« Späť

V tvári každej kresťanskej ženy vidím Bohorodičku

V tvári každej kresťanskej ženy vidím Bohorodičku

 

Mám rada knihy, ktoré sú písané s láskou a jednoducho. Také, ktoré sú zrozumiteľné pre každého. Prednedávnom sa mi práve takáto dostala do rúk. Hovorila o čistote a kráse človeka. Myslím, že práve tieto dve témy sú pre dnešných (nie len) mladých ľudí nanajvýš aktuálne. Vo Svätom Písme čítame slová Christa, ktorý hovorí, že Jeho nasledovníkov bude svet prenasledovať a nebude prijímať ich slová. Často sa stáva, že keď sa s ľuďmi rozprávam na tému krása či čistota, sú ochotní počúvať len do chvíle, kým nespomeniem, či necitujem niektorého zo svätých otcov či biblický verš, ktorý sa o tom vyslovuje. V tej chvíli to začína byť akési nemoderné a tak veľmi vzdialené súčasnému svetu. Čo už oni mohli o tom vedieť? Pýtajú sa.

Páčilo sa mi, ako jeden svätý povedal o ženách:

„V tvári každej kresťanskej ženy vidím Bohorodičku. Bohorodička je dokonalý vzor, príklad pre každú ženu, ktorá chce byť naozajstnou ženou. Ak si žena, zamysli sa nad tým, či ide k sebe Bohorodička a pomaľovaná tvár, Bohorodička a krátka sukňa, Bohorodička a vyzývavosť, bezohľadnosť, hrubosť a nehanebnosť, Bohorodička a otroctvo móde, Bohorodička a bláznivý tanec, Bohorodička a cigareta, Bohorodička a nohavice. Ak chápeš, že to nejde k sebe, nerob to ani Ty. Christos Ťa chce mať takú, ako je Bohorodička, skromnú, čistú pokornú, prirodzenú vo všetkom."

V tomto smere máme všetky mnoho nedostatkov. Zabúdame na to, že byť naozajstnou kresťankou neznamená len kresťansky veriť a oslavovať Boha, ale aj kresťansky žiť...

Buďme krásne ako Bohorodička. Nech nás však neskrášľuje odev, či pomaľovaná tvár. Nech nás skrášľuje neustála modlitba, čistota srdca, čítanie Božieho slova, prijímanie sviatostí. S pokorou vzývajme Boha, nech v nás zažiari skutočná vnútorná duchovná krása.