« Späť

Cti svojho otca a svoju matku....

Cti svojho otca a svoju matku....

- veľmi jednoduchá a predsa vzácna cesta ku svätosti

Svojho času sa dalo čítať vo všetkých novinách:

Rodinka s dvoma deťmi trávi prázdniny pri mori. Otec vidí z brehu, ako deti vyplávali a vzďalujú sa, vždy viac a viac....Odrazu jedno z detí zúfalo zakričí: "Ocko, poď!!!" Zachytil ich náhly prúd. Otec skáše do vody a pláve ku deťom...s vypätím všetkých síl a vytrhne ich z prúdu a vyľakané ťahá a napokon vyloží na brehu. A ako tak chvíľu vyčerpaný sedí vedľa svojich milovaných malých, nakloní sa a....je koniec.Srdce nevydžalo. Umrel na mieste.

Jeden z veľmi smutných -ale i heroických príbehov. Smutných, lebo deti stratili otca. Heroický preto, lebo deti budú celý život nosiť v srdci žiariaci obraz toho, kto ich zachránil.

Aký obdivuhodný otec.

Ale:

Je otec hrdinom iba vtedy, ak prinesie takúto jedinečnú obeť? Nie je ním aj vtedy, ak vždy, z roka na rok a zo dňa na deň ide do práce, aj keď mu zamestnanie vôbec nesedí, vyučil sa a vyštudoval niečo iné, má menší plat... áno, on sa musí každý deň cez to preniesť,len aby netrpela jeho rodina?

Alebo mama, ktorá je tu pre deti, nemôže priveľa myslieť na svoje túžby a starosti, varí, perie, žehlí, nakupuje, znáša ich nálady, nekonečné otázky, krik a možno tiež musí prilepšovať situáciu v rodine zamestnaním?

Nehraničí aj toto s hrdinstvom?

Premýšľaj o tom, potom budeš mať možno raz veľa dôvodov na to,aby si bol svojim rodičom vďačný a dal im tú vďačnosť aj pocítiť.

Možno sa pamätáš na desatoto, ktoré ti vštepovali: "Cti otca svojho a matku svoju, aby si dlho žil a darilo sa ti na zemi?" (por. Dt. 5,16)

Neuveríš, ako sa raz môže lepšie dariť tomu, kto sa čestne usiluje premýšľať, vidieť na rodičoch dobro a byť vďačný.

Skús to aspoň na týždeň.

A nezabudni pri tom na lásku Nebeského Otca.

( Z časopisu Betendes Gottes Volk,autor Urs  Klusch)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Krásne, pravdivéemoticon Vďaka!
Odoslané 27.5.2013 21:03.
Krásne! Ďakujem za pripomenutie ;-)
Odoslané 28.5.2013 10:15.
Cti svojho otca i matku - to je prvé prikázanie s prisľúbením: Aby ti dobre bolo a aby si dlho žil na zemi. Efezanom 6:2-3
Odoslané 28.5.2013 10:52.