blog - slovensky

« Назад

Neťahajte jarmo s neveriacimi!

Neťahajte jarmo s neveriacimi!

Silné slová muža, ktorý sa chválil svojou slabosťou, lebo vedel, že práve vtedy, keď je slabý, prebýva v ňom Kristova sila.

Nerád škatuľkujem ľudí. A už vôbec sa mi nepáči hádzať davy do jedného vreca. Preto ak sa tomu teraz nedokážem vyhnúť, prosím o prepáčenie.

Na našej politickej scéne máme aspoň v hrubých rysoch jasné, kto je veriaci a kto neveriaci. Sem smerujem. Toto je výzva všetkým kresťanským politikom bez ohľadu na stranícku príslušnosť: „Neťahajte jarmo s neveriacimi!“ (2Kor 6,14). Tieto slová, vážení, platia aj dnes! Dajte si pozor, s kým paktujete a s kým ťaháte jarmo, aby sa nestalo, že si to celé napokon odnesie už aj tak zodratý (ne)volič. Teraz nejde o fazuľky ani o hru so slovíčkami (hoci ju mám rád). Ide o budúcnosť! Áno, bijem na poplach. Ale nie splašene. Situácia je vážna, nie však zúfalá.

Viac či menej je nám jasné, že medzi nami žijú jedinci, ktorí si len tak mirnix-dirnix zamieňajú pojmy. Napríklad „sociálny“ a „socialistický“. To sa ešte dá pochopiť. Veď ten červený kabát, pľuha jedna, jak ho krútiš, tak ho obraciaš, furt tú farbu nemení... Horšie je to v prípade, keď sa „princíp subsidiarity“ zamieňa za „zbavovanie zodpovednosti“. To už nie je len chyba lávky... To už je naozaj prázdna hlávka... Ak sa potom dostaneme k tomu, že „pracovno-právny postup“ je synonymom „byrokraticko-korupčnej žumpy“, je mi z toho do plaču.

Zaspomínajme si trošku na „Na skle maľované“ (lebo je krásne spomínať a múdre poučiť sa zo skúsenosti). Naštudujeme si text piesne „Zbohom buď“ a zistíme, že v zásade máme dve možnosti: buď sa ho rezignovane (ale veľmi, veľmi rýchlo) naučiť, alebo sa nakopnúť a celkom vážne sa začať správať natoľko kresťansky uvedomelo, že si tento song bude musieť spievať niekto iný.

Mne sa páči. Čo poviete na toto: „Čo som sa pištolí nanosil... čo zlatých dukátov nastrácal... čo som sa pálenky napíjal... čo som sa navyhrážal...“ Tiež máte pocit, akoby to ani o Jánošíkovi nebolo? Pozrime ešte kúsok ďalej do refrénu: „Kto to vie, kto povie?“ Veru, rád by som počul, ako to naozaj bolo s tými pištoľami, dukátmi, pálenkou a vyhrážaním... Nech sa to všetko konečne stane minulosťou, na ktorú nezabudneme a z ktorej sa poučíme, aby sme ju pri melódii Poslednej borby nemuseli trpko prežívať znovu.

Pretože tak to chodí... Výchovná lekcia sa opakuje, kým sa vychovávaný nenaučí... Chceme sa konečne posunúť do ďalšieho levelu? Uvedomiť si konečne, s kým naši predstavitelia nemajú ťahať jarmo?

Páni (kresťanskí) politici, povedzte jasne, že s tou bandou zbojníkov ťahať jarmo nebudete! Aby sa Vám a nám (alebo len nám?) zrazu nestalo, že Zubník Zbojňadlo sa jedného (ako pre koho krásneho) rána ofrcká troškou svätenej vody, a zrazu bude belší ako sneh, lebo to sme potom už len krôčik, ale naozaj len maličký, od toho, aby sa stal národným hrdinom. A no a čo, že bohatým dáva a chudobe berie? Neskoro. Ak sa mu zachce, tak chudobe odkáže, že chudoba na cti netratí a nezabudne pridať: „Vy, kresťania máte v tej vašej múdrej knihe napísané, že koreňom všetkého zla je láska k peniazom, tak sa chudoba teš, že ich nemáš, aby si sa náhodou neskazila... A že bohatí majú furtom-furt viac? To je dobré, veď oni vedia, ako s dukátmi narábať.“ Potom už ani mlieko kysnúť nebude, lebo nebude. O to viac bude kyslých ksichtov.

