Blogy

« Späť

Večera Pánova

Večera Pánova

Poznáme ju pod pojmom Posledná večera. Je zaujímavé, predstaviť si, že...

Sme na nej prítomní.

Podľa mňa nie je náhoda, že tam boli apoštoli, ktorí môžu predstavovať nie len povolaných do úradu apoštolov, ale predstavujú súčasne rozmanitosť ľudských charakterov. Som si istá, že sa už nejeden z vás pristihol pri myšlienke, stotožniť sa s jedným alebo iným z nich. Mne sa to už podarilo.

Bolo to v statiach z Písma. Bola som odbojná a prísna,, ako Pavol... Aj on si myslel, že "má pravdu" a ťal hlava - nehlava. Alebo som bola prchká a prudká ako Peter. V horlivosti za niečo, čo ma však obratom opúšťalo a nechalo napospas mojim citom...Alebo Petrovo zapieranie... sa neraz veľmi podobalo môjmu... Keď ide do tuhého, odvaha je tam. Možno to poznáte. Nie som zbabelec, no veľakrát nemám silu viery a padám, či už na zemi alebo do vody, ako Peter. Na Jána nemám! Jeho čisté srdce bol úžas! Preto videl a vedel, čo Ježiš myslí...

A čítala som o Judášovi. To je osobitne tvrdá kapitolka! Poznám jeden príbeh. Možno ho aj vy poznáte. O maliarovi, ktorý maľoval obraz poslednej večere. Namaľoval Krista, Dlho maľoval túto postavu, dal si na tom nesmierne záležať, aby ho namaľoval dôstojne a čo najlepšie. Veď to je Pán. Postupne namaľoval už všetkých apoštolov, zostal iba Judáš. Maľoval postavy podľa živého modelu osôb. Hľadal teda niekoho, podľa koho by namaľoval postavu Judáša. Dlho hľadal človeka, ktorý by mohol vyzerať ako ten, čo zradil Krista. Nemohol nájsť takého človeka. Dlho hľadal... Až konečne našiel. Pri maľovaní sa díval na tvár človeka, ktorý bol schopný zradiť Krista... Skúmal ju, aby jej obraz verne namaľoval. Zistil, že tú tvár už niekde videl... Nemohol si spomenúť... Až zrazu s vážnym udivením zistil, že pred rokmi, na začiatku maľby obrazu - podľa toho človeka maľoval KRISTA!

Tak je to teda s premenami v našom živote. Vyvíjame sa, smerom ku Kristovi. Rastieme a dozrieva aj naša viera a vzťah k Pánovi. Obraz Posednej večere predstavuje spoločenstvo rôznych charakterov ľudí... tak sme rôzni a predsa sa "zmestíme" do charakterov dvanástich apoštolov. Nie je to náhoda. Páčila sa mi myšlienka stretnutia s Pánom pri večeri... inšpirovala ma k pozornému načúvaniu, keď sa stretám s inými ľuďmi.

Pochopila som jedno: chcem skutočne hľadať a nachádzať v mojom živote Pána, a chcem sa s ním veľmi často stretávať, chcem s ním žiť. Každý deň byť pri ňom, načúvať mu, ísť s ním a byť s ním.  Chcem byť s Ním a chcem vytrvať s Pánom do konca môjho života. A čo sa týka apoštolov - budem pozorne načúvať... ktorý z nich mi práve prišiel niečo povedať...