Blogs

« Back

Prenasledovanie rastie – ale aj Cirkev

Prenasledovanie rastie – ale aj Cirkev

Vydanie najnovšieho World Watch List prináša známu informáciu – prenasledovanie sa zhoršuje. Aké hlavné trendy k tomu prispievajú? A aká je dobrá správa?

Každý siedmy kresťan na svete čelí vysokej úrovni prenasledovania a diskriminácii pre svoju vieru – to predstavuje 365 miliónov našich bratov a sestier.

Štatistika pochádza z najnovšieho dokumentu World Watch List, každoročného rebríčka krajín, kde je najnebezpečnejší život pre kresťanov.

Nie je to však všetko. Pred piatimi rokmi to bolo číslo jeden z deviatich /každý deviaty kresťan/. Len za posledný rok stúpol počet prenasledovaných veriacich asi o päť miliónov. 

Zjednodušene povedané, prenasledovanie kresťanov narastá. 

Jedným z dôvodov, prečo sa situácia zhoršuje, je to, že Cirkev rastie. V najnepriateľskejšom prostredí sa mu naďalej darí. Viac ako čokoľvek iné je to svedectvo o sile evanjelia a večnej pravde, že „Božie slovo nie je spútané“ (2. Timoteovi 2:9). Ale je to aj preto, že celosvetová Cirkev stojí pri svojich najzraniteľnejších členoch. Tak koná rodina. 

Ako však ukazujú zistenia najnovšej správy, s touto pomocou nemožno prestať. V skutočnosti sú vaše modlitby a podpora pravdepodobne dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. 

Extrémisti využívajú nestabilitu v Afrike

Hlavným trendom je rastúce násilie v subsaharskej Afrike. Tento región predstavuje približne 90 percent z odhadovaných 5 000 veriacich zabitých pre svoju vieru na celom svete, pričom najvyšší počet zabitých kresťanov je v Nigérii (4 118).

Minulý rok sme zaznamenali prudký nárast útokov na kostoly a kresťanské domy a budovy na miestach ako Etiópia a Burkina Faso. Tak sa počet krajín v subsaharskej Afrike, ktoré zaznamenali extrémne vysokú mieru násilia, zvýšil o dve na 15.

Hlavnou hybnou silou sú islamskí extrémisti využívajúci regionálnu nestabilitu. V štátoch ako Mali, Burkina Faso, Nigéria, Mozambik a Somálsko umožnili vojenské prevraty a iné zmeny vo vládnutí rozšírenie vojenských konfliktov. Kresťania sú pre svoju vieru veľmi zasiahnutí. 

Kresťania, ktorí sa ocitli v regionálnych konfliktoch – ako napríklad v Sudáne a Etiópii – sú považovaní za mäkké ciele, na ktoré možno beztrestne útočiť.

Zahraničný vplyv posilňuje autokratické režimy

V subsaharskej Afrike sa objavuje ďalšia hrozba – a jej pôvod je v Číne a Rusku. 

Africké vlády vynakladajú 800 miliónov libier ročne na sledovacie technológie, väčšinou na posilnenie schopností autokratických vlád. Hlavným exportérom je Čína, krajina, ktorej používanie sofistikovaných sledovacích technológií je synonymom pre potláčanie náboženskej slobody (a jedným z hlavných dôvodov, prečo ja na 19. mieste na World Watch List).

Medzitým Wagner Group – súkromný vojenský dodávateľ s prepojeniami na ruskú vládu – získava oporu v regióne. Skupina je známa svojim bezohľadným správaním v boji proti islamskému extrémizmu, pričom civilisti veľmi trpia. Čoraz aktívnejšia je v krajinách vrátane Burkiny Faso a Mali, kde je takmer nemožné vysloviť sa proti ich aktivitám a dokonca je to život ohrozujúce.

Vzhľadom na prepojenie kresťanstva so Západom sa veriaci v regióne – najmä tí z protestantských skupín – obávajú dôsledkov spájania sa s opozíciou Západu voči Wagnerovým činom.

Ďalšou zásadnou otázkou je manipulácia Wagnerovej skupiny s kľúčovými ekonomickými sektormi v regióne, najmä s baníctvom. Hrozí, že to prinesie ešte väčšiu nestabilitu do subsaharskej Afriky – a to je to posledné, čo kresťania potrebujú.

