« Назад

Svedectvo, časť IV.

Svet potrebuje počuť náš veľký príbeh.

 

Tomuto blogu predchádzajú prvé tri diely môjho svedectva. V prípade záujmu o celkový obraz si dajte aj tie :). Ale nie je to nutné.

 

V novembri som si čítala knihu jednu knihu, ktorú priniesol v júni kamoš Peťo z USA. Boh mi dosť konkrétne a jasne povedal: „Túto knihu prelož do slovenčiny.“ V mojej hlave sa rozvírilo tisíc myšlienok, formálnych prekážok, ale aj nápadov na riešenie. Od večera do rána som s zmierila s myšlienkou, že si budem asi musieť dorobiť štátnicu (ja, čo roky tvrdím, že už na Slovensku nechcem nikdy nič študovať :))... Chcela som však Bohu povedať áno. Aj som Mu ho povedala.

 

Mojej iniciatívnosti je ťažké položiť hranice a tak som začala plánovať, snívať, spriadať... Ale nakoniec, po prvotnej fáze nadšenia som si uvedomila, že mi Boh zatiaľ povedal jasne iba jedinú vec: prekladaj. Tak som, bez akejkoľvek vízie, čo s tým ďalej, začala prekladať. Som asi vcelku podnikavý človek, a tak som rýchlo mala v hlave kompletný sen o tom, ako túto knihu dostaneme na Slovensko. Ešte som nevedela, že čumákom narazím do steny. Už čoskoro.

 

Na preklade som usilovne pracovala a snívala som sen, ako vybavíme autorské práva a knihu vydáme. Jedného dňa som sa dozvedela, že sa iná skupina ľudí (že by konkurencia? :D) ozvala kamoške s tým, že prekladajú niečo od toho istého autora ako ja. Ej, do kelu, zase je niekto krok predo mnou! Existenčné pnutie, ktoré som pociťovala už dlhší čas, napriek navonok prejavovanej dôvere, vybuchlo ako vulkán. Hnev sa miešal so znechutením. Všetko priklincoval email, v ktorom som si prečítala, že síce pracujú na inej knihe, ale majú človeka, čo im preklad robí zadarmo. A samozrejme, keďže kontakt na vydavateľstvo je hotový, "moja" kniha bola ďalšia na pláne. No ale... zadarmo je zadarmo... Môj budúcoročný rozpočet sa zrútil ako domček z karát a mňa premkla hrôza, že to nedám, neprežijem, nezvládnem (a prečo práve teraz, keď som začínala uvažovať o samostatnom bývaní, vlastnom živote, kroku vpred???).

 

A tisíce myšlienok o tom, ako nikdy nedosiahnem to, po čom túžim, ako sa neviem o seba postarať a ešte hnev voči Bohu... buď preto, že Ho neviem počuť (to je inak dobré, že sa hnevám naňho aj vtedy, keď niečo neviem ja :)), alebo preto, že mi kázal urobiť niečo, čo je vlastne celkom zbytočné. Dostala som síce ponuku oceniť moju prácu, ale mne sa to v kontexte toho, že majú niekoho, kto je ochotný urobiť to grátis, zdalo úplne zbytočné. Po bojovnom dni som predsa napísala email s cenou. A nastalo dlhé ticho. Na knihu som len zazerala, pomaly som sa psychicky pripravovala na decentné alebo aj nedecentné „Ďakujeme Janka, budeme hľadať iné riešenie.“

 

Po piatich dňoch mi prišiel email s prijatou ponukou a návrhom na širšiu, dlhodobú a systematickú spoluprácu. Odpadla som? Takmer! Týždeň som sa správala ako Izraelita na púšti. Frflala som, hoci už dávno viem, a presvedčila som sa, aký dobrý je Pán. A On bol verný, nevzdal sa svojho zámeru a priviedol ma na miesto, kde som mala stáť práve v tej chvíli. Všetko sa rozuzlilo.

 

Uvedomila som si, že ak by som v tej prvotnej chvíli nepočula a neposlúchla Jeho volanie, nemala by som dnes čo ponúknuť (a naozaj by som za to, čo som neurobila, nedostala ani groš :)). Ak by ma zastavilo to, že nemám štátnicu, alebo čas, alebo alebo... nemala by som čo ponúknuť, nemala by som čo oceniť, a predovšetkým... prišla by som o požehnanie, ktoré pri práci na preklade denne zažívam. A okrem iného som pocítila aj neskutočnú úľavu, keď mi došlo, čoho všetkého ma Boh takto ušetril. Veď na začiatku bola jednoduchá túžba. Preložiť knihu, ktorú považujem za kľúčovú pre túto krajinu.

 

Nie je nádherné, že v čase, keď mi Boh vkladal tento nápad do srdca, iná skupina ľudí pracovala na získaní autorských práv, aby bolo možné ju vydať? Ak by moja odpoveď nebola áno, hoci som nevidela, ako sa veci vyriešia, nebolo by svedectvo. Boh mi ukázal aký je. Ak začnete snívať Boží sen, nezabúdajte na to, že On je režisér. Snívate s Ním, ale pohybujete sa v Ním vymedzenom priestore. Kniha pre Slovensko je nepochybne Jeho túžbou. Môj preklad je, verím, Jeho túžbou. To ostatné bol môj (vcelku dobrý) nápad. Realita, ktorú dnes žijem je však Jeho (najlepší) nápad. Božie riešenia sú lepšie riešenia. Vlastne najlepšie. Na začiatku tohto sna stála jediná myšlienka: priniesť požehnanie pre našu krajinu a ľudí v nej, a aby celé to dielo prinieslo financie, ktoré sa vrátia Božiemu kráľovstvu. Oboje sa stane.

