Blogs

« Back

Džihádisti na motocykloch uniesli 110 Nigérijčanov

Džihádisti na motocykloch uniesli 110 Nigérijčanov

Ozbrojenci uniesli tento víkend viac ako 100 ľudí z komunity Mutunji v štáte Zamfara na severozápade Nigérie za to, že nezaplatili daň uloženú banditmi. Podľa informácií od miestnych ľudí bol zabitý aj náčelník obce.

Vodca banditov Damana poslal obci list s výkupným požadujúcim 110 miliónov nairov (asi 135 000 USD). Vyhrážal sa tiež únosom ďalších ľudí, ak nebude zaplatené výkupné. Výhražný list poslali aj susedným obciam.

Kresťanský vedúci zo štátu Zamfara uviedol, že strelci sa zamerali na kresťanov a že 72 členov z jeho cirkevného spoločenstva bolo unesených. Povedal, že desiatky útočníkov prišli na motorkách a kričali Allah Akbar [Alah je veľký] a uniesli aj starších občanov z dedín Mutunji a susedných dedín.

Miestni obyvatelia uviedli, že útoky sa začali v piatok a pokračovali až do pondelka, no napriek tomu nereagovala žiadna polícia ani vojaci – napriek vojenským a policajným kontrolným stanovištiam v dedine. Tí, čo prežili sa skrývajú v buši a polícia zatiaľ nereagovala. Dedinčania žiadajú vládu, aby ich chránila. Dedinu tvoria moslimovia a kresťania, no banditi s väzbami na radikálne frakcie islamu chcú odtiaľ kresťanov odstrániť.

Gata Moses, aktivistka za kresťanské práva v meste Jos, obvinila vládu Zamfary z mlčania a spoluúčasti na útokoch. Gata povedala, že ozbrojenci sú tí istí džihádisti, ktorí útočia proti kresťanom v Borne, Maiduguri, Yobe a Tarabe. Niektorí sú militanti Fulani, ktorí zabíjajú kresťanov v Plateau, Benue a južnej Kadune.

Povedala, že kresťania sú prenasledovaní pre Krista a že nigérijskí vodcovia musia dodržiavať nigérijskú ústavu, ktorá podporuje slobodu náboženstva.

Prosím, modlite sa za komunitu Mutunji v štáte Zamfara a kresťanov z iných kresťanských komunít na severe  Nigérie.

Zdroj: International Christian Concern

Foto: wikimedia