blog - slovensky

« Späť

Krotenie divej zveri

Krotenie divej zveri

Áno, aj toto sa mi stáva. Občas sa snažím ktoriť divú zver či domestifikovať beštie. Celkom pravidelne, každú stredu. Nie je to nejaký extravagantný koníček, je to moja povinnosť.

Oficiálne sa to volá katechéza. Aká je skutočnosť, som už naznačil. O tom, že Albánsko je krajina extrémov, som už tiež kdesi písal.

Ak vravím, že učenie náboženstva je v jednej z mojich 20 dedín krotením divej zveri, tak je to po viac, ako ročnej skúsenosti.

Vyzerá to asi takto: decká v škole nemajú absolútne žiadnu disciplínu (ale to je problém školy, ktorý teraz neriešim). Do takej miery, že si dovolia učiteľke odtiahnuť stoličku, keď si ide sadnúť. Nuž, priznám sa, tiež mám zo školy kadečo na rováši. Aj riaditeľské pokarhanie som na gympli dostal. Takže ich tak trochu chápem a veru som musel bojovať, aby som ostal vážny, keď mi to s mladíckym zápalom rozprávali.

Kostol však nie je škola. Vedia, že sem chodia lebo chcú, nie preto, že musia. Dôvody, prečo práve tu učíme náboženstvo v kostole a nie v škole zasluhujú blog a parte. Dve sestričky učia v sakristiách, jedna vo svätyni a ja pri dverách kostola. 7 - 8 - 9. To nie je pomer odohratých zápasov, ale triedy. spolu okolo 20 zbojníkov; alebo ak chcete - zverov. Záleží, koľkí prídu. Obvykle bojujem o každé slovo a občas zvýšim hlas (nekričím). Obsedieť 30 sekúnd bez šťuchania do suseda a rozprávania sa pri tom s tým, čo sedí na opačnom konci je nemožné. Pred pár týždňami som ich poslal domov bez náboženstva. Boli neutíšiteľní.

Poslednú stredu pohár pretiekol. Jedna siedmačka mala žuvažku. Poslal som ju von, nech ju vypľuje a vráti sa. Kým stihla prejsť tie 3 metre, čo ju delili od dverí, jeden chalan sa rozhodol robiť poriadky aj za mňa a začal ju biť. Nestihol som zareagovať. Vyšla z kostola, vypľula žuvačku, vrátila sa, zobrala si veci a so slzami v očiach odišla.

Vyletel som za ňou, pokúsil som sa ju presvedčiť, aby sa vrátila. Sotva, aj to ťažko. Nepodarilo sa. Odišla s plačom domov.

Ako som sa vrátil dnu, mládež stŕpla už pri mojom pohľade. Zoziapal som ich (najmä chalanov a zvlášť onoho poriadkumilovného hrdinu) až sa kostolné múry triasli. Jedna zo sestričiek mi povedala, že za tie roky, čo spolupracujeme, ma ešte tak revať nepočula. Na druhej strane mi všetky boli vďačné. Vraj mali tiež trošku problém s disciplínou, ale ako som zreval, ostalo ticho.

Včera som sa za tie zvery zvlášť modlil. Ako Mojžiš: "Pane, či som ja splodil celý tento ľud? Či som ho ja nosil vo svojom lone?" A potom, ako sa spieva v jednom hite "sucho v útach, mokro v očiach" aj takto: neviem, čo s nimi. Pane, dotkni sa ich. Vymysli niečo... Ani neviem ako, prešiel som k Pánovej veľkňazskej modlitbe: "Tvoji boli a dal si ich mne... prosím... aby si ich ochránil pred Zlým."

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Super príspevok, tento sa mi veľmi páčil. Niekedy treba aj kričať, aby človek počúval. Ale tou modlitbou si úplne trafil klinček po hlavičke. Myslím si, že v tú chvíľu si im ozaj prehovoril do duše a zamysleli sa aj nad sebou. Čítal som v Katolíckych Novinách taký článok, že Boh ma taký prístup ku nám, ako rodič. Miluje nás, rád nám aj dá ak prosíme či potrebujeme, ale aj karhá, trestá. Bolo to v podstate o tom, že ako jední berú Boha naľahko, lebo vnímajú len tú láskavú a milosrdnú časť a druhý sa doslova boja pre Bohom, lebo vnímajú len tú spravodlivú, trestajúcu časť. A osobne si myslím, ze my tiež by sme mali byť takýto. Veď Pán Ježiš napodobňoval Otca a vravel, aby sme aj my takíto boli. Nebáť sa pokarhať, napomenúť, potrestať, ale ani pochváliť dobré a odmeniť. Mne sa veľmi páčili filmy o Donovi Camillovi. To bolo to správne orechové. Napríklad aj Páter Pio bol dobrý film. Také naozaj správne princípy. S láskou byť tvrdý emoticon
Odoslané 11.11.2011 17:01.
emoticon don Camillo bola vždy moja srdcovka. o to viac teraz, keď si ho môžem vychutnať v origináli emoticon
už iba jeden detail: modlil som sa už sám, na druhý deň, takpovediac "bez svedkov". ale aj tí moji delikventi sa to raz dozvedia emoticon
Odoslané 11.11.2011 17:37 ako reakcia na Miroslav Čonka.
no, neviem ako to je v Albánsku, ale aj tu na Slovensku je to krotenie divej zveri, resp. "práve nažratých levov, ktorým sa ani labu dvihnúť nechce", neviem, čo je hrošie... a tiež viem riadne zrevať, až nechápem, kde sa to vo mne berie... ale vďaka za povzbudenie, lebo mne sa už ani modliť za nich nechce, tých strelných modlitieb môžem počítať na stovky a bez nich by to bolo ako Daniel v jame levovej

