« Назад

Pôst- ako ho vidím ja.

Pôst- ako ho vidím ja.

Môj pohľad na pôst....

Pri pomyslení na pôstne obdobie niektorí nahodia smútné tváre lebo u nich sa pôst = hladovke, iný sa tomu tešia lebo možno práve cez pôst zhodia nejaké to kilo, čo bolo možno navyše. ;) Pre niektorých pôst môže znamenať aj obmedzenie jedlá, hm, čo je skutočne pravda pre niekorých možno aj dosť stašidelná;frustrujúca. 

Ale aké je to pravé poslanie pôstu?  A už keď sme pri tej frustrujúcej ,,pravde,, môj osobný názor je, že pôstiť sa môžme aj inak ako je len v obmedzovaní príjmu potravin (Čím vôbec nechcem povedať, aby sa niekto nepôstil zriekaním si jedla.) Čo tak  na chvíľu sa stíšiť vo svojej izbe a venovať tú chvíľu Pánu Bohu? Čo tak zrieknúť sa niečoho ako je napríklad mobilný telefón? (Mne osobné to vôbec nerobí problém.) Internet? Televízia? Obľúbená káva? Možno si myslíte, že toto ma ďaleko od zdravého rozumu, no ja si myslím opak. Ide o to zrieknúť sa niečo, odoprieť si niečo. Nie znechutiť tváre mladých ľudí, pre ktorých pôst môže znamenať aj povinná 40-dňová pauza v žúrovaní(Čím som si nie istá v dnešnej dobe, kedy to niektorým podnikom vo väčších mestách problém nerobí) . Myslím, že o to nejde...  Pre mňa je pôst obdobím na stíšenie, prehĺbenie mojej viery, vzťahu s Bohom. Je to čas kedy môžeme premýšľať o tom, čo môžeme vylepšiť, čo je akútne napraviť, vyhodiť z nášho života a čo v ňom možno chýba ; kedy si my kresťania pripomíname umučenie, smrť a vzkriesenie Ježiša Krista. Čo môžeš TY vylepšiť vo vzťahu s Bohom? A vlastne túžiš vôbec vylepšovať niečo? Garantujem Ti, že stále je čo vylepšovať.

Týmto by som chcela všetkých povzbudiť v pôste aby sme pôstili s rozumom, aby sme vedeli pôstiť aj rečou a hovorili v správnej chvíli. A aby bola Veľká noc pre nás silou do každého dňa, aby  sme vedeli povstať k novému plnému životu. 

P. S. (Post Skriptum) : Ak ste vydržali čítať až do konca veľmi by som ocenila Váš komentár, názor na môj blog. 

Предыдущий
Комментарии
sign-in-to-add-comment
Čo môžeš ty vylepšiť vo vzťahu s Bohom?

Keď si takto kladieš otázku, tak je na ňu len jedná odpoveď. Nič. Naozaj, ja nedokážem nič vylepšiť na mojom vzťahu s Bohom a ani nič zlepšiť vo svojom živote.Takto kladená otázka totiž súvisí so Zákonom. A Boh už na židoch dokázal, že človek nie je schopný vyplniť zákon, preto prišiel Ježiš, ktorý zákon do bodky a aj viac splnil.

Otázka v Novej Zmluve môže znieť: ČO môže Boží, či Kristov život zlepšiť v mojom vzťahu s Otcom, alebo čo môže vylepšiť v mojom každodennom živote?

Na to je jediná odpoveď. Môže všetko. Naozaj môže všetko, ale len podľa toho nakoľko sa mu vydáš, lebo On ťa tvojej slobody nezbaví. Výber je na tebe.
Отправлено в 18.02.13 10:25.
Pôst už dávno nevnímam, ako iba zriekanie sa niečoho - jedla či nejakých vecí, ktoré mám rada. Pôst je pre mňa časom zbližovania sa s Bohom. Časom návratu, keď som sa vzdialila, časom intenzívnejších zotrvaní pred jeho tvárou, aby mi povedal, čo nemusím mať, za čo nemusím vydať prostriedky ani sily. To je môj pôst. A čo si uviedla ty, Kladuša (Klaudia? - krásne meno) - pôst rozumom a rečou - je u mňa pôst srdca, ktoré som si roztrhla pred Pánomemoticon Pomazala som si hlavu - upravená a bez smútku, nie so sklopenou hlavou pred ľuďmi ale so skonenou hlavou pred Pánom čakám na Neho, na Jediého, ktorý môže urobiť môj život novým. Nie iba pôstom a modlitbami ale aj. Potom môžem zadržať slová, lebo už ich nemusím vysloviť, potom Pán čistí moju myseľ od nepotrebného a škodiaceho. Potom ho možno aj iní uvidia cezo mňaemoticon
Отправлено в 18.02.13 16:40.