« Späť

VIA LUCIS v našej farnosti

Spoločenstvo lektorov pripravilo modlitbu Via lucis - cesta svetla.

Pán Boh sa postaral o krásny teplý večer. K dobrej nálade prispelo aj víťazstvo nášho hokejového tímu nad Čechmi. Ale najväčšiu radosť nám prinieslo Kristovo víťazstvo nad hriechom a smrťou a preto sme sa zhromaždili na túto krásnu meditatívnu modlitbu - toho roku netradične na farskom dvore. V minulých rokoch sme mali via lucis cez mesto, alebo sme šli z rímo-katolíckeho chrámu do gréko-katolíckeho. Pán farár dostal veľmi inšpiratívny nápad - urobiť via lucis na farskom dvore. Zaangažoval do tejto modlitby spoločenstvo lektorov, spoločenstvo asistentov, miništrantov a kapelu Jekh drom. Každý pri príprave ochotne priložil ruku k dielu. Pred 21:00 lektori zapálili množstvo sviečok, nielen kvôli výzdobe ale hlavne, aby zvýraznili myšlienku, že Kristus je svetlom, ktoré osvecuje každého človeka. 14 asistentov držali v rukách nápisi a výjavy  udalostí po Pánovom zmŕtvychvstani, o ktorých hovorí Božie slovo. Tým vytvorili jednotlivé zastavenia. Lektori sa striedali pri čítaní Božieho slova textov meditácie. Kapela Jekh drom si pripravila 14 veľkonočných piesní tak, aby pieseň bola zároveň prípravou na Božie slovo. Chcem sa poďakovať všetkým, ktorý pomohli pri príprave tejto modlitby.

Fotky a vídeo nižšie sú úkážkou, ako Via lucis prebiehala. 

 

Kamera a audio záznam: Štefan Hrbček

 

Foto: Štefan Hrbček

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Tak takto by som chcela vedieť publikovať videa aj ja. Veľmi sa mi páčia, sú živým propagovaním života ľudí, ktorí prijímajú Ježiša Krista v srdci a vedia to dávať ďalej.
Odoslané 21.5.2012 7:54.
Je to uplne lahke. Staci ze mate kameru alebo fotak (aj najlacnejsie fotaky robia video) alebo niekedy staci aj mobil.. potom nahrate na youtube - trva to asi 45 minut - podla dlzky videa a rychlosti internetu). Treba len skusit. Martin Majda kaplan z Lomnicky sa bars nevyzna v tychto veciach a skusa.. a cim dalej tym lepsie mu to ide.. Zaklad je pochopit princip. Ved ak by ste chceli, naucim vas.
Odoslané 21.5.2012 8:52 ako reakcia na Anna Václavová.
Možno zdedím videokameru od syna. Už som s ňou snímala vo Svätej Zemi - ležato. Syn na moje presviedčanie, že aj tak to budem pozerať po ležiačky, mi to nahral. (Tá moja poloha veľmi nepomáha.)
Odoslané 21.5.2012 9:02 ako reakcia na Štefan Hrbček.
neporozumel som celkom dobre.. prečo po ležiačky .. všetko..Vy ste zdravotne odkazana na strarostlivost inych? (trvale ležiaci pacient?)
Odoslané 21.5.2012 9:12 ako reakcia na Anna Václavová.
To nie, ale posledné roky som bývala veľmi často chorá - (8-krát zápaly pľúc). Z toho niektoré roky opakovane... Beriem lieky, ale s chorobami a diagnózami sa zaoberám len u lekárov. Pán mi dáva toľko síl, koľko v mojom veku potrebujem a zdravie pociťujem v radosti, keď idem do služby.
Odoslané 21.5.2012 10:32 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Zabudla som to najhlavnejšie: To snímanie s kamerou bolo preto, že som pravidelne opačne držala kameru v rukách.
Odoslané 21.5.2012 10:34 ako reakcia na Anna Václavová.
Je to úžasné. Modlitbová atmosféra musela byť nádherná!
Odoslané 21.5.2012 10:37.
Veľmi pekná aktivita, hodná obdivu i nasledovania. Pane, žehnaj túto farnosť a jej pastierov!
Odoslané 21.5.2012 12:25.
Inšpirácia na ďalší rok: http://www.youtube.com/watch?v=izlOcs6SYtk
Odoslané 23.5.2012 18:04.
Bolo tu dosť vela ludi aj od nas z krizovej Vsi. Na dalsi rok by daco taketo mohlo byt aj v dvore pri centre :-)
Odoslané 23.5.2012 18:14.