 

Keď som dávala výpoveď v práci, môj sen obsahoval niekoľko vecí. Účtovať. Tým, čo viem, umožniť iným, aby mohli slúžiť druhým a plniť Božiu vôľu. Svojou prácou podporovať Božie veci. Byť pri kľúčových veciach pre Slovensko.

 

Účtujem. Účtujem pre skvelých ľudí. Ich práca je pre mňa v mnohom povzbudením. Stála som pri zrode dvoch občianskych združení, ktorých cieľom je služba rodinám. Ľudia okolo mňa naberajú odvahu vstúpiť do vecí aj vďaka mojim vedomostiam. Verne dávam desiatok zo svojho príjmu. V našom občianskom združení sa starám o projekt, vďaka ktorému sme mohli spolupracovať na Godzone Kempe KIOBK. Prekladám knihu, ktorá je pre môj život kľúčovým požehnaním, aby ľudia na Slovensku mohli čítať to, čo buduje a rozpaľuje môjho ducha. Mám dostatok financií a moja rezerva sa zredukovala len minimálne.

Nestačí? Boh mi zázračným spôsobom pripravil samostatné bývanie, skvelú spolubývajúcu, neustále a každý deň ma prekvapuje svojimi nápadmi, signálmi, náznakmi, ale aj jasnými a konkrétnymi proroctvami, slovami, povzbudeniami, ktoré prichádzajú v osobnom čase s Ním, v spoločenstve, ale aj v každom priateľstve, ktoré môžem žiť.

 

Ak by som niekedy chcela frflať, pripomeňte mi, že toto svedectvo bolo príliš dlhé :). Pretože to, aký dobrý je Boh, sa naozaj nezmestí do kníh. To, čo ste si prečítali, je len veľmi okresaná verzia jednej časti môjho života. Nie sú v nej zahrnutí mnohí ľudia, ktorí pre mňa boli v tomto kráčaní požehnaním, povzbudením, alebo oporou. Nie sú v Ňom všetky zápasy a boje, len kľúčové udalosti. A nie je v ňom zďaleka zachytená realita môjho denného života s Pánom a veci, ktoré sa dejú medzi nami. On nie je špecialista na veľké veci. Je špecialista na lásku. A láska nehľadí na objektívnosť. To, čo je dôležité pre moje srdce, zaujíma Jeho srdce.

 

Ak ste sa dočítali až sem... stojím na začiatku cesty. Svedectvo pokračuje. A okrem môjho príbehu, Boh chce písať aj Tvoj príbeh. Žehnám ti otvorené uši počúvajúce Jeho hlas (Jeho ovce poznajú Jeho hlas a idú za Ním). Žehnám ti odpovedajúce srdce, poznanie Jeho ciest a nielen Jeho skutkov a hlboké vnútorné porozumenie slobode, ktorú máš v Kristovi. Boh je dobrý. Boh je veľmi dobrý.

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Vďaka za toto svedectvo. Je pre mňa povzbudením.
Niečo takéto som asi práve potrebovala. Chcem počúvať Jeho hlas a poslúchať Jeho vnuknutia. Chcem poslušne urobiť vždy ten krok, ktorý odo mňa žiada, aby to málo, čo urobím mohlo zapadnúť do Jeho veľkého plánu.
Отправлено в 11.12.12 15:46.
Отправлено в 11.12.12 19:06.
Janka, pozorne som si to prečítala a veľmi Ťa chápem, pretože mne sa to isté stalo -mala som rozrobenú asi štvrtinu životopisu Hildegardy z Bingen, pre VMV, ktorí netušili a odrazu sa "zaskvel " Lúč a moja práca sa ukázala zbytočná. Ja som na rozdiel od teba nemčinárka, angličtinárka slabšia, hoci som dve knižky preložila aj z tohto jazyka. Vzápätí som dostal ale ponuku spracovať moderný životopis sv.Angely Merici- a dostala som presne to, čo potrebujem a navyše poslúžila spoločenstvu, ktoré má posledný životopis zo začiatku minulého storočia, príliš prepletený legendami. Prajem veľa zdaru pre ďalšie knižky!
Отправлено в 12.12.12 12:38.
Ahoj, Janka, vždy ma veľmi povzbudí čítanie tvojich svedectiev. Ja mám teraz už lepší pocit z tohto ťažšieho životného rozpoloženia, aj keď Boh bol so mnou vtedy i teraz je so mnou. Pred dvoma týždňami mi mala prísť pošta, nakoniec mi prišla v piatok minulý týždeň a Boh mi postupne plní svoje sľuby, ktoré mi dal. A je to fakt úžasné vidieť Božie konanie v Jeho čase, keď si to človek takpovediac "vyverí" a nemusí sa starať o mienku iných ľudí, pretože vie, že Boh je s ním v každom, tzn. v dobrom i v zlom čase, i v nečase. Niečo z toho mi prišlo dnes.:-)
Отправлено в 18.12.12 20:59.