Blogy

« Späť

65 rokov činnosti Open Doors: Rovnaká misia, nové metódy

65 rokov činnosti Open Doors: Rovnaká misia, nové metódy

Je to 65 rokov, odkedy brat Andrew začal zabezpečovať knihy sv. Písma prenasledovaným kresťanom vo východnej Európe. Organizácia Open Doors, ktorú založil, sa výrazne zmenila čo do rozsahu a metód - ale jej srdcom je ten istý Boh a to isté poslanie.

V júli 1955 Holanďan Andrew začal podporovať Cirkev vo východnej Európe a Rusku. Pre priaznivcov Open Doors a mnoho ďalších je známy ako brat Andrew - autor Božieho pašeráka a zakladateľ Open Doors.

Po 65 rokoch sa rozsah a poslanie Open Doors naďalej rozširuje. Podporuje prenasledovaných kresťanov vo viac ako 60 krajinách na celom svete. Biblie sú stále pašované - ale teraz je rovnako pravdepodobné, že budú digitálne ako tlačené.

Pred 65 rokmi ...

Dňa 15. júla 1955 absolvoval brat Andrew svoju prvú cestu do Poľska. Išiel hovoriť ľuďom o Ježišovi a počul, ako mu Boh hovorí, ako obrániť cirkev, ktorá mala byť rozdrvená komunizmom: „Posilnite to, čo zostáva a odumiera“ (Zjavenie 3: 2).

"Keď prídete znova, prineste so sebou Biblie," povedal kňaz vo Varšave. A presne to urobil brat Andrew.

Stovky ciest vykonal vo svojom VW Beetle. Keď krajiny východnej Európy zakázali dovoz kresťanskej literatúry, jeho odvaha k službe bola zneistená. Mal by brat Andrew a jeho tím pokračovať v distribúcii Biblií alebo nie? Cítili sa povolaní Bohom, aby pokračovali, a tak sa Open Doors stalo synonymom pašovania Biblií, niekedy viac ako tisíc počas jednej cesty. Kresťania vo východnej Európe a Rusku nakoniec dostali Biblie, za ktoré sa roky modlili.

 „Každý deň sme sa modlili za Open Doors na hraniciach a znova a znova Pán odpovedal na naše modlitby,“ spomína si Klaus Muurling, hovorca spoločnosti Open Doors Holandsko. "Pán bol tiež blízko pri nás, keď sme boli s manželkou zadržaní na ruskej hranici." Tri dni sme boli zadržiavaní a vypočúvaní. Výlet, na ktorý nikdy nezabudnem. “

Zmeny v spôsobe prenasledovania aj v podpore

V priebehu rokov zostáva pašovanie Biblie súčasťou služby Open Doors na celom svete - teraz je to jedným z mnohých spôsobov, ako organizácia podporuje prenasledovaných kresťanov. Medzi ďalšie metódy patria rôzne formy odbornej prípravy, potraviny v núdzi, lekárska pomoc a finančná pomoc. 

Boh použil dielo Open Doors ako odpoveď na modlitby veriacich, ktorí sú prenasledovaní za svoju vieru v krajinách ďaleko za východnou Európou. V posledných desaťročiach nahradil komunizmus vzostup islamského extrémizmu - toto brat Andrew predpovedal už v 70. rokoch. V ôsmich z desiatich najvýznamnejších krajín zoznamu  World Watch sledovaných kresťanov prenasleduje radikálny islam. Momentálne je najväčšou výzvou šírenie radikálnych islamistických skupín v subsaharskej Afrike. 

Prenasledovanie sa stalo digitálnym. Open Doors pôsobili v Číne počas rokov predsedu Maoa a kultúrnej revolúcie, kde bolo uväznených a zabitých nespočetné množstvo kresťanov. Je známe, že spoločnosť Open Doors raz za deň prepašovala do Číny jeden milión biblií. V Číne je v súčasnosti v popredí nová forma prenasledovania: zbraňami sú nástroje, ktoré uľahčujú a zabezpečujú náš život (rozpoznávanie tváre, kamerové systémy, sledovanie polohy). Úrady znepokojené rastom čínskej cirkvi zatvorili tisíce kostolov a zakázali deťom mladším ako 18 rokov zúčastňovať sa na obradoch. Prikázali mnohým spoločenstvám, aby nainštalovali kamery na identifikáciu tých, ktorí vstupujú a odchádzajú, a na sledovanie obsahu kázne. Podobné spôsoby sledovania osôb a kontroly internetu sa používajú na sledovanie veriacich v Indii a Rusku.

Pašovanie digitálnych biblických kníh

Digitálna technológia je však dvojsečný meč a používa sa tiež na podporu kresťanov. Biblie sa už nemusia brať ručne do mnohých krajín. Celú knižnicu kňaza možno uložiť na kartu micro SD. A internet umožňuje aj izolovaným kresťanom získavať Biblie, počúvať kresťanské médiá a kontaktovať iných kresťanov.  

Vývoj technológií pomohol tisícom izolovaných kresťanov - napríklad v Perzskom zálive bolo každý deň v roku 2019 on-line oslovených 9 000 veriacich. V mnohých regiónoch touto službou začali prácu partneri Open Doors v roku 2020, a tak sa prispôsobili novým spôsobom vykonávania evanjelizácie aj počas pandémie. 

Napríklad v Malajzii boli zakázané všetky stretnutia ľudí kvôli Covid-19 a veľa z plánovaných osobných školení sa muselo okamžite zastaviť. Miestni partneri Open Doors však neboli vyplašení: „Keďže osobné školenia nie sú povolené - poďme na to ONLINE!“ Rýchlo prepracovali školenia. 

 Budúcnosť

Od pašovania s automobilom plným Biblie až po dosiahnutie tisícov ľudí na internete, Boh naďalej používa modlitby a dary podporovateľov Open Doors, aby dosiahol tých, ktorí nasledujú Ježiša, bez ohľadu na následky pre svoju vieru. 

Je smutné, že počet prenasledovaných veriacich rastie. Open Doors odhaduje, že 260 miliónov kresťanov čelí vysokej alebo extrémnej úrovni prenasledovania, čo je o 15 miliónov viac ako v minulom roku. Celkovo jeden z ôsmich kresťanov na celom svete čelí prenasledovaniu pre svoju vieru. 

Prenasledovanie a rast cirkvi idú ruka v ruke. V Sýrii, Severnej Kórei, Iraku a Iráne - na celom svete - prenasledovaná Cirkev neodumiera; ona žije a rastie. 

A stále potrebuje našu podporu. Nejde len o to, aby sme prežili, ale aby sme pomohli kresťanom svedčiť o svojej viere. Ako povedal brat Andrew: „Práca cirkvi nie je o prežití. Existuje, aby splnila veľké poverenie. Jej prácou je učiť všetky národy. “

Prosím, podporujte, modlite sa a prihovárajte sa za svoju prenasledovanú cirkevnú rodinu. Ďakujem vám za všetko, čo ste doteraz urobili. Ako hovorí Ježiš: „Skutočne, hovorím vám,  čokoľvek ste urobili jednému z týchto mojich najmenších bratov, mne ste urobili.“ (Matúš 25:40)

 skrátené

Preklad z Open Doors

Foto: Open Doors Malajzia - partneri Open Doors používajú internet na diaľkové náboženské vzdelávanie