Blogs

« Back

V meste Manipur v Indii boli zničené stovky kostolov

V meste Manipur v Indii boli zničené stovky kostolov

Ďalekovýchodný indický štát Manipur sa často neobjavuje v medzinárodných titulkoch. Nachádza sa viac ako 2 000 km od Naí Dillí v drsnom regióne s džungľou a jeho dlhá história etnického a náboženského napätia bola príliš dlho ignorovaná. V poslednom čase, keď v celom štáte zúri násilie, sa to zmenilo a oblasť sa dostala pod intenzívnu kontrolu indickej vlády a medzinárodných pozorovateľov.

Správy od novinárov a pracovníkov mimovládnych organizácií na mieste naznačujú, že v regióne rozdelenom podľa etnických a náboženských dôvodov bolo zničených viac ako 377 kostolov a 17 veľkých chrámov. 

Meitei ľudia, ktorí tvoria väčšinu populácie Manipuru a sú prevažne hinduisti, majú tendenciu žiť v údolných oblastiach Manipuru, zatiaľ čo Kuki, z ktorých väčšina sú kresťania, sú sústredení v horských oblastiach, ktoré sú pre nich vyhradené ako pre domorodú kmeňovú skupinu. 

Prvé správy ukazujú, že medzi tými, ktoré zničili útočníci Meitei, sú desiatky kostolov v Meitei, čo naznačuje, že davy a milície Meitei sa zameriavajú na komunity založené nielen na ich etnickom pôvode, ale aj na náboženstve. 

Bezprostredná príčina súčasných nepokojov spočíva v odporúčaní Najvyššieho súdu v Manipur, aby výkonná zložka štátnej vlády umožnila väčšinovým ľuďom Meitei získať výhody plánovaného kmeňa, vrátane prístupu k pôde tradične vyhradenej pre menšinovú komunitu Kuki a iné historické domorodé kmene. Meitei sa o to usilovali už viac ako desať rokov, ale historicky neboli považovaní za domorodý kmeň a tradične netúžili po štatúte plánovaného kmeňa vzhľadom na určité negatívne znaky spojené s týmto označením. 

V reakcii na odporúčanie súdu protestovala mládež Kuki a mládež z iných domorodých kmeňov. Útočníci z Meitei reagovali na protesty vypálením miesta kultúrneho významu pre Kukis, čo vyvolalo rozsiahle násilie z oboch strán, ktoré trvá dodnes. 

Rovnako ako v iných oblastiach, kde prebiehajú nepokoje, indická vláda zablokovala prístup na internet v Manipure, aby kontrolovala tok informácií v celej oblasti. To síce môže útočníkom sťažiť vzájomnú koordináciu, no zároveň to takmer znemožňuje získať overené informácie z oblasti. Rozšírené ničenie budov kostolov je však akceptované a ilustruje zložitú povahu konfliktu, ktorý sa príliš ľahko zjednodušuje do čisto etnických problémov. 

Dlhodobé riešenie násilia v Manipure musí urobiť viac, než len potlačiť bezprostredné násilie – musí riešiť základné problémy, vrátane náboženského napätia tam, kde je to potrebné. Hoci náboženstvo nie je jediným problémom,  je to vážne a nemôže to byť ignorované.

Zdroj a foto: International Christian Concern