Blogy

« Späť

Ó antifóny

Ó antifóny

Príď, Pane a nemeškaj!

 

Pane Ježišu, príď už a nemeškaj, a svojím príchodom poteš a posilni tých, čo dôverujú v tvoju dobrotu.

 

Ó antifony sú texty liturgických modlitieb v advente, ktoré od 17. decembra umocňujú duchovnú prípravu na slávenie Narodenia Pána. 

Drahí priatelia na Mojej komunite!

Stretáme sa na stránkach MK , aby sme ako spoločenstvo oslavovali Boha.

Individuálnymi textami blogov aj modlitbou a životom zo Slova.

Žime Slovom Božím každý deň, čítajme a meditujme tieto silné zvolania.

Slovom antifón môžeme volať k Bohu počas dňa a tak zotrvať v postoji očakávania. Môžeme sa ich modliť a meditovať o nich súkromne, ale aj v spoločenstvách, v rodine, na stretkách. Majú silu a sú pre  nás darom, posolstvom našich drahých predkov vo viere a sú vzácnym dedičstvom Cirkvi a jej ľudu Božieho.

 

„Ó antifóny“

 

Osem dní pred slávnosťou Narodenia Pána, od 17. decembra, sa v liturgii uvádzajú texty, ktoré svojím pôvodom siahajú do polovice 1. tisícročia. Pri večerných chválach, a po novom tiež pri svätej omši pred evanjeliom, zaznievajú antifóny, ktoré začínajú zvolaním „Ó“, podľa čoho sa nazývajú „Ó antifóny“. Tieto nenápadné texty, utkané zo starozákonných aj novozákonných citácií, sú perlou medzi liturgickými modlitbami. Je v nich zhrnuté očakávanie Spasiteľa, ktorým žil Izrael aj prví kresťania a ktoré je tiež jadrom adventného obdobia. Pôvod antifón nie je presne známy. Po prvý raz sa o nich zmieňuje Boethius (480-525). období pápeža Gregora Veľkého (okolo roku 600) sa píše v knihe Liber responsalis sive antiphonarius, že antifóny patrili k chválospevu Magnificat, spievanému pri večerných chválach v priebehu siedmych dní, ktoré predchádzali sviatku Narodenia Pána. Antifóny majú presne stanovenú štruktúru. Začínajú oslovením Mesiáša, ktoré býva uvedené zvolaním úžasu „Ó“.

Prvé slová jednotlivých antifón znejú takto: „Ó, Múdrosť (latinsky Sapientia), Ó, Adonai (Adonai), Ó, Koreň Jesseho (Radix Jesse), Ó, klúč Dávidov (Clavis David), Ó, Východ (Oriens), Ó, Kráľ národov (Rex Gentium), Ó, Emmanuel (Emmanuel)“. 

Každá antifóna ďalej pokračuje vysvetlením vstupného oslovenia. Na záver zaznieva prosba uvedená zvolaním „Príď!“ Usporiadanie textu nie je náhodné. Keď sa k sebe priložia začiatočné písmená, počnúc poslednou antifónou a končiac prvou, vznikne latinská veta: ERO CRAS, čo v preklade znamená „Zajtra tu budem“. Ohasuje sa tak príchod Spasiteľa, v ktorom on sám odpovedá na volanie a nádej svojho ľudu. 

Antifóny sa spievajú v priebehu večerných chvál, čo pripomína, že prisľúbený Mesiáš prišiel, „keď sa svet skláňal k večeru“[1], teda keď sa blížil k svojmu naplneniu. Máriin chválospev, ktorý nasleduje po antifónach, sa tak stáva vďačnou odpoveďou na obdivuhodné Božie prisľúbenia. Prítmie večera, osvetleného len adventnými sviecami, však dostáva aj iný symbolický význam. Stále sa predlžujúca noc pred zimným slnovratom pripomína temnotu ľudského hriechu, v ktorej sa ohlasuje nádej na budúcu spásu. Práve tu zaznieva túžba po príchode Spasiteľa. Na 21. december, kedy je noc najdlhšia a začína sa vracať slnko, pripadá antifóna: „Ó, Vychádzajúci z výsosti, jas večného svetla a slnko spravodlivosti, príď a osvieť tých, ktorí sú v temnotách a tôni smrti“. Kristus je pravým svetlom, ktoré zaháňa temnotu. Od tohto dňa už v antifónach nezaznievajú len texty zo Starého zákona. Pridávajú sa aj texty novozákonné, teda napísané po stretnutí s Mesiášom.

Text: http://www.dominikani.sk/formane-temy/266-december-2011-o-antifony.html

 

Modlitba

Pane a Bože náš! Posväť nás, posväť náš čas adventu 2012!