ad filmy: veľmi sa mi páči Farár od sv. Dominika emoticon
Odoslané 11.11.2011 20:54 ako reakcia na tomáš kuník.
Situácia je ťažká, ale nie beznádejná . Ak môžem poradiť ako laik, treba pred
začatím každej katechézy pomodliť sa k Ježlišovi, Márii, Jozefovi a páter Pio tiež koná zázraky. Požiadať ich pomoc zhora. A nemajte zlé svedomie zato , že na nich nakričíte, bez toho to nejde. Veď to robil aj Ježiš v chráme, keď poprevracal stoly. Páter Pio tiež bol prísny, dokonca sa stalo , že niektorých aj zo spovednice vyhodil. Ale popritom treba byť spravodlivým a ako Mirko píše aj pochváliť a dobré odmeniť. Vychovávať mládež v súčasnosti je veľmi ťažké.
Niekedy sa nám zdá, akoby sme bojovali s veternými mlynmi. Ale keď z tých dvadsiatich aspoň jedného získate , a vytrvá vo viere, už stálo za tú námahu. Nemyslíte ?
Vyprosujem Vám od Pána veľa trpezlivosti a vytrvalosti.
Odoslané 11.11.2011 20:54.
nu, kto má tie zvery nažraté, kto vyhladované emoticon občas mám chuť so všetkým praštiť, ale keď ja som taký nenapraviteľný optimista... verím v dobro človeka, v Boží obraz v ňom... a najmä verím, a to je už celkom mimo logiky emoticon že to má zmysel. veď keby nie, tak sa na to fakt vykašlem.
Odoslané 11.11.2011 21:44 ako reakcia na Janka Novajovská.
Jozef, vyrastal som s tatovým výrokom: situácia je vážna, nie však zúfala. takže príprava bola emoticon
pravdaže sa modlím. V stredu ráno mávam službu v katedrále, ľudí chodí málo až nikto, takže mám času na modlitbu koľko chcem... no a potom z katedrály idem učiť...
p. Pio je mi veľmi sympatický. aj s tým vyhodením zo spovednice mám už osobnú skúsenosť...
keď je za čo, chválami nešetrím. viem, že mladí potrebujú počuť aj to, že nie sú odpad, že niekomu na nich záleží... No ono to nie je len o mládeži. Ono je to o albánskej mládeži, o inom (ne)vnímaní sveta, o tradíciách, ktoré sú niekedy horšie ako nočné mory... A to je kus iná káva... všetkých prosím o modlitby
Odoslané 11.11.2011 21:49 ako reakcia na Jozef HORVÁTH.
Každoročne chodievame z deťmi na misijnú púť do Rajeckej Lesnej, ktorú organizuje hnutie erko. Tí starší už ako animátori. Prečo to spomínam? Lebo odtiaľ si priniesli farebné ružence a veľmi radi sa na nich modlili za deti v misijných krajinách. Prestali sme sa modliť na tento úmysel. Vďaka za pripomenutie, že aj mi môžme pomôcť modlitbou.
Odoslané 11.11.2011 23:38.
veľká vďaka. modlite sa koľko vám ružence stačia emoticon prvý nuncius po páde komunizmu - J.E. Ivan Dias vravieval misionárom: "Bratia, nestačí kropiť svätenou vodou... vezmite si vedrá a oblievajte čo to dá!" emoticon
Odoslané 12.11.2011 7:40 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Jaj ružence by stačili, len mi nie. Musím sem ešte niečo pridať, aby si niekto nemyslel, že to celý ruženec. Nie misijný ruženec deti má 10 zrniek v piatich farbách, každá farba iný kontinent a ku každému kontinentu krátka modlitba. Pamätám si, že k Afrike sme pridávali ešte Otčenáš. Európa bola biela a mysleli sme si, že naše modlitby nepotrebuje a tak sme pridali Sláva Otcu. Preto ta spomienka.
Odoslané 12.11.2011 14:00 ako reakcia na tomáš kuník.
Presne tak, Európa už modlitby nepotrebuje. Ona už totálne zašla. V dnešnej dobe sme už na tom takto, že v samotnej Európe treba misionárov.
Odoslané 12.11.2011 15:15 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Tak spravila som poriadok v šuplíku a našla som tie modlitby. Jedná z piatich: Pane, prosím ťa za biely kontinent, ktorý oplýva materiálnym bohatstvom, ale aj duchovnou chudobou. Daj, aby jeho obyvatelia spoznávali skutočné hodnoty. Ježišu, prosím ťa za Európu.
Odoslané 12.11.2011 16:00 ako reakcia na Miroslav Čonka.
práve preto tie modlitby potrebuje. možno viac, ako doteraz...
Odoslané 12.11.2011 16:34 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Nuž myslel som to takto ironicky, že nepotrebuje. Ako sa hovorí, že zatratenému, už nič nepomôže.
Odoslané 12.11.2011 17:14 ako reakcia na tomáš kuník.
kus irónie som pochopil. no aj tak by som to nevidel tak pesimisticky. aj keď sa dnes európa javí duchovne mŕtva, stále máme pred sebou európanov - a to sú ešte stále živé ľudské bytosti. o nich nemôžeme povedať, že sú zatratení. práve naopak. je to výzva pre nás - byť vernými svedkami zmŕtvychvstania.
Odoslané 12.11.2011 18:03 ako reakcia na Miroslav Čonka.
Nuž áno, byť svedkami zmŕtvychvstania a novými apoštolmi a ohlasovateľmi evanjelia. Môj život jasne poznačilo Božie slovo v evanjeliu a pre to mi horí vždy srdce. Mojimi obľúbencami sú preto aj sv. Pavol apoštol, ktorý chodil a hlásal evanjelium do všetkých známych kútov sveta a potom sv. Dominik de Guzman. Obaja vzdelaní a zapálení pre ohlasovanie evanjelia. Veď jedného z evanjelistov mám aj ako birmovného patróna. Samozrejme ináč aj ako hlásateľovi Božieho slova je veľká poklona Františkovi Xaverskému.
Odoslané 12.11.2011 20:58 ako reakcia na tomáš kuník.
tak jednoduché a tak pravdivé... jarka, modlite sa deťmi aj za Európu. a zvlášť za Albánsko emoticon vďaka
Mirec, tí tvoji svätci sú mi veľmi sympatickí emoticon
Odoslané 12.11.2011 21:47 ako reakcia na Jarmila Haragová.
Milý Krotiteľ.
Nemáš to ľahké.
Tým, že sa podelíš o svoje dojmy s nami, sa na to pozrieš trošku aj z odstupu. Alebo niekto z nás ti napíše niečo, čo ťa povzbudí a pomáha niesť tvoj každodenný kríž dobrodružstva s Ježišom.
Čo sa žuvačiek týka, navrhujem ti aby si si "napchal" do úst tak akurát, koľko sa ti ešte dá prežúvať a kľudne si to žuj pred deckami, že ani rozumieť ti nebude čo hovoríš. Potom keď usúdiš že stačilo, vyber si pekne nejaké vrecúško igelitové a zabaľ si tú gunču " na horšie časy" a odlož teatrálne niekam odkiaľ to znovu môžeš vytiahnuť ak bude treba.

