Blogy

« Späť

Móda sveta a nemodernosť Evanjelií

Móda sveta a nemodernosť Evanjelií

Móda je témou č. 1, čo do pútavosti ako aj aktuálnosti a trendov vo svete. Preniká všade. Od vecí - oblečenie, predmety dennej potreby, nábytok, riad do kuchyne, prijímače na sledovanie televízneho vysielania, kompjutery, autá aj hračky pre naše ratolesti... Reč - mnohým sa možno "nepáči" vlastný jazyk hovorovej reči, a nasleduje rôzne iné možnosti - nie podľa účelu, ale podľa toho, čo sa dnes "nosí" v škole, na pracovisku či v spoločenstvách. Idoly mladých i starších...

 

Módne trendy

Módne trendy by mohli byť v mnohom podnetom pre obnovenie, oživenie  štýlu, niečoho  tzv. tradičného, dávno zaužívaného. Mohli by byť, ak:

- ak by boli v súlade s pravdou,

- ak by neboli priamo či nepriamo vnucované širokej verejnosti ľudí,

-ak by nevylučovali zo svojich radov tých, ktorí nenasledujú istý módny trend,

- keby ľudia-inteligentné osobnosti nešli za módnymi trendami ako za absolútnou hodnotou, ktorá je platná a užívaná KAŽDÝM a ktorú nikto nemá právo spochybniť alebo dokonca odmietnuť.

Móda má korene v dávnej minulosti, rozvíjala sa mnohé tisícročia. Z Európskych krajín to bolo"odvážne", či skôr opovážlivé Francúzsko, ktoré sa vyšplhalo kamsi na vrchol svojej prestíže v móde nie len oblečenia, ale aj áut a iných prostriedkov. Nezabudnime, že práve Francúzsko bolo vo veľkom morálnom úpadku a okrem módy vznikli aj prvé verejné domy. Nie jej to náhoda. Kto zanechá nasledovanie Božích odporúčaní a príkazov, nemá iné možnosti, ako stratiť pohľad a oddať sa fantázii bez Boha. Ešte dávnejšie to bol márnivý život hedonisticky zmýšľajúcich občanov strovekého Grécka, ktorí uctievali telo a oddávali sa telesným pôžitkom bez miery...

Dnes žijeme v štýle - "všetko je dovolené", no pre nás hádam platí skôr "nie všetko slúži k dobru a nie všetko sa svedčí", ako hovorí v Písme. Dúfam, že ešte máme oči upreté na Boha, hľadiace do nebies, túžiacich po skutočnej kráse a dobrote Božích detí, ktoré sa nestratia, lebo je s nimi Boh.

Mohé sa vyvinulo viac alebo menej dobre, s cieľom uspokojiť túžby ľudí, ktorí sú konzumentami - spotrebiteľmi týchto vecí a prostriedkov, viac či menej  potrebných pre praktický život, na skrášlenie či úpravu zovňajšku osoby, prostredia v ktorom žijeme a pod. Najskôr bola móda v oblasti oblečenia, doplnkov a úpravy účesu žien, neskôr aj mužov aa detí (dnes je trendom, že stále viac detí - dievčat si farbí vlasy, nechty, a používa na úpravu zovňajšku farby na líčenie... Moderný priemysel vyvinul módne trendy takmer v každej úžitkovej oblasti a my kupujeme, vyhadzujeme a zasa kupujeme...aby sme boli moderní a s časom našej doby. No módne trendy už zašli tesne na telo. Plastické operácie rôznych "telesných nedostatkov", si za drahé peniaze dávajú robiť už aj mladučké dievčatá...

Kde sú hranice trendov a módy a kde sú hranice zdravého rozumu Bohom stvoreného človeka?

Mnohé sa už začalo vyvíjať ako prostriedok stratégie predaja k tomu, aby ľudia - spotrebitelia stále kupovali "nové", "lepšie" a "krajšie" veci a prístroje. Najneskôr tu by sme my kresťania mali začať rozlišovať...