Nechajme kultúru, vráťme sa k Pavlovi. Je nekompromisný. Buď s Kristom, alebo nič. Žiadna polovičatosť. Keď treba, napíše: „Vylúčte zlého spomedzi seba!“ (1Kor 5,13) Elitárstvo? Rozhodne nie. Pavol si je dobre vedomý, že prenasledoval Božiu Cirkev (porov. 1Kor 15,9) a sám seba vyhlasuje za prvého zachráneného hriešnika (porov. 1Tim 1,15). Takto tvrdo hovorí o tom, kto odmieta priznať chybu, kajať sa, prosiť o odpustenie a odpúšťať. Dokonca povie: „Teraz som vám napísal, aby ste sa nestýkali s tým, kto sa volá bratom a je smilník, chamtivec, modloslužobník, utŕhač, opilec alebo lupič“ (1Kor 5,11a). S takým, ktorého zlé skutky sú v príkrom rozpore s jeho sladkými rečami, je si toho vedomý a patrične to využíva. Aby nebolo málo, Pavol ešte pridá: „S takým ani nejedzte!“ (1Kor 5,11b) – rovno akoby povedal: „Nič s ním nemajte!“ Aj keď je brat, alebo sa tak aspoň tvári, alebo to nesie v názve jeho strana (mohol by som sa pýtať, akým právom, ale to nechám iným).

Pozerajme na svet okolo seba triezvo a pravdivo. Nenechajme sa opiť predvolebným suchým rožkom, aby sa nám nestal (jediným) každodenným pokrmom. “Všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte!“ (1Sol 5,21). Áno, „čo je dobré“!!! Teda nie voľba menšieho zla. Menšie zlo je pasca. Bude rásť a bude z neho väčšie zlo a napokon z neho bude veľké zlo.

Voliť si menšie zlo znamená rezignovať na to, o čo sa tu pokúšame: modlitba a pôst za voľby. Vymenil som si pár mailov s jedným mojim spolubratom. Zhodli sme sa na tom, že je ťažké rozhodnúť sa, koho voliť, ale aj na tom, že tie modlitby a pôsty nie sú zbytočné. Ak aj neuvidíme ich ovocie hneď, neprestaneme sa modliť a prosiť. Pán dáva vzrast. Na nás je trpezlivo čakať na úrodu a modlitbou urýchľovať čas...

