Blog

« Späť

Katolícky pozdrav zovšednel

Katolícky pozdrav zovšednel

Pochválený buď Ježiš Kristus!

 

Zovšednel nám už nejak tento pozdrav. Je na túto modernú a rýchlu dobu príliš dlhý a „prizbožný“.

Povieme si: „Veď nech ho používajú kňazi, zasvätení a babičky. Tí to majú prednastavené v „nastaveniach a v profile“ svojho života: majú pre Boha dosť času i priestoru. Ja som iný, ja toto nemusím!“

Pozrime sa na to z inej strany. Osobnejšie pre toho, komu to vravíme.

Pochválený buď Ježiš Kristus!

V tvojom živote. Nech ho chvália ľudia, ktorí vidia, kým si a ako žiješ. Nech je jeho meno tým najdôležitejším a najvolanejším menom v tvojom živote. Nech ti vždy, keď mu zavoláš, zdvihne. A nech ho chváliš celý deň. Furt. Naveky. Amen.

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem veľmi pekne! Tá modlitba je za mňa. Pripúšťam, že môže hovoriť aj do situácie iného, ale v tomto momente to plne vystihuje moju.
Odoslané 7.10.2012 12:17.
Povedala by som, že v niektorých regiónoch vymizol. Dohodli sme sa so spolusestrami, priateľmi, susedmi, že všade, kde nehrozí následná urážka Ježiša, ho budeme používať. Aj na ulici relatívne veľkého mesta. Krásna modlitba. Ďakujem.
Odoslané 7.10.2012 12:34.
Pochválený buď Ježiš Kristus, Františka!
Odoslané 7.10.2012 12:40.
Vďaka, Františka! Je skutočne tak. Nehodí sa do doby... neatraktívny ale platný...a pekný pozdrav. Aj teraz sa daktoré veci vyhľadávajú z tých minulých a zrazu sú "in", porozmýšľam, ako by sa ten pozdrav dal obnoviť:0)
Odoslané 7.10.2012 13:07.
Na druhej strane - netreba hádzať perly pod nohy tým, čo by ich mohli pošliapať... pozdrav je dokonca pre katolíkov dnes akoby nevhodný... osobne zdravím Pána hocikedy, ... neviditeľne, v srdci. Tie "iné" pozdravy dnešného sveta tiež nie sú ktoviečo. Uvidíme, čo nás k tej téme napadne. Súčasné a predsa na slávu Boha a aj viditeľne, v kontakte s inými.
Odoslané 7.10.2012 13:26.
Sláva Isusu Christu! sestra Františkaemoticon
Odoslané 7.10.2012 16:59 ako reakcia na Mária Künzl.
Slava i vo viki, otec Slavo! (i tak še da!)
Odoslané 7.10.2012 17:05 ako reakcia na Slavomír Palfi.
Ozaj Majka ako je to v Rakusku tam kde zijes? Ako sa tam ludia zdravia? Ked som pracovala v Nemecku, skoro vsetci sa tam zdravili Gruess Gott! ked prisli od obchodu, restiky...Guten Tag bol velmi ojedinely pozdrav.
Odoslané 7.10.2012 17:44 ako reakcia na Mária Künzl.
Františka, a vezmi si aj to, že už tento citovaný pozdrav je skrátený. Úplne pôvodný totiž znie takto: "Pochválený buď Pán Ježiš Kristus!" Je to fakt, ale to neznamená, že v tejto línii budeme kráčať aj my... Žial, mám osobnú skúsenosť, že aj rehoľné sestry (z nemenovaného inštitútu) v bežnom živote používajú pozdrav: "Dobrý deň!" a to už je prisilná káva, zvlášť, ak vchádzajú napr. do cirkevnej inštitúcie... Takže je to na zamyslenie pre každého človeka, laika i zasvätenú osobu.
Odoslané 10.10.2012 13:01.
Mne sa veľmi páči krátke, ekvivalntné "Chvála Kristu". Používa sa V Čechách.
Odoslané 10.10.2012 13:50 ako reakcia na Eva Krpeľanová.
:0) jasne, aj tu sa tak zdravíme. ožno je to praktický príklad toho, ako sa dá pozdravom spomenúť si hocikedy na Pána:0) Mňa to tiež prekvapilo, keď som počula prvý krát:0) Potešila som sa tomu. Poznala som tento milý pozdrav z detských čias!
Odoslané 11.10.2012 18:42 ako reakcia na Veronika Florkova.