Voda

Jn 4;7,10-11,13-14 Tu prišla po vodu istá Samaritánka. Ježiš jej povedal: „Daj sa mi napiť!“ Samaritánka mu povedala: „Ako si môžeš ty, Žid, pýtať vodu odo mňa, Samaritánky?“ Ježiš jej odpovedal: „Keby si poznala Boží dar a vedela, kto je ten, čo ti hovorí: »Daj sa mi napiť,« ty by si poprosila jeho a on by ti dal živú vodu.“ Žena mu povedala: „Pane, ani vedro nemáš a studňa je hlboká. Odkiaľ máš teda živú vodu? Ježiš jej odvetil: „Každý, kto pije túto vodu, bude znova smädný. Ale kto sa napije z vody, ktorú mu ja dám, nebude žízniť naveky. A voda, ktorú mu dám, stane sa v ňom prameňom vody prúdiacej do večného života.“

Možno mnohí majú radšej príbeh o vode z evanjelia, keď ju premenil Pán Ježiš na víno. Ale voda je už od nepamäti spájaná so životom, vitalitou a zdravím. V období pôstu máme častejšie a viac piť. Telo sa zaobíde bez jedla skôr než bez vody. Stúpenci Darwinovej teórie tvrdia, že život vznikol vo vode. Astrofyzici povedia, že predpokladom a základnou podmienkou pre život na iných planétách je predovšetkým voda v kvapalnom stave. Naše telo údajne pozostáva až zo 60 % z vody. A nezabúdajme ani na to, že náš život začína stále vo vode, a strávime v nej prvých 9 mesiacov života v maminom brušku. Neskôr však už máme problém v nej stráviť čo i len týždeň, ako to potvrdil známy mág, iluzionista a vytrvalostný umelec David Blaine, keď sa pokúsil stráviť ten týždeň v guli plnej vody.

Nedávno sme zažili na Slovensku aj obrovský škandál ohľadom privatizácie vody, kedže Slovensko patrí vrámci pitnej vody k tým najbohatším krajinám, a má najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe, a teda ako niekto obchoduje s ropou, by Slovensko mohlo obchodovať rovnako s pitnou vodou. Táto komodita čím ďalej, tým viac patrí medzi matérie, ktoré by chcel niekto vlastniť a ovládať. O tom sa už vyjadril bývalý šéf spoločnosti Nestlé Peter Brabeck-Letmathe, ktorý povedal, že ľudia majú právo len na 5 litrov vody na pitie a 25 litrov na hygienu denne. Tvrdí, že voda nie je ľudským právom, a preto by ju mali svetové korporácie sprivatizovať a predávať. Odkazujem na článok TU.  Vieme, že väčšinu povrchu planéty Zem tvorí voda, no veľká väčšina, 97,4%, svetovej vody nie je pitná, je slaná a tvorí oceány. Zvyšných 2,6% predstavuje všetku pitnú vodu, ktorú máme. K tomu ešte dodám, že jeden z piatich obyvateľov našej planéty nemá prístup k pitnej vode, a viac ako 4000 detí zomrie každý deň v rozvojových krajinách len preto, že nemajú prístup k čistej pitnej vode.

Ohľadom vody ma však znepokojuje ešte jedna vec. Všetci sme svedkami toho, že aký sme radi, keď nám tečie voda z vodovodných kohútikov v našich domácnostiach. Aké to je klamstvo, keď sa voda predáva v plastových fľašiach, pretože napokon už len tá známa PET fľaša je len na jedno použitie, pretože sa z nej uvoľňujú do vody látky, ktoré narúšajú v našom tele vylučovanie hormónov, čo je veľmi vážna vec, pretože hormóny v našom tele riadia doslova všetko. Je množstvo druhov plastových fliaš, z ktorých najnevinnejšie vychádza ešte tá PET. Okrem iného vieme, že plasty sa vyrábajú z ropy, a zároveň aj to, že silno znečisťujú naše životné prostredie. Žiadna výhra teda.