Naša viera nám jasne hovorí, čo je správne a čo nie je. Vieme, čo je dobré a čo nie je dobré.

Pravda Boha je našou orientáciou.

Ak sme vyrástli v láske a v pravde Boha, ak žijeme ako Božie deti, mali by sme dokázať ísť proti prúdu trendov, veľakrát nepotrebných módnych výstrelkov a rôznych "lákadiel" niekoho, kto sa snaží nahovoriť  nám "niečo", čo v skutočnosti nie je pravdou, ale názorom istých ľudí, skupiny ľudí. Nie preto, že by sme nemali byť moderní, alebo aby sme sa držali niečoho, čo nie je v súčasnosti potrebné alebo užitočné, pekné na pohľad.

Boh nás obdaril múdrosťou, krásou a bohatstvom, ktoré nie sú z tohoto sveta, ktoré nám slúžia pre plnosť a krásu života .

Múdrosť Boha, ktorá prevyšuje ľudské poznanie, je našou múdrosťou, lebo my sme Boží. Táto múdrosť nám hovorí, čo je dobré a krásne, čo je pravdivé v očiach Boha.

Nemáme sa stať akýmisi "konzervatívcami", ktorí nerozumejú, čo je pekné a čo je s dobou. Vždy budem hľadať krásu a budem žasnúť nad krásnymi dielami ľudí, ktorí tvorili pre Boha, či to už vedeli alebo nie.

Nestaňme sa naivnými konzumentami akože módy, ktorá módou nikdy nebola, nie je ani pekná ani moderná, nie je hodná svojho mena. Je len a len trendom určitých málo osôb, ktoré ostatní nasledujú ako keby nemali vlastný úsudok. Odpustite prosím poznámku, lebo mnohí idú za trendami ako bez zdravého rozumu! Miesto toho by sme azda mohli tvoriť "peknú módu" podľa toho, čo sa páči Bohu...i ľuďom.

Nedajme sa okradnúť o krásu a pravdu identity Božieho dieťaťa, ktoré vie, čo je krásne a túži po kráse, ktorú mu zjavuje Boh.

Nenechajme sa oklamať "trendami", ktoré sú ako prelietavé myšlienky, nasľubujú veľa a nedávajú viac, ako  krátke uspokojnie túžby po  kráse, po nádhere, ktorú nám môže naplniť jedine Boh a jeho verný obraz-človek plný lásky.

Nevydajme svoje deti vplyvom módnych trendov bez ohľadu na múdrosť Božích zjavení v Evanjeliu, ktoré nám Boh dáva pre dobrú požehnanú výchovu detí, aby mali hojnosť života a všetkého potrebného a aby sa im dobre vodilo.

Trend kresťana:

Život podľa Boha, viera, nádej a láska, cnosti, skutočná krása Boha a jeho stvorení, krása čistého ľudského srdca, krása a vrúcnosť ľudských vzťahov..., oblečenie, ktoré ukazuje svetu, kto som...

Tradície predkov, ktoré mi navždy pripomenú krásu i ťažkosť ľudského života v minulosti,

moja reč, ktorá má ľúbezné slová, ako žiadna iná, a ktorú nikdy nezabudnem, ani keby som hovorila jazykmi nie len cudzími, ale aj anjelskými...,

moja vlasť, krásne a drahé Slovensko, ktorého krásy som ešte neobjavila do posledného dúška, lebo toľko ich sem uložil môj Pán...,

krása a jednoduchosť mojej rodiny, v ktorej som smela rásť a poznať Boha..., nemali sme majetok, ani peniaze nazvyš, mali sme lásku a radosť, mali sme súrodencov, mali sme milujúcich rodičov, ktorí povedali NIE, ak niečo nebolo dobré a NEDOVOLILI, aby sme sa "opičili" po iných... Mali sme tety a  priateľov, mali sme to naše a Božie. Tebe vďaka Pane, vďaka maminka a tatinko!

