« Späť

Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

V článku 10 hlavných príčin, prečo ľudia podľahnú alkoholizmu sme si vysvetlili, že ak chceme pomôcť závislým ľuďom, musíme najprv pochopiť príčinu, prečo začali piť.

Ak ste ho ešte nečítali, nájdete ho na linku: 10 hlavných príčin, prečo ľudia podľahnú alkoholizmu

V tomto článku vám prinášame konkrétne rady, ako pomôcť pri rôznych príčinách:

1.     Strach

Mnohokrát to naši drahí nevedia identifikovať, ale je veľmi podstatné, aby sme im pomohli odhaliť, čoho sa obávajú. Strach stratí minimálne polovicu svojej veľkosti, keď sa človek, ktorého ovláda prekoná a nahlas pred sebou vysloví, čoho sa bojí. Vtedy začne zrazu vidieť aj spôsoby, ako sa dá žiť, aj keby sa jeho strach premenil na skutočnosť. Niekedy je strach reálny a založený na pravdivých skutočnostiach. Firma sa rúti do bankrotu a zamestnanci cíti, že strácajú prácu. Manželka vidí zmenené správanie manžela a podozrivé neskoré príchody z práce a tuší, že za tým je nevera. Mnohokrát je však len zlým strašiakom, ktorému sa často podarí presvedčiť ľudí, že má pravdu. Ľudia sa boja, že trpia vážnou chorobou, hoci ide len o nezávažné ochorenie, študenti prežívajú strach, že sa nesprávia skúšky, hoci sú dobrí žiaci a pod. Pomenovať konkrétny dôvod strachu a pomôcť ľuďom uvidieť, že stále sú cesty a spôsoby ako sa dá ísť ďalej, vyhodí potrebu zahmlievať realitu alkoholom. Boh každému z nás hovorí: „Nezanechám Ťa, ani ťa neopustím!“ Môžeme počítať s jeho pomocou. S využitím lásky, modlitby, sviatostí a reálnej pomoci, sa nám podarí postaviť našich milovaných na pevnú pôdu, kde sa nemusia strachovať, ale kde si budú vedomí bezpečnej Božej náruče.

2.     Zúfalstvo

„Dúfajte, veď ja som premohol svet!“ hovorí Ježiš. Potrebujeme vedieť a uveriť Svätému Písmu, ktoré nás povzbudzuje: „Všetko môžem v tom, ktorý ma posilňuje.“
Ľudia upadajú do zúfalstva v situáciách, v ktorých nemôžu akoby nič urobiť. Nie je to tak. Podstatné je prestať sa pozerať dozadu, pretože čas sa už nedá vrátiť. S Božou pomocou sa treba pozerať dopredu a opýtať sa: Čo najlepšie môžem robiť práve teraz v tejto situácii? Krok za krokom s týmito dobrými krokmi vyjdeme z každej ťažkej situácii. Pozrime sa na Daniela, ktorého hodili do jamy s levmi: Nemal tam veľa možností. Ale nezúfal si. Jediné a najlepšie bolo pre neho veriť Bohu a modliť sa. Modlite sa so svojimi blízkymi, modlite sa za nich. V zúfalstve ľuďom chýba nádej a vízia svetlej budúcnosti. Nebojte sa ich povzbudzovať a stáť pri nich.

