď to bude potrebné.

My však musíme spraviť prvý krok, povedať Bohu svoje áno a dať to najavo skutkami. Tak ak práve čítaš tieto riadky, vyzývam Ťa k tomu, aby si hneď teraz začal prežívať Advent. Advent totižto môžeš prežívať len ako čakanie za dvadsiatym štvrtým dňom decembra, no na toto obdobie sa môžeš pozerať aj z iného uhla pohľadu, spraviť niečo na viac a budovať tak úprimný a čistý vzťah s Bohom.

Začať môžeš hneď dnes. Skús obetovať chvíľu zo svojho času, možno menej času stráv za televíziou, počítačom, nákupnom centre... Obetuj sa! Možností je neúrekom. Skús si ráno privstať a navštíviť Boží chrám, rovnakú možnosť máš večer, keď môžeš obetovať svoj čas a zájsť večer do kostola. Čo tak sa začať častejšie modliť? A naskytuje sa ďalších x možností. Myslím si, že skvelým spôsobom ako sa zblížiť s Bohom je Sväté písmo. Skúsme počas Adventu si nájsť čas každý deň na Božie slovo, na Sväté písmo. Každý deň si prečítajme pár strán, nestojí to veľa. Len pár minút denne. Konajme dobré skutky, chváľme Boha, nech sú tohtoročné Vianoce o niečom inom ako tie ostatné často „premrhané.“  Vnímajme Advent srdcom, prinesme Bohu nejakú obetu, stiahnime sa, a v tichu sa zamýšľajme nad svojím životom, nikdy nie je neskoro usmerniť náš život a nasmerovať ho na tú správnu cestu – Bohu zasvätenú cestu. Advent je na to ideálne obdobie.

Prajem Vám požehnané adventné obdobie!

Predchádzajúci
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Jej, podľa nadpisu som si myslela, že to bude svedectvo o vašom osobnom prežívaní adventu. Však možno sa dočkáme aj toho. V ďalšom blogu? ;-)
Odoslané 10.12.2012 9:04.