Želám vám všetkým Boží trend a Boha ako vrchol krásy a najvyššiu hodnotu v živote človeka. Nech nás nikdy nezláka nič nízke a škaredé, čomu iní hovoria "moderné", "pekné". Želám vám i sebe odvahu vlastného úsudku a odvahu povedať nie - sám sebe, deťom, iným, ak niečo nie je pekné, dobré, hodnotné. Majme odvahu ku kráse Boha, k láske a sile Ducha! Nech nám žehná Pán!

heart

 

Trend sveta: bábiky Monster - Netvor - nový  výmysel módnych tvorcov,  ktorý láka deti a ich rodičov. Móda začala zobrazovaním lebky, na každom módnom prednemete - dokonca okuliare pre detia cumlíky mali obrázok lebky a čierne farby na olemovaní...

Niekedy si myslím, že to už nie je móda ale provokácia, akoby niekto čakal na to, dokedy ešte budeme ticho a ako dlho sa nám ešte nepodarí vymaniť sa z napodobňovania niečoho, čo vôbec nemá ani znamienko toho, kým sme, že sme stvorení na Boží obraz...., a tiež to, koho život sa snažíme nasledovať a reprezentovať - Ježiša Krista a jeho Evanjelium.

Ak by ste nevedeli, Monster sa nazýva jedna pieseň speváčky pod menom Lady Gaga - ktorá isto nie je idolom kresťana. Spieva o sebe a hovorí monster...netvor.

Toto je bábika Monster, sú ich už mnohé druhy, ako kedysi bábiky Barbie... A mamičky ich kupujú pre svoje dievčatká..., lebo dievčatkám sa páči, nuž páči sa aj mne...povedala mi jedna mamička.

Modlím sa, lebo viem, že jedine Pán nám môže otvoriť oči...

Iné bábiky značky monster s modrou tvárou a mačacími očkami.

Nie, nie sú to iba hračky.

Je to módny trend a..., doplňte sami.

Nie je to lamentácia nad niečím, čo sa nedá zmeniť.

Je to len jedna z nových úloh pre nás:

- ohlasovanie skutočnej krásy Boha a jeho stvorenia,

- vnášanie trendov viery nádeje a lásky do života človeka a spoločnosti,

- a život podľa kresťanských a etických zásad -  život z Evanjelia v dennej praxi.

Nemáme všetko zavrhovať, máme všetko skúmať vo svetle pravdy Boha, máme posväcovať seba i to, čo máme oblečené a ako sa správame pred Bohom i pred inými ľuďmi, aby sme tak vydali svedectvo toho, Komu sme uverili a Koho príklad nasledujeme.

Môžeme sa pekne aj moderne obliekať, farbiť si vlasy, alebo mať moderné zariadenie, auto či nábytok.

Máme však rázne odmietať to, čo nie je dôstojné človeka a to, čo nie je správne, dobré, pravdivé, to, čo nie je v súlade s učením Ježiša.

Posväcujme seba, iných, a svet v ktorom žijeme;

Úsmev a vyžarovanie radosti človeka Božieho nenahradí žiaden make up, ani tiene a líčidlá,

Mladosť a sviežosť srdca kresťana je bohatstvom, je najlepším prostriedkom proti starnutiu a chorobe,

alebo:  "Kto nás odlúči od Lásky Kristovej?"

Ani módne trendy, ani veci ani peniaze, ani majetky a mienky iných, ani nič, čo nie je Kristovesmiley

 

Verím v Boha a nasledujem Ježiša!

To je moje vyznanie, to je moja móda!

