Blogs

« Back

Pri štedrovečernom masakri zahynulo takmer 200 Nigérijčanov

Pri štedrovečernom masakri zahynulo takmer 200 Nigérijčanov

Pravdepodobne nigérijské milície Fulani zaútočili na Štedrý večer na 21 kresťanských dedín v okresoch Bokkos, Barkin Ladi a Mangu v štáte Plateau, pričom podľa vládnych úradníkov a humanitárnych skupín zabili takmer 200 dedinčanov. Očakáva sa, že počet mŕtvych bude stúpať, keďže rodiny pokračujú v pátraní po nezvestných blízkych.

Vo štvrtok splnomocnenec štátu Plateau pre informácie a komunikáciu Hon. Musa Ashoms oznámil, že počas štedrovečerných útokov zahynulo 195 ľudí a niektorí dedinčania sú stále nezvestní. Komunitám avizoval, aby sa bránili a podľa potreby sa chopili zbraní. 

Amnesty International Nigéria oznámila, že v štáte Plateau zahynulo 194 ľudí, z toho 148 v Bokkose, 27 v Barkin Ladi a 19 v Mangu. Nigérijský Červený kríž hlásil 161 úmrtí a 32 604 postihnutých ľudí. Útok zasiahol 84 komunít v Bokkos a Barkin Ladi a 29 350 ľudí bolo vysídlených. Okrem toho sa zranilo 301 ľudí a zhorelo 27 domov. 

Svedkovia uviedli, že na odrazenie útokov, ktoré trvali viac ako sedem hodín bola slabá obrana. 

"Dnes sa v buši našlo viacero mŕtvych tiel," povedal Timothy, miestny z dediny Mbar v okrese Bokkos. „Áno, moja dedina bola napadnutá na Štedrý večer a aj ďalšie dediny v blízkosti mojej komunity. Zhorelo veľa domov vrátane nášho kostola. Neviem povedať, koľko ľudí bolo zabitých, ale dnes sme našli viac mŕtvych tiel a hľadáme nezvestných." 

Naomi, obyvateľka Mayongu, prišla pri útoku o štyroch členov rodiny a utiekla do tábora pre vnútorne vysídlené osoby. „Zhorel mi dom a na Štedrý deň som smútila,“ povedala. 

Ezekiel Peter Bini Condole, predseda Asociácie pre rozvoj mládeže Irigwe, ktorý zastrešuje Bokkos, Barkin Ladi a Mangu, vyzval nigérijského prezidenta Bola Tinubu , aby robil viac pre ochranu kresťanov. Povedal, že kresťanom v štáte Plateau by vláda mala kompenzovať ich straty. Condole dodal, že existujú hrozby ďalších útokov na vyhladenie kresťanov, a vyzval amerického prezidenta Joea Bidena, aby tlačil na nigérijských vodcov, aby zastavili zabíjanie. 

Nigéria je jedným z najnebezpečnejších miest pre kresťanov, najmä v regióne Stredného pásu. International Christian Concern (ICC) zaradil Nigériu do svojej výročnej správy Prenasledovateľ roka za posledné tri roky. Za posledných 20 rokov bolo v regióne Stredného pásu zabitých viac ako 50 000 kresťanov a milióny z nich boli vysídlené.

 

Preklad z International Christian Concern

Foto: PickPic