3.     Nadmerný stres a záťaž

„Poďte ku mne všetci, ktorí ste preťažení a ja vás posilním.“ Naše telo a myseľ dokážu prekonávať stres, ale nedokážu v ňom fungovať dlhodobo bez toho, aby sa na nich neukázali následky. Ak sú záťaž a stres dlhodobé, v prvom rade si musíme spolu s našimi blízkymi odpovedať na to, kto ich vytvára. Pokiaľ si také podmienky vytvárajú oni sami- chcú veľa rýchlo stihnúť v domácnosti, pri rekonštrukcii, v štúdiu- riešenie je jednoduchšie: musia si nastaviť hranice (možno s našou pomocou) pre výkon a oddych. Pokiaľ je tlak na nich zo strany vedenia v práci, škole, prípadne od iných ľudí, sú tu dve možnosti: buď -ak je to možné, zísť na inú pozíciu, hoci horšie platenú alebo zmeniť prácu/ školu prípadne inú formu štúdia na také, kde požiadavky na zamestnanca/ študenta nie sú také prehnané. Je to radikálne riešenie, no stále lepšie ako psychické a fyzické zrútenie... Pokiaľ ide o rodinných príslušníkov, ktorí dlhodobo vytvárajú stres pre iných, je veľmi potrebné, aby si daná osoba vytvorila privátne miesto, kde bude môcť relaxovať a pracovať/ študovať v pokoji. Ak sa zmení stres a záťaž, nutkanie pre alkohol bude zriedkavejšie a s Božou a našou pomocou úplne vymizne. Deťom môžeme pomôcť plateným doučovaním a učením sa s nimi. Ak je záťaž kombináciou rodinného a profesijného života, pomoc s deťmi, so žehlením a podobne môže urobiť podstatný rozdiel.

Svätá omša je skutočným prameňom pre všetkých unavených a preťažených. Pomáha nám robiť správne rozhodnutia, dodáva nám silu, odvahu a pokoj. Chodiť na sv. omšu s našimi blízkym, prípadne vytvoriť priestor na to, aby mohli oni sami ísť alebo ak sami odmietajú, obetovať svätú omšu za nich, je silným prostriedkom zmeny a vyslobodenia zo závislosti.

4.     Samota

Samozrejme, že nikomu nie je príjemné tráviť čas v spoločnosti opitého človeka, ale ako hovorí Sväté Písmo: „Nie je dobré byť človeku samému.“ Pravidelné opakované návštevy s trpezlivosťou a láskou so zmysluplnou výplňou urobia zázraky. Vaši drahí sa budú postupne na vaše návštevy tešiť a ak budú cítiť, že ich milujete napriek tomu, že pijú, dokážu uveriť vo svoje lepšie ja a budú chcieť pred vami byť lepší, triezvejší. Budú zažívať vašu úprimnú radosť zo zlepšenia a bude ich to motivovať ešte viac. Pravidelné telefonáty, poslanie fotiek a modlitba rozveselia vašich milovaných a rozžiaria ich víziu budúcnosti. Napokon- budú schopní vydržať sami so sebou a mať sa radi, tešiť sa z bežných dní. Modliť sa spolu s nimi, povzbudzovať ich dobrými filmami a knihami, dať im zažiť, že sú potrební, ak chcú, nechať ich nám pomôcť. To všetko výrazne zlepší ich situáciu a nebudú musieť samotu a smútok zaháňať alkoholom.

5.     Veľké sklamanie

Nemôžeme sa tváriť, že sa nič nestalo. Venovať čas a pozornosť sklamanému človeku je veľmi podstatné. Dobrým znakom je, keď sa človek dokáže otvoriť a vyrozprávať sa hoci aj s frustráciou a hnevom. Mať súcit s človekom, pochopiť ho a až potom povzbudiť. V prvom rade potrebuje odpustiť iným a často aj sebe. Potom vedieť a prijať Boží zámer s našimi životmi. Napriek všetkému, čo mohol daný človek zakúsiť, Boh vo Svätom Písme hovorí: „Veď ja poznám zámer, ktorý mám s Tebou. Sú to myšlienky pokoja a nie súženia.“ Po sklamaní sa zdá, že už je všetko stratené, ale Božie Slovo hovorí, že „keď on otvára, nik nezavrie, a keď zatvára, nik neotvorí“- teda, že Boh nám permanentne drží otvorenú dobrú budúcnosť, hoci iní nám chcú škodiť, nemáme prostriedky, v minulosti sme zlyhali... On rozhoduje o našej budúcnosti- nie ľudia. On bude mať pre nás vždy otvorenú správnu možnosť, ktorú nám nikto nemôže ukradnúť. Len potrebujeme dôverovať Bohu a chcieť ísť po jeho ceste. Veľké sklamanie prináša so sebou aj veľké vnútorné zranenie. Ak je osoba ochotná modliť sa, môžeme jej ponúknuť MODLITBU ZA VNÚTORNÉ UZDRAVENIE. Ak nie, môžeme sa túto modlitbu modliť na jej úmysel.