Neslýchané útoky na kostoly

Dve tretiny všetkých útokov a zatvorení kostolov a verejných kresťanských nehnuteľností boli v Číne, kde sprísnenie náboženských zákonov a tvrdý dohľad prinútili mnohé cirkvi, aby sa rozdelili na nespočetné množstvo malých, menej viditeľných skupín. Dokonca aj mnohé z tých, ktoré reguluje štát, boli zatvorené a zlúčené s väčšími cirkvami. 

Inde, v Alžírsku, zostali v roku 2023 otvorené iba štyri zo 46 kostolov pridružených k zastrešujúcej protestantskej organizácii krajiny – a je nepravdepodobné, že zostanú dlho aktívne.

Kresťania vytlačení z Blízkeho východu a severnej Afriky

Stav našich bratov a sestier na Blízkom východe a v severnej Afrike zostáva smutne známym. 

Situácia v Sýrii sa zhoršila natoľko, že je teraz krajinou, kde veriaci čelia extrémnemu prenasledovaniu. Pokračujúci konflikt, tlak islamskej väčšiny, vplyv extrémistických skupín a skolabovaná ekonomika prispievajú k zraniteľnosti kresťanov. Minuloročné ničivé zemetrasenia to len umocnili. 

V Iraku klesajúci politický vplyv a nárast počtu prípadov podnecovania nenávisti voči veriacim zvýšil tlak na kresťanskú menšinu v krajine. Ďalším problémom sú vojenské vpády Turecka na severe, kde žije väčšina irackých kresťanov, čo bráni veriacim vrátiť sa do svojich domovov. 

Líbya sa medzitým vyšplhala na tretiu priečku svetového zoznamu World Watch List v dôsledku nárastu násilia voči kresťanom. A v Tunisku tlak na kresťanov naďalej rastie, keďže vláda prezidenta Kaisa Saieda prechádza do autoritárskeho režimu. 

Aká je dobrá správa?

V Mali boli v referende schválené zmeny ústavy krajiny, ktoré zahŕňajú uznanie kresťanskej menšiny v krajine. Považuje sa to za krok k voľbám v roku 2024 a návrat k civilnej vláde a silnejšej správe vecí verejných. 

V indickom štáte Karnataka bol hinduistický nacionalistický BJP vytlačený Kongresovou stranou, ktorá prisľúbila, že zreviduje alebo stiahne „zákony proti konverzii“, ktoré sa často používajú proti kresťanom.

Napriek narastajúcemu nepriateľstvu na Srí Lanke partneri Open Doors tvrdia, že zatváraniu kostolov sa zabránilo kvôli poučeniu duchovných o tom, ako sa postaviť za svoje práva.

Medzitým v severnej Afrike a na Arabskom polostrove je online sféra čoraz viac miestom, kde sa ľudia stretávajú s Ježišom a majú prístup k spoločenstvu a učeníctvu. 

A v Mexiku bol s podporou Open Doors zverejnený preklad náboženského práva do tzotzil – široko používaného domorodého jazyka. Umožní to veriacim lepšie využiiť svoje práva v prípadoch prenasledovania.

Odvaha ohlasovať vieru

Štatistiky a príbehy, ktoré poukazujú na rastúce prenasledovanie sú vecné, ale naznačujú dôležitú realitu: Cirkev rastie. 

Veľkým vzostupom v tohtoročnom zozname je Laos, ktorý poskočil o desať miest na 21. miesto v dôsledku prudkého nárastu násilia voči kresťanom. „Za celé roky, čo som pracoval ako výskumník, som nikdy nevidel jasnejšie spojenie rastúcej cirkvi s rastúcou opozíciou, “ povedal. 

Je to podobne na celom svete – príbeh, ktorý sa začal asi pred 2000 rokmi, keď prenasledovanie rozptýlilo ranú cirkev v dôsledku vplyvu Evanjelia. Všade, kde sa veriaci usadili, Cirkev ďalej rástla.

„Teraz chcem, aby ste vedeli, bratia a sestry, že to, čo sa mi stalo, v skutočnosti poslúžilo na šírenie Evanjelia,“ napísal Pavol vo Filipanom 1:12.  Jeho odvaha umožnila ostatným „hlásať Evanjelium bez strachu“ (Filipanom 1:14).

Ak podporujeme a myslíme na našu prenasledovanú rodinu, nech platia Pavlove slová aj o nás.

Upravené a skrátené

Foto aj preklad z Open Doors