Blogs

« Back

ŽIADNY ÚSTUP, ANI VZDÁVANIE SA: V ALŽÍRSKU ŽIJEME ODVÁŽNE PRE JEŽIŠA

ŽIADNY ÚSTUP, ANI VZDÁVANIE SA: V ALŽÍRSKU ŽIJEME ODVÁŽNE PRE JEŽIŠA

Boj alebo vzlet? Aká je vaša prirodzená reakcia, keď čelíte tlaku? Ak by bola vaša viera skúšaná, neustúpili by ste? Pre Musliha,* tajne veriaceho z Alžírska, nasledovať Ježiša je každodenný boj, ale ustúpiť nechce. "Keď ste vo vojne a bežíte, ak sa otočíte chrbtom k nepriateľovi, oni na vás strieľajú," hovorí. "Sme v bitke a je lepšie držať zbrane a ísť na front, takto môžeme dosiahnuť náš cieľ. Určite budeme mať väčšie šance na víťazstvo ako keď by sme ustúpili."

'MODLITBY KRESŤANOV SÚ VYPOČUTÉ'

Muslih, ktorý patril k politickému hnutiu, ktoré bojovalo za väčšiu kultúrnu a politickú slobodu pre Berberov, prišiel k viere potom, čo Boh odpovedal na modlitby niektorých kresťanov, ktorí sa modlili, aby jeho pokazené auto začalo fungovať. 

"Niečo sa stalo v mojom srdci," hovorí. "Myšlienky ako "modlitby kresťanov sú vypočuté" a "ich Boh odpovedá na modlitby" mi prišli na myseľ. O šesť mesiacov neskôr som sa stal veriacim“.

Ale Musliho voľba nasledovať Ježiša nebola bez následkov. "Môj brat bol veľmi proti mojej konverzii, aj moji bratranci. Bol som prvý kresťan v dedine. Bolo to niečo nové pre každého a na tomto mieste žilo veľa moslimských extrémistov." 

Ľudia z dediny hrozili Muslihovi, že ho vyhostia z komunity a izolujú, aby ho zastrašovali. Tieto hrozby mu však nezabránili zdieľať evanjelium s inými a vytvárať domácu cirkev. 

"Priniesol som do svojej dediny nejaké biblie a začali sme so skupinou piatich alebo šiestich konvertitov v malých tajných zhromaždeniach. Použili sme všetky druhy miest - niekedy v dome, pod olivovníkmi, dokonca raz na cintoríne. Akonáhle sme boli objavení, presťahovali sme sa na iné miesto a znova a znova sme boli vyháňaní z nášho miesta stretnutia... Normálne sme mohli použiť miesto jeden alebo dva mesiace, potom sme museli ísť inam. 

Alžírsko je najrýchlejšie rastúcou krajinou v tohtoročnom rebríčku World Watch List - Open Doors v 50tich krajinách, v ktorých kresťania čelia najvážnejšiemu prenasledovaniu. Veriaci nie sú schopní otvorene sa hovoriť o svojej viere kvôli prísnym zákonom o rúhaní a štát obmedzuje slobodu náboženského vyznania prostredníctvom zákonov, ktoré riešia prejavy úcty k Bohu u nemoslimov a zakazujú konverziu z islamu. Hoci Alžírsko nezažilo povstanie Arabskej jari v roku 2011, politická klíma je čoraz nestabilnejšia s masívnymi protestami proti dlhoročnému prezidentovi krajiny, čo viedlo k jeho rezignácii v apríli.

VIDÍME ZNAKY OŽIVENIA

Bolo by bezpečnejšie a jednoduchšie pre kresťanov, aby zostali ukrytí, ďaleko od tých, ktorí sa im snažia ublížiť. Avšak s Božou odvahou a silou veriaci robia pravý opak - a vidia úžasný rast! 

"Cirkev rastie," hovorí Muslih. "V Alžírsku sa nachádza okolo 30 - 35 000 protestantských kresťanov, ktorí sa stretávajú v priestoroch pre modlitbu ... Tajná cirkev je stále väčšia. Existuje mnoho veriacich, ktorí nechodia do kostola, ale sledujú kresťanskú televíziu. Niekedy sa stretávame v kaviarňach. Žiadny kostol v Alžírsku by nebol dosť veľký na prijatie všetkých týchto ľudí. 

Jedným z dôvodov tohto obrovského rastu je modlitba, hovorí Muslih. "Sme dobre organizovaní v modlitbe, modlíme sa od 6. hodiny do polnoci. Vidíme známky nového oživenia. Moslimovia k nám prichádzajú, sú unavení a niektorí jasne a otvorene hovoria:" Chceme poznať Krista. "

Vďaka vašej podpore boli miestni partneri Open Doors schopní podporiť Musliha v jeho službe. Hovorí: "Ste ohromné spoločenstvo, také niečo som nepoznal. Ste nám oddaní. Splníte všetky svoje sľuby. Pre mňa ste ako rodina, cítim sa tu veľmi dobre. Vaša podpora nám veľmi pomohla a vaša duchovná podpora je impozantná - všetci tí, ktorí sa za nás modlia..., a ja som hrdý na to, že som na bojisku, a za nami nasledujú ďalší ľudia. Toto všetko nás robí silnejšími.“

*Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov

Preklad z Open Doors

Foto: František Bašo