Blogy

« Späť

Nový trend: Poznať Boha

Nový trend: Poznať Boha

Očistime si všetky naše malé predstavy, odložme na chvíľu to, čo nám povedali o Ježišovi iní, odložme aj svoj žiaľ zo skúseností vo svete bez Neho, zbavme sa nánosov kadečoho a uvidíme Jeho - Boha, Stvoriteľa, Ježiša - Krásu bez hraníc, Lásku a Dobro, jeho moc a silu. Uvidíme inými očami.

 

Keby sme len vedeli..., čo nám slúži k spáse a keby sme vedeli, kto je to, čo nám núka vodu Života...

Ján 4; žena pri Jakubovej studni

+++

Vrátim sa ešte niekoľkokrát k prednáškam z konferencie "Viac 2013" z Augsburgu. Johannes Hartl naznačil viaaceré body, ktoré sú charakteristické pre dnešných mladých i starších ľudí. Verím, že vás zaujmú. Počúvala som mp3 viac ráz, aby som napísala niečo z toho bohatstva úžasnej konferencie o Ježišovi z predošlých dní.

smiley

Evanjelium nám jasne hovorí o Ježišovi, ako chodil, hovoril, čo robil a čo nerobil. Hovorí o učeníkoch a o tom, čo robili, keď chodili s Ježišom, ktorý ich učil. Ukazuje nám, ako sa oni správali v ťažkostiach a v skúškach. Mohlo by sa nám zdať, že vieme o Ježišovi mnohé.

Poznáme Ježiša?

 

Ak by sa nás niekto spýtal: kto je pre teba Ježiš? Čo by sme povedali?

 

Možno povieme - Spasiteľ, Brat, Potešenie v trápení... Možno vás napadne viac.

Viac alebo menej sú to skôr opisy či vyjadrenia iných ľudí, ktoré sme počuli, čítali, ktoré sme prijali ako učenie.

Čo sme s Ježišom zažili my osobne? Ako sa nám Ježiš prejavil, zjavil alebo skôr čo sprevádzalo stretnutie s Ježišom, so Slovom  v osobnom živote? Čo bolo výnimočné, iné, zázračné... Ako by sme mohli skúsiť opísať či vyjadriť, čo pre nás znamená Ježiš, Slovo?

heart

Príklady z prednášky

 

Johannes hovoril príklady zo života.

Hovoril o reštaurácii, ako sa ľudia pýtali, čo v nej majú na ponuke jedálneho lístka. odpove´dou bolo: "My sa zameriavame na zákazníka, aby bol spokojný". No dobre, ale čo ponúkate na jedálnom lístku? Hm, no, viete, my sme skôr zameraní na jednanie so zákazníkmi...

Potom hovoril o stretnutí kresťanov na nejakom zhromaždení, kde boli prítomní prevažne katolíci, boli to mladí, a po prednáške bol čas na otázky. Začali sa ho pýtať: - ako myslí o tom, že jedni slúžia sväté omše v latinskom obrade, iní skôr po novom; - ďalší sa pýtali na jeho názor, pápež to a iní tamto. Akosi sa tam strácal Ježiš.

+

Ešte jeden príklad zo života. Johannes začal chodiť na hodiny spevu. Učiteľ mu začal hovoriť o rôznych "školách" spevu, o teoretikoch, o smeroch a učeniach a tak ďalej. Johannes  k tomu povedal, že to, čo učiteľ hovoril, nijako nevyjasnilo podstatu toho, o čo sa Johannes snažil - naučiť sa spev. Všetky tie výklady učiteľa sa k podstate - ku spevu samotnému - vôbec nedopracovali.

Podobne je to s nami a s učeniami o Kristovi. Taká škola, také učenie, ak toho vezmeme priveľa, unikne nám Kristus.

