Blogs

« Back

Radikáli „konvertujú“ indické kostoly na hinduistické, aby dosiahli Uttar Pradesh bez kresťanstva.

Radikáli „konvertujú“ indické kostoly na hinduistické, aby dosiahli Uttar Pradesh bez kresťanstva.

11.12. 2014

Náboženské čistky, spätná konverzia, zmeny kostolov na hinduistické sa stávajú bežnými pojmami v dnešnej Indii potom ako hinduisti zostrujú kampaň, aby zmenili vidiecku oblasť Uttar Pradesh na bezkresťanskú.

Radikálne organizácie ako Dharma Jagran Vibhag, Shuddhikaran čistiace hnutie a Náboženské prebudenie zosilneli svoju kampaň na spätnú konverziu cez množstvo útokov na kresťanské komunity. Rajeshwar Singh, vodca Náboženského prebudenia povedal v novinách „23. Decembra obrátime moslimov na hinduizmus v najmenej 50 miestach západného Uttar Pradesh. 25. Decembra, keď kresťania obracajú ľudí na svoju vieru my urobíme opak. Vrátime ich späť. Za dva, tri roky vidiecke oblasti budú bez kresťanov.“

 Ako časť tejto kampane bol násilne zmenený kostol v Asroi na hinduistický a tri kresťanské rodiny tiež museli násilne prestúpiť späť. Udialo sa to v kostole, kde hinduisti umiestnili obrazy ich bohov, upravili oltár a posvätný oheň, ktorý signalizoval očistenie poškvrnených ľudí. Všetci kresťania museli absolvovať ceremóniu.

Pôvodných kresťanov hinduisti varovali, že stratia vládne výhody pre chudobných ľudí, ak sa viery nezrieknu. Potom ich strašili sociálnym vylúčením. Aby potom nemohli byť napadnutí, že porušili zákon proti nútenej konverzii dostali rady od útočníkov, čo majú hovoriť, keby sa to preverovalo.

 Khem Chandra, vodca  Dharma Jagran Vibhag informoval Times of India, že sú aj rodiny, ktorí nechcú konvertovať. Osem rodin Valmiki /nedotknuteľní podľa ich kastovného systému/ už mnoho krát odmietli.

Tiež miestny pastor v Senata Safipur nedovolil spätnú konverziu kostola. Pastor Jeypal odvtedy čelí hrozbám radikálov.

29. januára 2009 on a jeho kostol čelil životu nebezpečnej situácii, keď viac ako 300 radikálov obkolesilo jeho kostol Božskej cirkvi Krista, aby ho vyhnali z krajiny. Vyžadovali vykonať spätnú konverziu, ináč bude čeliť následkom. Pastor so svojimi členmi zostal pevný a s pomocou polície zabránil ceremónii spätnej konverzie. Povedal: „Spomenul som si vtedy na verše Pavla v Novom Testamente, že žiť mi je Kristus a zomrieť zisk. Boh mi dal silu stáť proti viac ako 300 ľuďom s pár našimi kresťanmi.“

Nech sú hocijako ospravedlňované tieto akty spätnej konverzie národnými záujmami sú proti článku 25 v indickej ústave, ktorá garantuje náboženskú slobodu.

Rajeshawar Singhmiestny vodca Rashtriay Swayamsevak Sangh (RSS) informoval, že 60 kostolov v Uttar Pradesh už kresťania neslúžia svoje obrady, lebo prešli k hinduizmu. Ak nepomôže indická vláda, táto situácia sa môže pre všetkých kresťanov v Indii opakovať.

 Zdroj: ICC

 Foto: Flickr