P.S.: Pýtate sa pri tom všetkom, ako prežijeme, keď sa vzoprieme ťahať s neveriacimi (alebo za nich)? Keď pôjdeme proti prúdu a proti zmýšľaniu a trendom doby? Tak, ako prví kresťania. Pavol má odpoveď aj na to: "Všetci, čo chcú žiť nábožne v Kristovi Ježišovi, budú prenasledovaní. Ale zlí ľudia a zvodcovia budú spieť k horšiemu, budú strhávať do bludu a sami budú blúdiť" (2Tim 3,12-13). Takže ak to zoberieme vážne, bude pár mučeníkov, ale napokon zvíťazí Kristus.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Отправлено в 03.03.12 4:50.
konkrétnu odpoveď ti nedám. na to nemám právo.
volil som hodnoty vo vedomí, že na tomto svete naozaj nič nie je dokonalé. nedokonalosť sama o sebe ešte nie je (a nemôže byť) dôvodom odmietnutia. vedomý si vlastných nedostatkov viem, že existuje "miera únostnosti nedokonalosti priamoúmerne závislá od túžby rásť a ochoty napraviť dobabrané..." (kokso, jaka definicia!!) emoticon
nedokonalosť a menšie zlo nie je to isté. nezamieňajme si to.
viem, toto možno malo odznieť už v blogu, ale včera mi to nenapadlo...
Отправлено в 03.03.12 8:01 в ответ на Otília Ferenčíková.
Ja len čumím, že ty popri tom Ati ynë... tak dobre hovoríš po slovensky!
A definícia emoticon hodna do učebnice predvolebnej.
Отправлено в 03.03.12 9:31 в ответ на tomáš kuník.
Existuje miera únosnosti nedokonalosti, ktorá je priamo úmerne závislá od túžby rastu a ochoty napraviť dobabrané. No to ti musím zatlieskať, touto definíciou si zabil, ešte si mohol napísať matematický zápis emoticon Ináč ma napadlo pri tvojom článku, že neťahajte jarmo s neveriacimi. Tak napríklad presne tá strana Obyčajní ľudia, zavolali si tam Braňa Škripeka a pár ďalších veriacich, aby získala hlasy od veriacich ľudí, pritom tam je kopec iných ľudí a svojou základňou už ani nie je kresťanská.
Отправлено в 03.03.12 10:25.
Horšie je už naši tzv.Kresťanský politici už to jarmo ťahajú a zdá sa , že aj chcene. Podielať sa na sprivatizovaní zdravotnictva a okate Kramárov mal na starosti práve člen tzv.KDH .
Отправлено в 03.03.12 11:23.
Do akej miery je KDH kresťanské .Okrem názvu...
Sedia tam ludia , čo s Kresťanstvom nemaju nič spoločné aspon dla skutkov.
Отправлено в 03.03.12 11:24 в ответ на Miroslav Čonka.
Môj skromný názor: je koho voliť, ale: rozhodne krúžkuj a nahováraj svoje okolie, aby krúžkovalo. V minulých voľbách sa dostala do parlamentu kamarátka z takmer
nemožného 37.miesta. Stačilo na to, že v okrese je známa ako múdra a šikovná žienka.
Отправлено в 03.03.12 12:42.
Nuž každý si môže zvoliť aj ľudí, ktorých by chcel mať zo strany v parlamente. Voľby vnímam aj ako volenie ideí. Mnohí moji známi by napríklad aj volili stranu Magnificat Slovakia, kt. sa už bohužiaľ do týchto volieb nedostala. Obyčajní ľudia to je zmes kadečoho a kdečoho. Samozrejme, že je to len ťah pre veriacich ľudí, aby si získala viac voličov. Ale treba povedať, že to naozaj nie je kresťanská strana, ktorá by chcela zastupovať kresťanské hodnoty.
Отправлено в 03.03.12 13:18 в ответ на Tibor Osuský.
nie na kazdej kandidatke su len stranici, preto nie sme nuteni volit stranu. mozeme kludne volit ludi. kazdy z nas ma 4 kruzky a vybrat si moze presne podla svedomia toho, na koho sa moze spolahnut, ze bude konat vzdy v sulade so zasadami, ktore su volicovi sväte.
Отправлено в 03.03.12 15:12 в ответ на Miroslav Čonka.