Teraz vieš, že lepšie by bolo, keby si jej ponúkol servítku, aby tú žuvku vypľula a zabalila a odovzdala ti ju, aby nemusela prechádzať cez zamínované pole rozhorčených bratov, ktorí sa nevedia zdržať....

Juj , ako ty môžeš napredovať na ceste vo svätosti, toľko príležitostí!!!! Juchú!!!
šťastný to človek, Tomáš Kuník.
Ježiš prišiel na svet zachrániť hriešnikov, nie spravodlivých!!!!
A teba, Tomáš, poslal do prvej línie.
Takže my ťa budeme modlitbou podopierať, aby si ty mohol konať veľké dielo, aj za nás, tam kde ťa Boh poslal.

Pane, prosím ťa za biely kontinent, ktorý oplýva materiálnym bohatstvom, ale aj duchovnou chudobou. Daj, aby jeho obyvatelia spoznávali skutočné hodnoty. Ježišu, prosím ťa za Európu a zvlášť za Albánsko, z ktorého vyšla Matka Tereza a do ktorého prišiel slúžiť tebe Tomáš. Bože, vylej svoje milosti z vedier, otvor priehradný múr a zaplav nimi územie bez teba, aby si bol Ty, Pane, všade, vo všetkom, s každým a v každom. Amen.
Odoslané 14.11.2011 13:21.
Odoslané 14.11.2011 14:14 ako reakcia na Otília Ferenčíková.
veď toto... toľko možností napredovať vo svätosti, až občas nestíham...
nie je to zlý nápad s tými žuvkami emoticon možno skúsim. ale sú to fakt divosi. otec biskup občas utrúsi, že sme uprostred Šaka-zulu emoticon
Odoslané 14.11.2011 20:15 ako reakcia na Otília Ferenčíková.