Tento týždeň som však náhodou prepol na dokument na TV stanici Viasat Nature, s názvom Divoký svet, kde sa pokúšali zachrániť populáciu žiab. Vraveli v ňom, že napriek tomu, že čističky vôd odpadovú vodu čistia, tak je nemožné, aby čistili aj hormonálnu antikoncepciu. Vo vode sa teda nachádza toľko estrogénu, že žaby to robí neplodné. Poviete si, že je to nejaký Západ, tu nám to nehrozí. Nie je to celkom tak. Na Slovensku už to bolo tiež alarmované. Mnohé medzinárodné štúdie zdokumentovali zvýšené množstvo prirodzených a syntetických hormónov v pitnej vode. Počas jednej z takýchto štúdií vo Francúzsku sa zistilo, že obzvlášť progestíny boli v porovnaní s inými druhmi farmaceutík oveľa odolnejšie voči odstráneniu rôznymi metódami čistenia vody. Nejde však len o hormonálnu antikoncepciu, čističky vôd nevyčistia ani rôzne drogy, ako je kokaín, heroín, extáza, či isté druhy liekov. Myslím, že každý, kto vie používať Google by si tieto veci ľahko našiel. Nechcem strašiť, len chcem tiež poukázať na to, že tá zdravá a super voda z vodovodného kohútiku nemusí byť tiež až taká výhra, a mala by sa nad tým väčšina ľudí zamyslieť. Aj toto je jeden z dôvodov, prečo bojovať proti používaniu HA, ako aj rôznych drôg.  Niektoré články si môžete prečítať TUTU. Samozrejme, že na internete nájdete viac článkov aj testov vody, a to aj zo Slovenska.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Voda z vodovodného kohútika, aspoň u nás na Slovensku výhrou je, lebo do nasich kohutikov ide voda bud z vodarenskych nadrzi vysoko v horach, ktore su zasobovane, resp. vystavane na horskych, podhorskych tokoch vo viac-menej nenarusenych oblastiach, a tam tieto drogove a hormonalne latky asi nemaju odkial velmi prenikat, iba ak z dazdovej vody....No a Zitny ostrov.....tam sa voda (pod povrchom sa nachádza asi 10 miliárd m³ kvalitnej pitnej vody, ktorá je znova a znova doplňovaná vodou presakujúcou z riek - ) prirodzene filtruje hlboko cez strkove podlozie. Ta aku ma kvalitu ohladne spominanych latok nevieme....
Отправлено в 29.06.15 6:02.
No treba si nájsť výskumy, najmä čo sa týka miest. Nemyslím dedín a malomestečiek. Stále to však je problém. Odpadová voda sa čistí a prechádza opäť do úžitkovej vody. Čistička tieto veci určite neprefiltruje. Ani osmotický filter.
Отправлено в 29.06.15 21:31 в ответ на anna sojková.
Ak tu rozoberáme problématiku úžitkovej vody samozrejme, že neprefiltruje. Ak sa začnete k tejto téme bližšie informovať, možno zistíte, že úžitková voda nejde do kohutikov, to nepijeme ani omylom.........Môže sa pouzivat v priemysle (chladenie nejakych masin, turbin, ci co to je v elektrarnach – chladiace veze, - pozorovateľná stúpajúca para) alebo poľnohospodárstve (zavlahy), parametre takejto vody sú o niečo nizsie. Zdrojom úžitkovej vody sú jazerá, rieky, zberne dažďovej vody.
V domácnostiach sa u nás úžitková voda nepoužíva, iba ak na pestovateľské a iné účely.
Najkvalitnejším zdrojom pitnej vody je podzemná voda. V SR sú na odber pre pitnú vodu využívané podzemné (82,2 %) a povrchové (17,8 %) vody. Najväčšou prirodzenou zásobárňou podzemnej vody v SR (i strednej Európe) je Žitný ostrov s využiteľným množstvom cca 20 400 l.s-1. V Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji sú na zásobovanie pitnou vodou využívané iba podzemné vodárenské zdroje, táto voda je menej náročná na úpravu na pitnú vodu. Pri jej využívaní sú podstatne menšie kvalitatívne riziká, väčšinou bez potreby úpravy vody, okrem toho sú oblasti s výskytom podzemných vôd menej náročné na rozsahy ochranných pásiem, menšie zábery pôdy, menej komplikované ochranné opatrenia a ďalšie výhody. V ostatných krajoch sú na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou využívané buď menšie podzemné, alebo povrchové zdroje vody. A tie povrchové sa nemyslia nejaké veľké rieky na nížine, ktoré sú už rôznym spôsobom znečisťované. Ako som spomínala, myslím zásobárne povrchovej vody, tzv. Vodárenské nádrže (ale pozor - nie Vodné nádrže – tie sú určené na rekreáciu, či energetické účely).
Отправлено в 30.06.15 16:04 в ответ на Miroslav Čonka.