« Späť

Nepremrhajme dar akým je pôstne obdobie!

Streda bola pre mňa a pevne verím, že aj pre Teba špecifický deň. Popolcovou stredou odštartoval štyridsaťdňový pôst. Je len na nás ako tento čas využijeme, rozhodne by sme však nemali nečinne sedieť so založenými rukami...

Pôst je výnimočným obdobím pre mňa, pre Teba, pre každého jedného z nás povedať STOP! a spomaliť tempo svojho života. Vymaniť sa z každodenného stereotypu, zbaviť sa všetkých starostí, ktoré nás tak ťažia a usilovať sa dôstojne sa pripraviť na veľkonočné sviatky, veď v nich predsa oslavujeme našu spásu!
Som presvedčený o tom, že pôstne obdobie môže byť pre nás obrovskou Božou milosťou. Je len na nás, nakoľko dovolíme nášmu Pánovi vstúpiť do nášho života. Nakoľko dokážeme zlomiť všetky bariéry, ktoré nám prekážajú v duchovnom raste. Možno tou bariérou je malovernosť, možno prežívame obdobie agónie, keď náš duchovný život stagnuje, možno to je strach z mienky okolia, veď čo by si potom o mne ľudia pomysleli... Nech je to čokoľvek, strasme to zo seba, osloboďme sa od všetkých predsudkov či pochybností práve počas týchto 40 dní, ktoré pomaly, ale isto začnú ubiehať.

Vyzývam Vás teda k tomu, aby ste pôst neprežili len tak ležérne. Snažte sa pripraviť si srdcia na slávenie Veľkej noci. Pôstne obdobie je ideálne na to, aby sme Bohu dali najavo, že nám nie je ľahostajný. Spravme niečo pre náš vzťah s naším Pánom!
Utiahnime sa do úzadia, v tichosti a s pokorou rozjímajme nad svojím životom. Zamýšľajme sa nad sebou, spravme niečo naviac pre vzťah s Bohom. Áno, je to ťažké, ani Kristus to však nemal ľahké, keď ho pribíjali na kríž.
Nadišiel ten čas, keď by sme si mali vstúpiť do svedomia a opýtať sa sami seba čo je vlastne v mojom živote prioritou, aké sú moje hodnoty, čo je zmyslom môjho života. Siahnime po Svätom Písme či dobrých knihách. Je dôležité si uvedomiť svoju maličkosť. Príležitostí na zmenu je mnoho. Každý deň si prečítať pár strán z Biblie, začítať sa do zmysluplných kníh, ktoré by nám pomohli rozhodnúť sa, ktorým smerom sa vydať, zasvätiť svoj čas Bohu, navštíviť Boží chrám počas týždňa a takto by som mohol pokračovať ďalej. Skúsme sa niečoho zriecť, niečo obetovať, tak ako sa obetoval samotný Kristus na kríži. Tráviť menej času za počítačom, televízorom, možno sa zriecť počúvania hudby – že to nevydržíte? Skúste každú chvíľu počas ktorej by ste mali pustenú hudbu venovať Bohu na čo najosobnejší rozhovor s ním. Najdôležitejšie je však začať konať v mene Božom, prijímať Božiu vôľu takú aká je. Upevňujme/budujme svoj vzťah s Ježišom Kristom. Na to tu je pôst. Každý si ide svojou cestou, občas však príde okamih, keď sa naša cesta rozdvojuje. Slobodne si môžeme vybrať, akým smerom sa bude náš život uberať ďalej.
Ja nám teda všetkým prajem, aby sme všetci „odbočili“ správne. Nech sú pre nás nasledujúce dni príležitosťou na to, aby sme si uvedomili, čo robíme zle a zmenili od základov svoj vzťah k Bohu, začali žiť ozajstnú, živú vieru. Aby sme mohli bez akýchkoľvek pochybností povedať o sebe, že sme kresťania, nie len vo chvíľach, keď nám to vyhovuje. Je dôležité sa však stíšiť, stiahnuť sa, aby sme boli schopní počúvať, čo nám chce Boh prostredníctvom každodenných situácií naznačiť či povedať a preto nezatvrdzujte si dnes svoje srdcia,  ale počúvajte Pánov hlas. Začnime hneď od tohto okamihu, pretože vo svojom živote nemôžeme ovplyvniť len dva dni a to včerajšok a zajtrajšok...
Nezabúdaj, že je tu niekto, s kým môžeš byť skutočne slobodný... Jesus hominum salvator!
Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ľahko sa napíše, ťažko koná. I pre samotných kresťanov je ťažké zdržať sa určitých zvyklostí, ktoré nie sú potrebné.
Odoslané 16.2.2013 13:45.
Ďakujem za tieto nádherné slová plné povzbudenia!
Zastavme sa každý deň aspoň na chvíľočku pred krížom nášho Pána Ježiša Krista. Aspoň na chvíľočku...v tomto zhone každodenného života, aspoň na kratučkú chvíľočku...a uvidíme, aké požehnanie nám bude z neho plynúť!
Vďaka!
Odoslané 16.2.2013 13:52.
Máš pravdu, Patrik. No dôležité je, aký postoj k tomu všetkému zaujmeme. Pokiaľ človek len "sucho" skonštatuje, že to je ťažké a nedokážem to, tak to k ničomu nevedie.
Dôležitá je aspoň tá snaha... Veď pôst je aj obdobím, keby si doslova cvičíme našu vôľu, vôľu spraviť niečo naviac, no nie? :-)
Odoslané 16.2.2013 14:11 ako reakcia na Patrik Páterek.
Ďakujem za pochvalu. Úmyslom bolo inšpirovať, povzbudiť, ak sa práve to podarilo, tak ma to veľmi teší.
Odoslané 16.2.2013 14:40 ako reakcia na Eva Vráblová.