Posväcujeme seba a náš čas očakávania modlitbami a meditáciami,

ktoré nech nás sprevádzajú a vedú do Betlehema k jasliam, kde sa narodil Boží Syn.

Sme na ceste, aby sme našli Pána. Nie v Betleheme, nie len v chrámoch.

Túžime po ňom, aby sa nám dal poznať vo vlastnom srdci.

Duch svätý veď nás prosíme, na ceste k Betlehemu našich sŕdc!

K tebe Bože voláme tieto antifóny - posvätné zvolania, a túžime, aby sa Ježiš narodil - znovuzrodil v srdciach tvojich detí a aby v nich žil! Amen!

 

ĎAKUJEM

 

Ďakujem Bohu, Cirkvi, kňazom a bratom rehoľníkom

za uchovávanie a šírenie týchto nádherných cenných textov Slova Božieho!

 

Nech nás tieto posvätné texty sprevádzajú v čase adventu, nech sa nám stanú požehnaním a zdrojom radosti v očakávaní Pána! Amen!

Obrázok: http://te-deum.blogspot.co.at/2011/12/advent-o-antiphons-begin.html

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Ďakujem za tento článok. Zase som o čosi "múdrejšia". ;-)
Odoslané 19.12.2012 8:39.
ja som o nich už počula, no nestretla som sa s mnohými meditáciami o tých antifónach, a na vlastné mi nezostal čas, ale stačí úplne sa modliť tie kratučké textíky, veď Boh hovorí plnosť aj v jedinej veteemoticon Myslím, že my európania nemáme veľmi vzťah k tým "starým" častiam Písma a tradície. To je ešte neodkryté bohatstvoemoticon
Odoslané 20.12.2012 10:54 ako reakcia na Eva Baranovičová.
Keďže nemám obrázky zo slovenských stránok, siahla som na obrázky zo stránok USA Michigan, ktoré som našla dnesemoticon To sú symboly zo starozákonných textov od katolíckej autorky Diane M. Korzeniewski, OCDS, Michigan, United States, sekulárnej karmelitánky z diecézy Detroid;
PS: to sú symboly, ktoré používa aj Ann Voskamp v jej textoch o strome Jessehoemoticon Tieto texty Starého zákona majú čo povedať aj dnes, lebo až do konca vekov nám budu dopĺňať Nový Zákon a dokresľovať jeho pôvod a tajomstváemoticon
Odoslané 20.12.2012 11:27.
Veľmi hodnotné texty ste tu dali.. a zdá sa mi ze mnohí si t ani nevšimli..
Odoslané 23.12.2012 0:03.
Myslím, že málo poznáme meditácie na tému knihy prorokov... aj Izaiáša. Veď to boli veľkí proroci, potom boli aj "menší", veľmi významní proroci, ktorým sa akosi nevenovala pozornosť. ja som sa s nimi "troška" zoznámila vďaka rádiu Horeb (Nemecko), kde sa rozoberajú texty prorokov, a aj dejiny židovského národa v spisoch Starého zákona. Je to paráda! Úžasné bohatstvo, nikdy som také úžasné veci nepočula! Podelím sa s vami, hneď ako to dám do slovenčinyemoticon
Odoslané 23.12.2012 0:50 ako reakcia na Štefan Hrbček.
Práve dnes som toto hľadala....že veď je posledná oktáva a kde je "Ó" ?
Hoci je to tu pre rokom, našla som to a veeeeľmi sa teším, že práve od Teba, Maria!
Odoslané 18.12.2013 20:56 ako reakcia na Štefan Hrbček.
+. Mária, vďaka za uvedenie na "novú" cestu - cestu každého z nás k Betlehemu. Poklad pre duše verných. Boh ťa žehnaj za námahu.
Odoslané 18.12.2013 22:23.
Tie antifóny sú ako hudba "klasikov"... nestarnú! emoticon Som rada, že ma to ešte včas napadlo. Nech je nám na úžitok a posvätenie! Teším sa s vami, milí MK-či!
Odoslané 18.12.2013 23:44.
...Mária, aj to je vedenie Ducha Svätého.
Odoslané 19.12.2013 0:02 ako reakcia na Mária Künzl.
Opat po roku cerpam vzacne veci emoticon
Odoslané 19.12.2013 1:22.
Páči sa mi tento príspevok. Pri tejto príležitosti by som rada upozornila, že v ranných zamysleniach na Evanjelium na "každý deň sú uvedené príslušné antifóny", aj obrázky na aktuálnu tému.
Odoslané 19.12.2013 8:42.