Samozrejme, zvolím si stranu, ktorá sa medzi sebou vnútri ešte bude hádať, lebo som už komplet idiot. Rovnako ako prišiel Škripek, tak medzi nimi prišli aj iní liberáli, ktorých budú voliť kadejakí narkomani a buzeranti atď. Ešte nie som total idiot. Zlepenina nefungovala teraz v parlamente, ako má fungovať zlepenina kadejakých ľudí dokopy s rôznymi názormi? To je fantasmagória. Lepšie je voliť stranu, ktorá ma pevné hodnoty, niečo za sebou a ktorá má stále v sebe ešte neskazených ľudí.
Отправлено в 03.03.12 18:45 в ответ на Daniela Cerovská.
Nedokonalosť sama o sebe nemôže byť dôvodom odmietnutia. To napísal Tomáš. Sorry, ale pod stranou Obyčajní ľudia, tam by som dal hlas strane, ktorá v podstate nie je kresťanská a ani jej nie sú podstatné kresťanské hodnoty až na pár ľudí v nej. Takže sa tam spolu so stranou a Braňom Škripekom môžu dostať aj ľudia, ktorých môžem rovno prirovnať ku SaS a 99percent.
Отправлено в 03.03.12 18:49.
vďaka za potlesk emoticon občas sa mi podarí perlička...
ale k veci. to, že OĽaNO ide od poctivých katolíkov až po (tvrdých?) liberálov prezentujú oni sami... či to môže fungovať, to ukáže čas. ak sa zlepenec vytvára PROTI, je odsúdený na zánik ešte pred svojím vznikom. ak sa vytvára PRE, môže fungovať, kým pôvodná idea existuje živá. nemyslím, že je zo strany OĽaNO len predvolebný ťah že pozvali aj veriacich (mohli ich pokojne vynechať v rámci liberalizmu), oni sa tuším ani nedefinujú ako strana a ľudia, ktorých na kandidátke pozanám osobne sa nedajú kúpiť za 30 strieborných... druhá vec je, že p. Matovič má občas naozaj bizardné nápady a ťažko posúdiť, akým smerom (od istého času toto slovo používam veľmi nerád) to ovplyvní preferencie.
Rovnako sa hlásim k Tiborovmu názoru: čo má ešte KDH spoločné so svojím názvom? ale budiž, aj tam sú seriózni, kvalitní a zvoliteľní ľudia. len neviem, či tie pevné hodnoty, ku ktorým sa hlási, aj tak pevne presadzuje. no a potom.. na našej scéne je "nepoškvrnenej histórie" ako šafranu a už dávno sa volá po nových tvárach v podstate vo všetkých väčších stranách.
takže, mirec, podčiarknuté a zrátané: buď "stará strana", ktorá sa stáva nehnuteľnosťou, z čoho vyplýva nízka flexibilita, ale viac-menej vieš, čo od nej môžeš očakávať; alebo "nové tváre", ktoré sú síce politicky (skoro som napísal trestnoprávne) čisté, ale málokto ich pozná = riziko, ktoré môže vypáliť veľmi dobre alebo veľmi zle. je to na zváženie nezávisle od čísla kandidátky...
ľudia Boží, máte ešte týždeň, modlite sa do bezvedomia a postite dosýta. ja to už mám za sebou, ale neprestávam sa modliť...
Отправлено в 03.03.12 19:08 в ответ на Miroslav Čonka.
veľmi sa mi páči, ako starý Štefánik vyprevádzal mladého Milana do sveta: "Keď v tom svete zabudneš, že si Slovák alebo sa za to budeš hanbiť, zastrelím ťa ako prašivého psa."
Dobré výchovné metódy mal ten evanjelický farár emoticon
Отправлено в 03.03.12 19:23 в ответ на Otília Ferenčíková.
Vieš, súhlasím s tebou Tomáš v tvojom názore, ale človek sa rozhodnúť musí a pre mňa Obyčajní ľudia skôr nie ako áno, aj keď si zas narobím týmto svojim názorom nepriateľov medzi priateľmi. Nerád rozoberám politiku, pretože tá vie naozaj ľudí rozhádať a rozdeliť aj rodiny. Možno nové tváre v starých stranách by boli najlepší kompromis emoticon
Отправлено в 03.03.12 21:11 в ответ на tomáš kuník.
presne na to som myslel - nové tváre v starých stranách.
máš pravdu aj v tom, že politika vie rozbiť rodiny a rozhádať ľudí. a ešte ako!! nuž, ja som ochotný baviť sa o politike, ideáloch a tom, ako by to malo byť, prípadne poukázať na to, čo sa mi nepáči. nikdy však nepoviem "tohto voľ" a ani "tohto nevoľ". kto má zdravý rozum a Pána Boha pri sebe, pozná rozdiel medzi dobrom a zlom...
Отправлено в 04.03.12 14:44 в ответ на Miroslav Čonka.