6.     Fyzická bolesť

Ľudia s chronickou bolesťou hľadajú úľavu každý deň. Alkohol však poškodzuje pečeň podobne ako lieky proti bolesti. Mnoho ľudí nechce užívať lieky pravidelne dlhodobo a podľa predpisu, pretože majú aj vedľajšie účinky. Naproti tomu sa im zdá konzumácia alkoholu ako lieku na bolesť lepším riešením, ale nie je to tak. Vyhľadať liečbu chronickej bolesti je veľmi podstatné- lieky predchádzajú intenzívnej bolesti. Mnohokrát správne účinné lieky dostanú až na predpis odborníkom.  Veľa krát pomôže ak so súhlasom danej osoby skúsime dohodnúť stretnutie u lekára a ísť na vyšetrenie s nimi, keďže niektorí ľudia zvyknú mať z vyšetrení strach. S modlitbou a našou pomocou môžeme výrazne zlepšiť ich situáciu. Veriacim ľuďom pomáha aj vedomie, že svoju bolesť a utrpenie môžu obetovať za seba a iných ako vzácnu obetu a duchovnú pomoc tým, že ju budú trpezlivo znášať.

7.      Nuda a túžba po zábave

U mladých aj u starých je túžba po rozptýlení normálnou potrebou. Namiesto popíjania  im musíme ponúknuť iné lepšie alternatívy. Každý človek má oblasti, ktoré ho zaujímajú a aktivity, ktoré rád robí. Často potrebujeme nájsť aj nové záujmy, ktoré doteraz títo ľudia nerobili, zoznámiť ich s novými ľuďmi, ukázať im nové miesta. Zvlášť u mladých je potrebné objaviť viacero stabilných voľnočasových aktivít, ktoré ich zaujmú a nasmerujú na správny druh relaxu. Ľuďom sa treba venovať, neexistuje nijaká skratka, ale majme na pamäti, čo hovorí Ježiš: "Čo ste urobili jednému z týchto najmenších, mne ste urobili."

 

8.     Túžba po obdive

Dokázať iným, koľko dokáže vypiť, mať niečo, čím sa môže pochváliť a iní to považujú za zaujímavé. Táto taktika je to už dlhú dobu. Dať týmto ľuďom pravidelne pocítiť, že sú výnimoční a milovaní pre to, akí sú, takže nepotrebujú na seba priťahovať pozornosť. Potrebujeme im ukázať ich dobré vlastnosti a dobré stránky, na ktoré môžu byť v prvom rade hrdí oni sami. Keď uveria, kým sú, nebudú potrebovať hľadať uznanie inde. Keď budú cítiť, že sú prijatí a milovaní, budú upevnení vo svojej identite. Často sa dá vidieť problém, že žena, muž, deti sa vo svojom domove necítia dobre pre kritiku, ktorá síce býva viac ako oprávnená a následne sa utiekajú k partiám, kde nachádzajú obdiv. Toto je potrebné pre dobro všetkých zmeniť. Nikto nie je len zlý. Hovorme našim blízkym aj tú pravdivú pochvalu a kiež by jej bolo viac ako kritiky. Skúsme bojovať o to, aby náš domov/ naša prítomnosť bolo miesto, kde chcú zostávať a na ktorú sa tešia. S Božou pomocou to určite dokážeme. Veď: "Nepokoj v srdci stláča človeka, láskavé slovo ho však rozveseľuje." Prís 12,25  

9.     Túžba po záujme

Kľúčom je venovať pozornosť a zaujímať sa o nich, keď sú triezvi. Ľudia, ktorý alkoholom priťahujú pozornosť hovoria: „Potrebujem pomoc!“ Skúsme sa zamyslieť, či ich počúvame dosť- často týmto protestom chcú povedať, že trpia rozvodom, neúspechom v škole, nepovšimnutím popri deťoch a povinnostiach. Vytvoriť si pravidelný takmer každodenný kvalitný čas s našimi blízkymi- počúvať manžela ako hovorí o svojej (hoci monotónnej) práci, manželku o deťoch, deti o škole, kamarátoch, koníčkoch. Bez kritiky. Len počúvať a nechať týchto ľudí zažiť, že sú počutí, povšimnutí, že sa zaujímame o nich. A potom v našich modlitbách, odovzdajme to, čo vidíme, že nie je dobré, čo by sme skritizovali a prosme Ducha Svätého o pomoc s tým, čo a ako máme urobiť a povedať. S Božou pomocou získame viac ako len oslobodenie od závislosti- úprimné, pevné a Božie vzťahy v rodine.

