Blog

« Späť

Leto, ktoré obohatilo mnohých

Leto, ktoré obohatilo mnohých

Prázdniny sa pomaly blížia ku koncu a my by sme sa s vami radi podelili o to, čo sme zažili v našom centre i mimo neho.

Leto sme začali táborom animátorov z Krížovej Vsi a Veľkej Lomnici na Motyčkách pri Banskej Bystrici. Tento rok bolo pre nás povzbudením, že medzi nás prišli aj starší Rómovia, ktorí sa dobre dopĺňali s mládežou. Rozoberali sme tému, čo to znamená byť služobníkom v Novej Zmluve. Slovom nás sprevádzala misionárka Glória Gray z USA, redemptoristi o. Peter Slobodník a o. Jozef Mihok a náš kaplán o. Karol Križian. Bol to, čas kedy sme naozaj mohli ísť na hlbinu vo vzťahu s Bohom skrze Božie slovo, modlitbu a zdieľanie spoločenstva. V rámci tábora sme navštívili aj neďaleké mariánske pútnicke miesto Staré Hory. 

Ešte sme si nestačili ani vydýchnuť a už v našom centre začal denný tábor pre deti v predškolkom veku od 3 rokov. Týmto deťom sa od minulého roka venujú cez projekt Spišskej katolíckej charity traja sociálno-výchovní pracovníci Nízkoprahového centra a dobrovolníčka sestra Jana a je vidieť aké pokroky za tento rok učinili v rozvoji rôznych základných zručností. Tábor plný hier a tvorivých dielní, v ktorom nechýbala ani opekačka bol pre deti letnou odmenou.

Na prelome júla a augusta sme v centre mali denný tábor pre deti z 1. stupňa ZŠ. V rámci neho sa uskutočnil koncert rómskych gospelových skupín a tvorivé aktivity. Deti mali jeden deň výlet na Staroľubovniansky hrad a neďaleký skanzen, kde ich čakal bohatý program. Vďaka patrí aj starším chlapcom a dievčatám, ktorí sa zapojili do organizovania tábara a tak pomáhali animátorskému tímu.

V polovici augusta nás čakali pobytové tábory. Najprv išiel o. Karol s chlapcami do Važca. Tábor bol zameraný na formáciu chlapcov, ale nemohli na ňom chýbať ani hry, či výlet do ZOO v Spišskej Novej Vsi a do Vysokých Tatier. Chlapcov vystriedali vo Važci staršie dievčatá, ktoré si základe biblického príbehu o Ester uvedomovali hodnotu svojej ženskosti. Počas tábor si dievčatá pozreli skanzen slovenskej dediny v Pribyline a cez rôzne tvorivé dielne vytvárali rôzne šperky a ozdobné pozdravy.

Vďaka patrí všetkým, ktorý sa zapojili do organizovania týchto táborov ako aj ich účastníkom. Osobitne chceme poďakovať Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny, ktorý finančne podporil tento projekt. Vďaka tomu malo viac než 150 detí a mládeže z rómskych komunít v Krížovej Vsi a Veľkej Lomnici naozaj bohaté leto, počas ktorého sa nemuseli nudiť.