« Back

+ BOJ V MYSLI - vzdať sa alebo uveriť?

+ BOJ V MYSLI - vzdať sa alebo uveriť?

Počas tohto stresového času sa v mojej mysli odohrával boj medzi dvoma postojmi: Zmier sa s tým, že ju niekto zobral (ukradol). Nikdy ju už neuvidíš! Nie je to zase až taká veľká strata, kúpiš si novú! Možno ťa chce Boh potrestať za tvoju nepozornosť alebo iné hriechy, ktorým máš viac než dosť. Alebo druhý postoj: Uver tomu, že Boh ti ju môže vrátiť späť. Že má silu ti ju vrátiť. Zrazu som počul Boha: Ver, že ja ti ju vrátim späť! Bojoval som v mysli s tou negatívnou myšlienkou... možno je to trest od Boha, mal by som sa pokoriť, prijať to...

Boh koná

Uver a stane sa ti tak, ako si uveril

V lete sme išli navštíviť priateľa Lacka Smatanu, zverolekára, do Bojníc, tak sme si povedali, že si s dcérkou Sárkou pozrieme aj tamojšiu známu ZOO. Tam sa mi stala jedna vec, pomocou ktorej chcel Pán vyskúšať moju vieru.

Počas fotografovania mojej manželky Evky a dcérky s pávom v pozadí mi na mobilný telefón zavolal jeden známy. Skoro každý vie, že keďže muži dokážu myslieť len na jednu vec v jeden čas naraz, stalo sa mi, že som pokračoval v hovore, ale zabudol som tam brašnu na fotoaparát. Bola to kvalitná a pomerne drahá taška na zrkadlovku. Zbadal som to až pri slonoch, čo bolo asi po 20 minútach.

Hneď som v panike utekal naspäť, ale tašky tam už nebolo. Pýtal som sa po stánkoch, či ju tam poctivý nálezca neodložil; okoloidúcich ľudí; pozeral som, či ju niekto nemá na pleci... nič. Pobehoval som tam asi pol hodinu. V srdci som mal nepokoj, neistotu, bol som rozhorčený nad správaním ľudí (vlastne zlodejov!).

Počas tohto stresového času sa v mojej mysli odohrával boj medzi dvoma postojmi: Zmier sa s tým, že ju niekto zobral (ukradol). Nikdy ju už neuvidíš! Nie je to zase až taká veľká strata, kúpiš si novú! Možno ťa chce Boh potrestať za tvoju nepozornosť alebo iné hriechy, ktorým máš viac než dosť. Alebo druhý postoj: Uver tomu, že Boh ti ju môže vrátiť späť. Že má silu ti ju vrátiť. Zrazu som počul Boha: Ver, že ja ti ju vrátim späť! Bojoval som v mysli s tou negatívnou myšlienkou... možno je to trest od Boha, mal by som sa pokoriť, prijať to... a pod. Napokon som to všetko zahnal a s pomocou Boha som uveril: Áno, ty, Bože, sa o mňa staráš, ty mi ju dáš späť!!!

Musel som boj najprv vyhrať v mysli. Boj o uverenie. O svoju vieru. Že Boh má tú moc. Že sa o mňa VŽDY stará.

Po tomto boji udalosti začali presne zapadať do seba. Duša sa mi naplnila pokojom. Strach, nervozita, panika boli preč. Dostal som vnuknutie Ducha Svätého, Boh mi povedal: Choď k východu. Voľným krokom som prišiel k východu, kde už čakala moja manželka. Neprešlo ani päť minút (!) a obzrel som sa k východu – a čo tam nevidím? Jedna blondína si s mojou brašnou na pleci pokojne vykračovala smerom k Bojnickému zámku! Už bola vlastne von zo záhrady. Moja manželka tiež pozorovala vychádzajúcich ľudí, ale ten deň ich tam bolo kopu a mnohí z nich mali čiernu kabelku alebo tašku. Táto blondína už cez ňu prešla a bola už za bránou východu.

Utekal som za ňou a „pokojne-násilnícky“ som jej sňal brašnu z ramena. Výstražne som skonštatoval: „Tú brašnu ste našli, však?!“ V tvári jej jasne prebehla snaha zaprieť, ale videla, že to nemá význam. Len hlúpo skonštatovala: „Veď keby som ju nebola zobrala (počul som: ukradla) ja, tak niekto iný, no nie?“ Chcel som jej poďakovať, ale som zistil, že nemám za čo. Z jej správania ani trochu nevyplývalo, žeby ju chcela odovzdať na straty – nálezy.

Veľmi som sa brašne potešil. Ani nie tak kvôli nej, ako kvôli Bohu: znovu som sa presvedčil, že zasahuje, pomáha. Aj v tých najmenších veciach, ako bola táto. To on mi ju vrátil. A chcel ma naučiť dôležitú vec: uveríš v moju moc, budeš bojovať, alebo sa vzdáš? A znovu som sa ubezpečil o pravdivosti Božieho slova: v čokoľvek skutočne pomocou Božej milosti uveríš, to sa ti stane.

Štefan Patrik Kováč, ThLic, vedúci Spoločenstva Živá voda

P.S. Ak sa vás tento príbeh dotkol a chceli by ste, aby sa aj iných, prosím o ZDIEĽANIE FB - nech je Boh oslávený.

 

Comments
sign-in-to-add-comment
Števko, máš pevnú vieru v Boha a Boh Ťa za to odmeňuje. emoticon
Posted on 5/1/14 4:44 PM.
Ďakujem, Evka. Boh chce, aby človek neustále rástol vo viere. Je pripravený dať VŠETKO srdcu, otvoreného milosti vierou. Dokonca SEBA SAMÉHO. A tak je možné, že človek môže mať Ducha Sv v plnosti. A tak môže byť múdry a svätý. Byť svätý! Cieľ každého kresťana. Žehnám. +
Posted on 5/3/14 10:13 PM.
Fííííííha....nuž toto je pekné a je nad čím premýšľať. Ďakujem, Števko-Patrik.
Škoda že nie si bližšie,potrebovala by som diškurz...takto to ani kńazi nevedia.
Posted on 5/5/14 5:24 PM.
Mária, priatelia sú si blízko a ešte viac tí, čo sú priatelia s Kristom. Nedovoľme nikdy zničiť priateľstvo s Kristom - sklamaním Priateľa. Veď čo má väčšiu hodnotu ako blízkosť Ježiša?
Posted on 5/8/14 10:19 PM.