Blogs

« Back

Irán: Podzemná cirkev rozdeľuje jedlo i lásku k Ježišovi počas Covid krízy

Irán: Podzemná cirkev rozdeľuje jedlo i lásku k Ježišovi počas Covid krízy

Podľa Open Doors Spojené kráľovsto a Írsko je to 20-krát horšie ako uvádzajú údaje o stave Iránu v prípadoch postihnutia Covid-19 pandémiou.

Podobne ako vo väčšine cirkevných spoločenstiev sveta, sa aj veriaci museli prestať stretávať – ​tu sa  kresťania spoločne stretávali len v malých tajných domových spoločenstvách.

„Hneď ako bolo ohnisko vírusu oznámené, prestali všetky osobné stretnutia,“ hovorí Salomeh *, tajná veriaca v Iráne. "Každý sa riadi pravidlami a nenavštívi ani svoju rodinu."

Iránski kresťania však neboli ponechaní úplne izolovaní. Open Doors tvrdí, že vďaka ich podpore sa spolu mohli modliť online - a iránski kresťania dostali jedlo a pomoc, ktorú zúfalo potrebujú.

„V tejto dobe krízy máme každý deň viac ako 10 hodín modlitebných stretnutí,“ hovorí Salomeh. „Vytvorili sme špeciálny modlitebný plán, ktorý nazývame„ Frontline “, kde sa členovia môžu prakticky spoločne modliť.

Partneri Open Doors pomohli vybaviť cirkev týmito online zdrojmi. Reagovali tiež na zlé ekonomické podmienky v krajine: „Situácia nie je vôbec dobrá,“ uvádza kresťanka. "Inflácia je taká vysoká, že si ľudia nemôžu dovoliť kúpiť mäso, hydinu ani ovocie."
V dnešných temných časoch krajiny podzemná cirkev žiarivo svieti. Vďaka darom priaznivcov Open Doors a z vlastných prostriedkov delia svoje jedlo a dezinfikujú predmety.

Členovia podzemnej cirkvi v Iráne informujú o tom, aké požehnanie cítia pri vykonávaní tejto práce a aký veľký vplyv má: „Distribúcia bola báječná a neuveriteľná skúsenosť,“ hovorí jeden kresťan. „Ľudia boli ohromení, keď sme im dali jedlo. Chválili Boha žalmami, plačom, objímaním aj krikom. Balíky pomoci boli veľkým požehnaním a Boh nás viedol k správnym ľuďom. “

Ďalší veriaci takto vyjadruje potešenie z rozdávania potravinových balíčkov: „Dnes sme šli distribuovať jedlo a boli tu ľudia, ktorí to očividne potrebovali. Veľmi nám ďakovali - boli takí šťastní! “ Pokračuje: „Dve deti boli veľmi slabé a choré, pretože nejedli. A boli tam starí ľudia, jeden slepý. Nemohli uveriť, že dostali toľko jedla, pretože od začiatku krízy nemali také množstvo. Ďakujem Bohu za túto prácu. Nikdy nezabudnem na šťastie týchto ľudí dnes. A skutočne nech je sláva Pánovi! “

Vybudovanie silnej cirkevnej komunity v oblasti - aj keď musí zostať v podzemí - je kľúčom k podpore celej spoločnosti. Preto miestne cirkvi distribuujú pomoc každému, kto to potrebuje - kresťanom, moslimom alebo komukoľvek inému.

Objavili sa príbehy veľkej štedrosti: jeden cirkevný predstaviteľ informoval o tom, ako sa chudobná kresťanská rodina rozhodla zdieľať polovicu svojho potravinového balíka so susednou rodinou, ktorá sa finančne trápila. Ich sused sa pýtal, ako je možné v tomto temnom období takto konať: povedali mu, že oni mu nepomáhajú, ale že cez nich pomáha sám Ježiš Kristus.

Táto chudobná rodina nebola jediná, ktorá ukázala Kristovo svetlo. Ďalší cirkevný predstaviteľ informoval o tom, ako sú balíčkami pomoci povzbudení nekresťanskí rodinní príslušníci veriacich. 17-ročný chlapec povedal: „Už som takmer dosiahol stav, keď som tvrdil, že svet je absolútna temnota, ale teraz vidím, že na tomto svete stále žijú ľudia s dobrým srdcom a to sú kresťania!“

Dcéra iného kresťana povedala: „Ak je takýto Boh, ktorý myslí na svoje deti a stará sa o nich, chcela by som Ho ešte viac spoznať!“

Salomeh je jednou z mnohých iránskych kresťaniek, ktorá chce zdôrazniť, aká je šťastná vďaka podpore, ktorú od vás, priaznivcov Open Doors získala, : „Vaša podpora a modlitby vedú k rastu Božieho kráľovstva. Cirkev v Iráne je stále nažive, aj keď sú cirkevné budovy zatvorené, hoci pandémia terorizuje našu krajinu. Modlím sa, aby sme jedného dňa všetci stáli pred Božím trónom s vedomím, že sme sa podieľali na vzraste tohto Kráľovstva. “

Pre ostatných veriacich je príliš nebezpečné hovoriť im o zdroji potravinových balíkov a fondoch - ale chcú sa poďakovať každému, kto pomohol ich komunite. Jeden iránsky kresťan z tajnej cirkvi hovorí: „Chcem len, aby ste poďakovali vašim priateľom za to, že ste pre Kristovo telo urobili takú úžasnú vec. Nech vás náš Pán žehná. ““ - ASSIST News

* Meno zmenené z bezpečnostných dôvodov.

Preklad z God reports

Foto: Flickr