10.  Zlý návyk

Do zaužívaného stereotypu- napr. každý víkend flámuje s partiou, každý deň sa zastaví na pivo a 1-2-3-5 pohárikov, s kamarátkou si každý večer na izbe otvoria fľašu vínka...  musíme vpáčiť niečo, čo je silným argumentom, blokátorom prípadne motivátorom a tento stereotyp naruší. Ak je to možné, obmedziť  stretávanie so zlou partiou, intenzívne sa venovať danej osobe, vytvoriť príjemný zmysluplný čas, aby postupne sám odmietol spôsob, ktorý si predtým zaužíval. Ponúknuť alternatívy k zlému návyku a „pokúšaniu“ od iných- napr. vedúci reštaurácie si pripije namiesto vína s vineou, majster začne chodiť do práce svojím autom, vytvoriť niečo, na čo sa každodenne môže manžel/ka z práce tešiť na domov, ak je to potrebné, stiahnuť dieťa z internátu... Nie je to jednoduché, ale mnohokrát dobrý „taktický ťah“ pomôže zvrátiť celý chod rodinného života. Prosme Ducha Svätého o múdrosť za to, čo máme urobiť a o pomoc. Koľko krát už Boh zariadil cez okolnosti tak, že sa závislý človek musel zriecť a aj sa zriekol alkoholu na trvalo! „Lebo Bohu nič nie je nemožné!“ Počítajme s Ním!

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
[...] Poznať príčinu je podstatné, pretože ak chceme odstrániť "iba" návyk, príčina zostáva, človek sa vráti do rovnakého "spúšťača" závislosti a začne znova. Trvalá zmena sa dosiahne spojením... [...] Čítať viac
Odoslané 8.9.2020 18:56.
Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Podmienky pre odpustky pre duše v očistci v novembri

Odpustky znamenajú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny... Odpustky sú čiastočné alebo úplné podľa toho, či oslobodzujú od časného trestu za hriechy čiastočne alebo úplne. Každý veriaci môže odpustky... získať buď pre seba, alebo aplikovať za zosnulých (KKC 1471).
Ruženec a Páter Pio

Ruženec a Páter Pio

Svätý Pio z Pietrelciny jedného dňa povedal: „Satan sa zameriava na zničenie tejto modlitby, ale nikdy sa mu to nepodarí: je to modlitba Tej, ktorá víťazí nad všetkým a všetkými. Je to Ona,...
Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Boja sa zlí duchovia naozaj ruženca?

Zatiaľ, čo jedna skupina veriacich modlitbu ruženca miluje a nedá na ňu dopustiť, iná ju priam nemôže vystáť a zdá sa jej nudná, zastaralá a možno i zbytočná.
(NE)dojčenie

(NE)dojčenie

Trvalo mi takmer dva roky, kým som sa odhodlala napísať tento príspevok. (Už na začiatku chcem napísať, že je to určené hlavne pre ženy. A že ak to niekto cíti/l podobne, kľudne môže zdieľať, nech sa to dostane ku každej žene, ktorá si práve toto potrebuje prečítať).
Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Odcudzenie sa v manželstve sa dá prekonať

Vzájomné odcudzenie sa partnerov v manželstve sa hodnotí ako závažnejší problém ako neustále nezhody a hádky. JE MOŽNÉ ho však PREKONAŤ! Ľahostajnosť a nezaujatosť o to, čo žije ten druhý, takmer žiadne spoločné záujmy či aktivity mimo povinností začínajú z vášho manželstva robiť „pracovný tábor“, do ktorého sa vám, samozrejme, začína nechcieť vracať. Javí sa, že nemá zmysel udržiavať niečo také umelo...
Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Príďte na charitatívny beh BEH KALVÁRIOU 2023

Po vydarenom nultom ročníku sa aj tohto roku uskutoční v Považskej Bystrici 3.6.2023 charitatívny Beh Kalváriou, ktorého výťažok bude venovaný Filipkovi a Jessice na podporu ich finančne náročnej liečby.
Ježiš, Tebe som to urobil!

