« Späť

Majka v Argentíne

Majka v Argentíne

„Hľa, prehovorím ju, zavediem ju na púšť a prihovorím sa jej srdcu…” Ja viem, takto sa začína asi väčšina kresťasnkých príbehov žien, ktoré opustili svoj domov, svoju komfortnú zónu. Ženy, dievčatá, sestry, ktoré opustili svoju starú ja. Starú, pretože tu vaše staré stratégie nezaberajú ani na vás samú, ďaleko od istoty. Istoty, že všetko zvládnete sama…. toľko k filozofickému úvodu

Drahá rodina, priatelia a všetci, ktorí to čítate, 

tí, ktorí ma nepoznajú volám sa Mária, ale všetci ma tu (v Argentíne, ale aj doma)  volajú Majka, pretože tu už jednu sestru Máriu majú.  Od 2. októbra som tu  ako laická misionárka. Moje laické, misionárske pôsobenie tu mám do buducich Vianoc 2023, takže dovtedy vám, ale vlastne aj sama sebe budem reflektovať misionársky život laika, ako som už spomenula z ďalekej Argentíny. 

SAMA s BOHOM

Ubehol jeden rok čo som sa začala pripravovať - formovať, teda misijné sestry  (SSpS) sa ma snažili vyformovať, pripravovať na život misionárky. Verte mi sú to odborníčky, samé okúsili čo je to opustiť svoju rodnú hruď, svoju rodinu, bryndzu, halušky, prosto celý svoj slovenský svet. Naše stretnutia prebiehali jeden víkend za mesiac a každým víkednom som sa približovala k dlhoočakávanému “cieľu” (klasika, kvôli pandémii). Každou víkednovkou ma to priťahovalo čo raz viac, vravela som si “kedy tam už pôjdem” predstava ako som niekde za hranicami Slovenska  a “zachraňujem” svet, rozdávam sa tam na cimpr-campr, aby vedeli aký je Pán Boh úžasný a ja budem ten najšťastnejší, najspokojnejší človek na svete.  Naozaj, akým naivným predstavám môže človek veriť aj v mojom veku (nebudem vás napínať mám 30 :D)

Teraz začínam chápať slová sv. Jozefa Freinademetza (kňaz, prvý misionár v Číne) “Najväčšia vec, ktorá sa môže udiať v živote misionára je jeho vlastná transformácia” 

Zaviedol ma na púšť, lebo len tu som Mu dovolila priblížiť sa. Zaviedol ma na púšť, lebo tu som mu dovolila vstúpiť do môjha srdca, veľmi hlboko, veľmi ďaleko na miesta, v pustatine, bez vody, bez života..a tak som prosila o život, nie o prežívanie, o život, nech ho obnoví. Dal sa na posledné miesto a poslal ma sem, aby som na to posledné miesto prišla. A kde zo začalo? Na letisku v Londýne. Mal nasledovať môj druhý let z troch. Nevpustii ma na známu “palubu”, a tak tam stojím sama, trasú sa mi ruky, sama som netušila, čo to robí s mojím telom. Strach sa volal, ten čo sa ma tam snažil prekonať. Stála som tam hľadiac ako 300 pasažierov,  vlastne bezo mňa 299 nastupuje do lietadla. Ja som nenastúpila, nemohla som, letenku som mala, no nemala som estu, ( povolenie, aby ste mohli vstúpiť na územie USA) . Darmo som sa milej pani snažila vysvetliť, že je to len prestupný let, že ja pôjdem ďalej do Južnej Ameriky. Povedala, že bez toho dokumentu nastúpiť nemôžem. Vtedy som si v mysli dookola hovorila “Ježisu, celkom sa ti odovzdávam postaraj sa o všetko” hovorila som si to dookola, lebo som sa snažila tomu naozaj veriť. Jemu veriť, že On vie..Mala som veľké pokušenie  neveriť Mu a povedať  "Nezabudol si na mňa náhodou?!" Ty to(ma) vidíš? Prišla som naspäť k pani pracovníčke, ktorá mi povedala, že nemôžem nastúpiť do lietadla. A tam so videla, vnímala, počúvala ženu, v ktorej bol v tej chvíli pre mňa tak viditeľný Jeho zásah, sedela pri mne upokojovala a vysvetľovala mi, ako mám vyplniť online, dokument tú známu estu a dala mi letenku na ďalší let, od tej istej spoločnosti, aby som nemusela platiť. Tam bol, v tej milej pani, asi to nebude čítať, ale chcela by som sa jej verejne poďakovať :) Boh tu stále je, to len ja som príliš zaneprázdnená “zachrańovaním “ sveta (seba). 