Johannes predsa prežil vytúženú radosť. Keď  sa vrátil domov, - majú nových susedov, práve sa sťahovali do nového. Susedia stáli pred domom, fajčili večernú cigaretu. Pozdravili sa a oni hovorili o ich pohnutom dni. On im povedal o svojom. Na to sa ho spýtali, že z čoho bol deň pohnutý. A Johannes povedal niečo o konferencii. Á, aj oni o tom niečo počuli a začali sa pýtať, že odkiaľ má toľko energie, lebo ho vídajú zavčasu ráno, ako uteké kamsi za niečím. A Johannes mohol konečne povedať, že zdrojom jeho energie, radosti a všetkého je Ježiš Kristus!!! Konečne hovoriť o svojom milovanom JEŽIŠOVI o svojej láske a o jeho absolútnej radosti života. Johannes miluje hovoriť iným o Ježišovi. smiley

 

Máme výbornú "reštauráciu" a máme výborné jedlo!

 

Pre vysvetlenie: Johannes v iných prednáškach pripodobnil človeka a jeho záujem o duchovné veci a o samotného Ježiša k človeku, ktorý bol pozvaný na úžasnú hostinu. Tento sa však pred hostinou najedol sladkostí, žemlí z Mc Donalda, zákuskov a cukríkov a ešte neviem čoho a až potom vojde do úžasnej reštaurácie (boží dom, stretko, omša, modlitba a pod.) ale už "nevládze" konzumovať, lebo sa predtým "najedol" všeličoho iného: televíznych vysielaní, diskoték, márností a na kráľovské jedlo - na Ježiša, na učenie Ježiša, na čítanie Písma, na sv. omšu a na modlitbu nemá v "žalúdku" mysle a vôle žiadne miesto... Preto reštaurácia a jedlá.

Pokračoval o texte sv. Jána zo 4. kapitoly. Písmo nám predstavuje Ježiša a ženu hriešnicu. Ježiš žiada ženu o vodu - daj sa mi napiť, hovorí. Nakoniec povie žena Ježišovi - Ty mi daj piť zo 6ivej vody aby som už nikdy nemala smäd...

Základom sú dve otázky:

Čo môžem urobiť ja - pre Ježiša?

Pri tejto zostanú mnohí visieť, lebo sa snažia robiť to a tamto pre Ježiša. Tí, ktorí sa dostanú ďalej, pochopia, že pre Ježiša nemusia robiť mnoho, ale oni potrebujú, aby Ježiš urobil pre nich. Druhá otázka je:

Čo môže urobiť Ježiš pre mňa?

Rozhovor pri studni sa vyvíja od vody a napitia sa k piatim mužom tej ženy, z ktorých ani jeden nie je jej mužom, k tomu, či sa treba modliť na tej hore alebo na inej, až k tomu, že má byť poslaný Mesiáš..., na čo jej Ježiš povie: "Ja som to, čo hovorí s tebou."

Rozhovor prichádza k osobe Ježiša.

Na konci rozhovorov ide menej o to, čo chcem ja, čo môžem a mám ja, lebo ide o Ježiša.

Johannes hovorí o nápadnom znaku reklamy. Každá z nich, viac-menej má na svojej stránke čo? Človeka! Sme tak stavaní, že našu pozornosť najviac zaujme človek, osoba. Nie je nič iné, čo môže fascinovať človeka viac, ako iný človek! Zoberme si zaľúbených... Nevidia nič iný, len jeden druhého!

Pavol hovorí, že keď spoznal Ježiša, všetko ostatné pokladá za odpad...

Filipanom 3, 7-8;

Ale čo mi bolo ziskom, pokladal som za stratu pre vznešenosť poznania Krista Ježiša, môjho Pána. Pre Neho som všetko stratil a (pre Neho to) pokladám za odpadky, aby som získal Krista...“

Pavol hovorí, že "on" má pohanom zvestovať posolstvo nezmerateľného bohatstva Kristovho učenia,..

Efezanom 3, 8

Ja najmenší zo všetkých svätých, dostal som tú milosť, zvestovať pohanom Kristovo nevyspytateľné bohatstvo a všetkým oznámiť, aký je plán tajomstva od vekov skrytého v Bohu...

My už nie sme fascinovaní Ježišom!

Všetko iné zaujíma našu pozornosť, len nie Ježiš sám!

Žena hovorí Ježišovi: "ako chceš nabrať vodu zo studne, keď nemáš ani nádobu?", na čo jej On hovorí:

"Keby si vedela, kto je ten, čo hovorí, daj sa mi napiť..."

 

Pokračovanie: http://Kto je Ježiš II.