Blogs

« Back

Príbeh konvertitu

Príbeh konvertitu

Keď americký prezident Barack Obama navštívil Keňu a Etiópiu, chcel diskutovať o regionálnej bezpečnosti. Najmä v Keni boli kresťania ohrozovaní pobočkou al-Káidy al-Shabaab.

V etiópskom hlavnom meste Addis Abeba sa uskutočnil prvý prejav amerického prezidenta pre Africkú úniu. Obama povedal: "Mnohé z týchto pobočiek tvrdia, že konajú v mene náboženstva, ale stovky miliónov afrických moslimov vedia, že islam znamená mier."

Pre milióny moslimov to môže byť pravda. Pre jedného moslimského duchovného to tak nebolo. Toto je jeho príbeh.

Tofik vyrástol v islamských školách a stal sa imámom v jeho dedine vo východnej Afrike. Viacero hlboko osobných skúseností ho priviedlo k kresťanstvu. V oblasti Afrického rohu je bývalý moslim, ktorý sa stane kresťanom vo veľkom nebezpečí. World Watch Monitor tu preto nepoužiljeho skutočné meno.

Od násilia k pokoju

Tofik sa vzdelával 24 rokov na islamskej madraskej škole v Afrike, aby sa stal imámom.

"V škole som sa dozvedel len o islame," povedal. "Časť nášho vzdelávania bola o zničení kresťanstva. Tak sme robili to, čomu sme sa naučili. Útočili sme na kresťanov, keď sme ukončili vzdelávanie. "

Povedal, že sa učil, že kresťania sú zlými ľuďmi. On a ostatní študenti boli povzbudzovaní k tomu, aby okrádali a zabíjali nemoslimov. "Bili sme ich, útočili na kostoly a pálili ich Biblie"

"Naši učitelia nám dali vedieť zakaždým, keď vyrástol v meste nový kostol a bolo nám povedané, aby sme šli a napadli ľudí a zničili kostol. Tak sme to robili, "povedal Tofik.

Vycvičený v Saudskej Arábii šíriť islam v Afrike

Tofik bol jedným zo 14 študentov vybraných miestnou mešitou, ktorý sa naďalej školil v Saudskej Arábii.Po skončení štúdia sa stal imámom. Viedol výstavbu 16 mešít v jeho okolí. Taktiež nariadil pravidlo: V jeho meste nemohli kázať žiadnimiestni kresťanskí vodcovia ani návštevníci.

Tofiková agresia prestala

Tofik začal spolupracovať s kresťanmi, keď spoločenstvo z kostola v susednej dedine začalo projekt sociálnej práce a vymenovali ho za koordinátora v tejto oblasti.

Od islamu ku kresťanstvu

Prečo sa stal kresťanom? "V roku 2002 som mal víziu od Pána okolo tretej hodiny ráno," povedal. "Vo videní som videl Ježiša veľmi jasne. Povedal mi, aby som ho nasledoval."

"Moja manželka sa ma pýtala, čo sa mi snívalo, pretože som sa prebudil veľmi vyľakaný. Keď som jej to vysvetlil, v strachu povedala:" Budeme pre druhých neveriaci, takže sa musíme modliť.“

Povedal jej, ktoré verše Koránu má podľa Ježiša vo svojom sne prečítať, aby ho vedeli nasledovať.

Keď šiel znova spať, Tofik mal okamžite ďalšiu víziu Ježiša."Ježiš pri zjavení povedal:" Ja som to, nasleduj ma. Keď ma budeš nasledovať, budeš znášať následky, príde prenasledovanie v tvojom živote, ale nakoniec zvíťazíš. Som s tebou.' "

"Po týchto snoch som opäť hovoril so svojou ženou, ale ona sa zdráhala nasledovať Krista," povedal Tofik. "Potom som sa rozprával s mojim najstarším synom a tiež odmietol. Tak zvyšok mojej rodiny zamietol nasledovať Ježiša."

Prebiehajúce nadprirodzené stretnutia

Po svojej návšteve prvých bohoslužieb požiadal Tofik o stretnutie s kresťanskými vodcami. Spočiatku nedôverovali jeho úmyslu, pretože vedeli, že je jedným z najvplyvnejších islamských vodcov v tejto oblasti.

"Povedal som im o svojich snoch a všetkom ostatnom, takže ma prijali a modlili sa za mňa," povedal. "Chcel som prejaviť aj zmenu navonok, a tak som prestal nosiť islamské oblečenie. Správy o mojom navštevovaní kostola sa rýchlo rozširovali a veľa ľudí začalo plakať, pre nich som „zomrel“, pretože v islame, keď prejdeš na iné náboženstvo to ľudia takto vnímajú. "

Takmer zabitý za to, že je "neveriaci"

Správy o Tofikovej konverzii sa rýchlo rozšírili. Jeho kmeň bol zvlášť nahnevaný.

"Reagovali tak, že prišli do môjho domu a povedali:" Tento brat je mŕtvy. " V našej kultúre, keď niekto zomrie, jeho majetok sa rozdelí. Tak zničili môj dom, zapálili ho a vzali môj dobytok a zvyšok môjho majetku, "povedal. "Potom ma falošne obvinili, že som podpálil iný dom. Tak som bol uväznený a vzatý na súd. Pri súdnom konaní sa preukázala nečestnosť svedkov tým, že mali protichodné svedectvá. "

Potom, čo bol Tofik prepustený z väzenia, inšpiroval svojim životom viac ako 200 ľudí k nasledovaniu Ježiša.

"Biblia sa stala mojou zbraňou. Cestoval som do mnohých miest, aby som kázal a učil o kresťanskej viere ... Založil som cirkevné spoločenstvo priamo tam, kde žijem, a mnohí ľudia sa rozhodli nasledovať Krista - v dôsledku toho boli miestni dedinčania rozčúlení. Takže opäť ma fyzicky napadli a podpálili môj dom. "

Zbili ho tak brutálne, že útočníci si mysleli, že ho zabili.

"Útočníci predpokladali, že som mŕtvy, a tak ma vyhodili von," povedal. "Potom vyplienili malý kiosk, ktorý som vlastnil, a začali spaľovať veci mojich detí. Povedali si, že zabili vedúcu osobnosť a teraz bude žiť táto oblasť bez môjho ovplyvňovania. Začali kričať a spievať. "

Pripravený na boj

Zo začiatku si Tofik povedal, že sa pomstí. Pri jeho víziách však počul niečo iné.

"Hlas Ježiša mi hovoril o prenasledovaní, takže som vedel, že to príde a budem pripravený," povedal Tofik. "Tých, ktorí zničili moju domácnosť, som najskôr chcel dať na súd, ale neskôr som si povedal" nie "a rozhodol som sa im odpustiť a nechať to v rukách Pána. Takže ľudia boli prepustení."

"Prenasledovanie nie je vo všetkom zlé, má v sebe aj niečo dobré"

"Musíme začať milovať ľudí. Je potrebné ich milovať a ukázať im lásku. Musíme sa s nimi  stýkať, "povedal Tofik. "Treba byť trpezlivý, oni pomaly prídu k viere v Krista."

skrátené

Preklad z World Watch Monitor

Foto: pixabay