Veľmi odporúčam blogy o rodine, manželstve a výchove mojej drahej manželky.

« Назад

Nevýnosný hnev

Nevýnosný hnev

Neprenáhli sa svojím duchom, aby si sa zlostil, lebo mrzutosť prebýva v hrudi pochabých. (Kaz 7,9)

Každý deň sa v našich životoch dostávame do situácií, kedy nás niekto naštve, či sme už v práci, doma alebo niekde na verejnosti. Vybavuje sa ti, kedy ťa niekto naposledy blokoval v premávke, alebo si jednoducho musel čakať v dlhej kolóne, pretože niekto v predu to nezmyselne pokašlal? Možno ti šéf spravil niečo úplne podrazácke. Hnev môže vyplývať z rôznych okolností.

Jeden priateľ mi raz povedal, že hnev je ako blikajúca kontrolka na palubnej doske tvojho auta. Signalizuje, že niečo sa deje pod kapotou a mal by si sa na to čím skôr pozrieť, aby si zistili zdroj problému. Hnev možno vysledovať z viacerých zdrojov. Po prvé, keď stratíme kontrolu nad okolnosťami, do ktorých sme kládli určité očakávania, ale nenaplnili sa v požadovanom výsledku, sme pokúšaný k hnevu. Zdrojom tohto typu hnevu je taktiež strach, ako aj ochrana osobných práv. Je zrejmé, že keď veríme, že máme na niečo právo, nedovoľujeme Bohu, aby bol výsledok odlišný od toho, čo chceme my. Ak je výsledok odlišný od naších očakávaní, môže to stimulovať strach.

Napríklad, ak dodávateľ nedoručí dôležitú veci na čas kvôli niečomu, za čo nemôže, môžeš zareagovať hnevom. Prosím uvedom si, že zdroj tvojho hnevu je strach z toho, čo sa môže stať, alebo čo ľudia povedia o tom, ako vieš zabezpečiť celú úlohu, ktorá ti bola zverená. Zratu strácaš kontrolu nad okolnosťami a vyvoláva to v tebe hnev.

Nabudúce, keď sa nahneváš, popros Pána, aby ti ukázal, čo je zdrojom tohto hnevu. Nedopustil Boh túto situáciu, aby si si uvedonil, čo máš „pod kapotou“? Boh nám nedal Ducha strachu, ale lásky, sily a rozvahy (porov. 2Tim 1,7). Vzdaj sa práva na očakávania, ktoré ti Boh nikdy nedal. Nájdeš tak novú slobodu v Kristovi, o ktorej si nikdy nevedel, že ju môžeš mať.
 

Preložené z www.marketplaceleaders.org/unprofitable-anger
Ilustračný obrázok z www.officialpsds.com

Комментарии
sign-in-to-add-comment
Veľmi potrebné odporúčanie: „Neprenáhli sa svojím duchom, aby si sa zlostil“, ... som rada, že nám túto múdrosť niekto pripomína, tento citát zo Sv. Písma, nedokážem vždy uplatniť.
Отправлено в 20.04.13 18:15.
Vďaka, dobré na osobné poučenie sa. Náš hnev je väčšinou pre nesplnené očakávania, a strach z toho, že nám ubudne na cti... Dobre vyjadrené.
Отправлено в 21.04.13 16:52.
Jak 1,19 Vedzte, bratia moji milovaní: každý človek má byť rýchly, keď treba počúvať, ale pomalý do reči a pomalý do hnevu,
Отправлено в 12.06.13 14:31.

 

Momentálne píšem adventné zamyslenia pre mužov zamerané na mužskú identitu a spiritualitu: rok 2018, rok 2017rok 2016, rok 2015, rok 2014.