Po tomto lete som stihla prísť do Buenos Aires s planovaným príchodom, “Pánovi zver svoje cesty a On sa postará” a naozaj sa postaral. V Buenos Aires ma očakávali dve sestričky, jedna sestra Stefi z Indonézie a druhá sestra Theresa z Poľska, ktorá ma pozdravila slovenským “vitaj v Argentíne”, čo mi prišlo mimoriadne sympatické po 22 hodinách letu som bola naozaj rada, že sa môžem niekomu vykecať po slovensko - goralsky. Bola nedeľa, 2. októbra a keďže sme nestihli sv. omšu v komunite, setry ma zobrali na sv. omšu do farského kostola. Počas omše sa  vysluhovala aj sviatosť krstu. Bola to rodina z Venezueli, veľmi sa mi páčilo ako sa počas omše dieťa požehnávalo všetkými farníkmi, hoci sa všetci osobne nepoznali, všetci sme na vyzvanie kňaza žehnali dieťa so zvihnutými rukami, lebo je súčasťou nás, našej cirkvi a s akým našením sa podávajú ruky na  znak pokoja, vrúcne objatia bozk na jedno líce, bola som uchvátená radosťou miestnej cirkvi. Misijné sestry, ach tieto sestry, toľkému ma učili a to nemuseli ani hovoriť “len” sa láskyplne pozreli, usmiali, povzbudili, okrem iných “povinností” pili čaj o pol piatej. V Argentíne sa pije  maté, už samotný názov je mi sympatický túto aktivitu si chcem určite raz osvojiť:) Sestry si sadli do jedálne, pili maté a rozprávali sa, zaujímali sa jedna o druhú o svet, o jeho bôle rozprávali o ekospiritualite, ktorá je teraz jedna z dôležitých myšlienok pápeža Františka. Sú to sestry na dôchodku, od 79ky hore. Raz ma jedna sestra počkala, aby mi vysvetlila, že priemer sestier je tu 87 rokov, a že ona je tu najmladšia :) Často mi hovorili aká som rýchlovka, nikdy sa pri tom, ale nemuseli ponižovať, porovnávať “ty si taká rýchla a ja som taká pomalá” prosto ma chceli pochváliť fakt asi za hocičo, aby som sa cítila dobre v tej ďalekej Argentíne. Spoznávala som aj iné komunity sestier v Argentíne, ktoré sa venujú ľuďom na ulici, ľuďom závislým na alkohole, drogách, ženám, ktoré si zarábajú prostitúciou. Setry, ktoré  pracujú ako katechétky, učiteľky v škole. Po zoznámení sa so sestrami z  komunit z Buenos Aires som odletela na juh Argentíny, San Carlos de Bariloche. 

Teraz som v meste Dina Huapi, neďaleko krásneho a viac známeho Bariloche. Mesto navštevované mnohými turistami pre krásu veľhôr, Ánd a veruže sú nádherné tieto Andy. Pripomínajú mi trochu naše Tatry, tak sa tu cítim trošku ako doma. Chodím tu teraz do školy. To je moja misia  do týchto Vianoc, naučiť sa tunajší jazyk,  "argentínsku španielčinu".  Učím sa teraz prijať aj to “ničnerobenie”   stíšiť sa a byť tu pre iných, nie ako osoba, ktorá chce všade byť, ale byť ako pozorovateľ, počúvateľ, načúvateľ, napríklad aj misijným sestrám, s ktorými tu teraz bývam. Tri sú z Indonézie a jedna z Nemecka. Keď rozprávajú o svojom domove, v Indonézii mám pocit, že to tam Boh stvoril Eden, že je to to miesto, kde stvoril prvých ľudí, raz sa tam túžim pozrieť. Keď počúvam príbehy misijných sestier, ktoré opustili svoje oázy, svoj Eden, svoju Galileu hovorím si …wau, čo je to za Lásku, ktorú cítili, vnímali, kvôli ktorej opustili všetko? Boh je neuveriteľne príťažlivý a ak mu to dovolím "zavedie ma na púšť a tam sa prihovorí k srdcu” a tam spoznám kto a kým je naozaj Boh. 

Poďakovanie patrí všetkým, ktorých poznám, mojim rodičom, súrodencom, krstným rodičom,  ľuďom z mojej farnosti, UPece, kde som srávila krásny študentský čas, mojim kolegom a  kolegyniam z práce z Plaveckého Štvrtka, myslím tým takisto o.z. Francesco, misijnej rodine (kňazom - verbistom, misijným sestrám, ktoré mali so mnou trpezlivosť pri mojej formácii, spolubývajúcim…vďaka…pretože vo vás som nachádzala Boha, aj  vďaka vám sa mi splnil sen ísť na misie, nie len vďaka finančnej podpore, ale  hlavne vďaka rozhovorom s vami, povzbudzovaním, otázkami, ktorými ste ma veľakrát vyprokovali ísť za hranice, moje hranice konfortnej zóny. Nech vás milostivý Pán Boh požehnáva!

Predchádzajúci

Celý profil

Mária patrí aj do:

Priatelia

septembra 19
Mária Majerčáková napísal nový príspevok, blog 31 spôsobov vďačnosti.
19:55
februára 26
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
23:19
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
23:16
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
23:14
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
23:12
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
23:02
februára 26
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
2:49
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
2:47
februára 25
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
12:56
februára 24
Mária Majerčákováaktualizovaný blog, Spoločenstvo.
18:42
Odoberať aktivity Mária Majerčáková. (Otvorí sa v novom okne)