Ježiš, Tebe som to urobil!

Matka Tereza dvíha dlaň a ukazuje 5 prstov. Jej znak, ktorý hovorí: „TEBE SOM TO UROBILA!“ Toto gesto používa, keď prejavuje milosrdenstvo, keď dvíha malomocného, ale tiež vtedy, keď ju chcú oslavovať médiá.
Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

Ako pomôcť iným prekonať alkoholizmus

V článku 10 hlavných príčin, prečo ľudia podľahnú alkoholizmu sme si vysvetlili, že ak chceme pomôcť závislým ľuďom, musíme najprv pochopiť príčinu, prečo začali piť.
Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami

Rivalita medzi súrodencami býva častá. Hovoríme, že je normálna, ale je aj dobrá? V slovenských pomeroch sa „bojový stav“ medzi súrodencami (mladšími či staršími, dokonca dospelými) vyskytuje ako bežný jav. Náhle nás potom zarazí, že niektoré národy prirodzene vedú deti k vzájomnej súdržnosti, láske a rešpektu bez porovnávania a večného vzájomného súťaženia. Ako to potom s tou súrodeneckou rivalitou skutočne je?
Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechéza pre rodiny 4: Láska v manželstve

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Modlitba sv. Gertrúdy Veľkej za duše v očistci

Sv. Gertrúda Veľká ako jedna z prvých zanechala písomné zmienky o víziách a návštevách duší z očistca. Po skončení tejto krátkej modlitby mala vždy obraz mnohých duší odchádzajúcich z očistca do neba.
Modlitba za pápeža Františka

Modlitba za pápeža Františka

Stáť na čele Cirkvi je zodpovednou a náročnou úlohou. Svätý otec potrebuje podporu mnohých modlitieb, aby pod vedením Ducha Svätého mohol vykonávať svoje poslanie a mal k tomu potrebnú múdrosť, silu a zdravie.
NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

NEDEĽA a jej náboženský a sociálny význam AUDIOKATECHÉZA

Nedeľa sa stala súčasťou „weekendu“ a v našom chápaní sa doslova dostala na chvost týždňa. Pre prvých kresťanov to však vždy bol prvý deň, ktorý dával orientáciu pre celý nový týždeň. V tetjo časti sa dozviete o význame a rizikách, ktorým je vystavený Pánov deň nielen zo strany spoločnosti, ale aj v postoji mnohých veriacich.
Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechéza pre rodiny 3: Povolanie rodiny

Videokatechézu publikujeme s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

Opravme si svoj obraz o Márii Magdaléne

O Márii Magdaléne čítame v Lk 8,2, že z nej Pán Ježiš vyhnal 7 zlých duchov. Mnohí to spájajú s hriechom v sexuálnej oblasti. Evanjeliá však nič také neuvádzajú. V tejto časti podávam pohľad na túto biblickú postavu, ako ho nachádzame v Svätom písme. Prajem Vám príjemné počúvanie.
Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Ako Cirkev naloží so skúsenosťou pandémie

Slovenská spoločnosť a Cirkev má skúsenosť s prvou a druhou vlnou pandémie.
Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza pre rodiny 2: Skutočnosť a výzvy rodín

Videokatechéza je publikovaná s osobným súhlasom Prof. Františka Trstenského, ktorý je jej autorom
Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

Videokatechéza pre rodiny 1: Vo svetle slova

S osobným dovolením publikujeme videokatechézu Prof. Františka Trstenského pre rodiny.
Domáca cirkev podľa vzoru prvých kresťanov

Domáca cirkev podľa vzoru prvých kresťanov

Prednáška na počúvanie Prof. Františka Trstenského
Modlitba sv. Františka Saleského v starobe

Modlitba sv. Františka Saleského v starobe

Pane, ty vieš lepšie ako ja, že zo dňa na deň starnem a jedného dňa budem starý. Chráň ma pred myšlienkou, že musím pri každej príležitosti a ku každej téme niečo povedať. ...