Amen!

heartMK

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Žasnem, milá Majka!
Krásne, vyčerpávajúce, fantastické!
Môj komentár je bez slov, lebo žiadne nenachádzam! emoticon
Skvelé!!!
Odoslané 10.1.2013 15:49.
Odoslané 10.1.2013 16:01 ako reakcia na Eva Vráblová.
Ako mladý človek, ktorého veľmi ovplyvňuje móda - móda pre mladých, je veľmi ťažké nájsť slušné oblečenie. Pomaly na každom tričku potlač znázorňujúca porušenie 6. prikázania, vulgarizmy, dehonestujúce slová...A mohol by som pokračovať, ale to všetci poznáme. Ďakujem za tento blog, naozaj mi viac otvoril oči - nie sme kópie, sme originály. Nie všetko, čo je nám dávané, je aj dobré. Každý je Bohom stvorený, každý bude Bohom súdený > ako JEDEN, nie ako viacero kópií.
Odoslané 10.1.2013 17:09.
Píšeš vyčerpávajúco, Mária, vďaka. Je to krásne vyznanie do dnešnej doby....Ja sa budem venovať iba jednému detailu, bábikám.Je mi zle iba keď pozriem na obal škatule- netopier? či symbola satana samotného?
Ako pedagogička som sa učila, že bábika je hračka, ktorá pomáha v dievčatku vyvíjať materský cit. Dieťa vidí na matke príklad starostlivosti a lásky a učí sa prenášať ho na bábiku,ktorá má aspoň do školského veku vyzerať ako dieťatko.
Malé dievčatko sa učí ho hojdať, kŕmiť, kúpať. Neskôr má bábika vzhľad dievčatka, ktoré možno česať, obliekať, učiť sa ušiť mu niektoré veci-ale ako na dieťa.
Už móda Barbie mi bola protivná- predstavovala idol sexy-ženy a kupovali ju mamky dcérkam už v predškolskom veku, lebo to bolo "in". No a potom začali miznúť viacdetné rodiny, láska, pohoda v rodine....začala naháňačka za tým "in".
Nebudem tu mentorovať, ostatné už viete a sledujete na vlastné oči.
Tento rok som kúpila dvojročnému dievčatku nie drahú, ale milučkú bábiku (že som vôbec takú zohnala!) v podobe dojčaťa, s maličkými imitáciami potrieb na kúpanie.
Jééééééj...povedalo dieťa. A začalo si bábiku pritískať k srdiečku. Áno, deti sa rodia neskazené....iba toľko.
Odoslané 10.1.2013 18:44.
Je nádherné byť Božím originálomemoticon Pekné je treba pohľadať, verím, že nájdeš aj pekné a moderné tričká, ktoré nemusia mať zrovna kresťanský motív, ale budú jednoducho pekné a vkusné, čiže vhodné k odevu kresťana. Ako mladý Daniel z Písma, alebo iný vzor mladých mužov, ktorý osloví už výzorom a ukáže originalitu a jedinečnosť mladíka Božiehoemoticon
Odoslané 10.1.2013 19:01 ako reakcia na Patrik Páterek.
Veď je to netopier a na cumlíku dieťatka jednej maminy som videla hlavu smrtky, brr! Nikdy by som také nekúpila, nech je móda aká chce. Je mi ľúto detí, ktoré nechávame ponechané"móde", viem, že to nie je ľahké, ak majú všetky dievčatká prváčky zš!!! také bábiky, no čo ďalej? Potom to budú odhalené brušká - to bola móda spred 2-3 rokov, sama som bola v dileme s mojimi krsniatkami, lebo to všetky svorne napodobnili..., ešte boli veľmi mladé-12, 13 rokov a chodia -chodili do kostola. Teraz už nechodia. Len aj od nás to vyžaduje odvahu a lásku, aby sme nevytýkali alebo nesúdili, ale skôr dali iný, zaujímavý podnet alebo aj modlitby, aby sa ľu´dom otvorili oči. neverím, že sa niekomu škaredé veci páčia. je to len jeho prispôsobenie sa, aby nestál sám mimo skupiny... nevzdávam to. Modlitba dokáže všetkoemoticon Vďaka za komentár, Mária Irmuškaemoticon
Odoslané 10.1.2013 19:10 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.