blog - slovensky

« Späť

pápež František

pápež František

Keď zaznelo meno Bergoglio, pozerali sme sa po sebe s otázkou: "A to je kto?" Keď potom réžia priniesla jeho fotografiu, ešte ako kardinála, bol som na pokraji zdesenia (naozaj na nej vyzerá biedne).

Nikto o ňom nehovoril, nebol medzi papabili.

Keď vyšiel na balkón Baziliky, hneď ukázal, o čo ide... bez mocety, bez kríža na zlatej reťazi, len v bielej reverende. Žiadna popma, naopak, do očí bijúca skromnosť.

Jednoduchým: "Bratia a sestry, dobrý večer!" si získal celé námestie.

Prvá vec, ktorú spravil, pozval veriacich k modlitbe za Benedikta XVI. A predtým, ako dal požehnanie, prosil veriacich "o láskavosť" - aby sa modlili, aby Boh požehnal biskupa predtým, ako biskup požehná ľud.

Pápež nás od prvej chvíle učí, aká dôležitá je modlitba...

Roztrhal protokol a spojil srdcia.

Vivat papa!

foto: internet

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Chválime a velebíme ťa, Pane! emoticon
Odoslané 13.3.2013 21:14.
Keď ho ukázali, stál tam úplne jednoducho, bez zdvihnutých rúk, pozeral dlho pred seba smerom k ľudu, ktorý čakal na námestí... s hlbokým pokojom na tvári... oslovilo ma to okamžite. A jeho meno! František I. tiež. Mimoriadna udalosť! Chvála a vďaka Bohu, pokračujem v modlitbách! Úžasné!
Odoslané 13.3.2013 21:35.
Veru tak, celý svet si získal obrovskou pokorou...do očí bijúcou obrovskou pokorou.
Máme sa čo od neho učiť...
Odoslané 13.3.2013 21:40 ako reakcia na Mária Künzl.
Jezuitská múdrosť, františkánska pokora, úsmev pokojného Božieho dieťaťa. Mám radosť do špiku kostí, ľudkovia....a teraz sa idem modliť, aby mu vydržalo zdravíčko.
emoticon
Odoslané 13.3.2013 21:51.
Irmuška, je to mimoriadna vec, Pápež František I. ! Aj ja idem! Spájam sa v modlitbách! Veľmi sa teším jeho zvoleniu! Povedali o ňom, že je Jezuita s duchom Františkánaemoticon
Odoslané 13.3.2013 22:21 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Nechali sme sa prekvapiť a po dlhom čakaní prekvapenie prišlo. Skromnosť, ako vravíš je u neho zjavná, trošku mám obavy z vyššieho veku... Nech mu len to zdravíčko slúži. Bohu vďaka.
Odoslané 14.3.2013 0:25.
no, so zdravím sv. otca to naozaj môže byť všelijaké... ako mladík mal dosť problémy s pľúcami. ale čo Boh robí, všetko je dobré.
mňa si František získal už tým jednoduchým "Dobrý večer!" Má príjemný hlas. "Z plnosti srdca hovoria ústa." emoticon
Odoslané 14.3.2013 9:53 ako reakcia na marika scholtzova.
Nepovedal by som, že "roztrhal protokol". Pokorný človek by čosi také neurobil...
Pápež František pôsobí ako pokorný a múdry. A ako latinskoamerický biskup, túžiaci po osobnom kontakte s "bázou" - ľudom.
Protokol nepredpisuje strnulé správanie, či nedajbože povýšenectvo.
Odoslané 14.3.2013 10:52.
Som šťastný, že Duch Svätý riadil voľbu a máme takého skromného človeka na takom významnom poste v Cirkvi. A má už vek, kedy sa už "určite nebude chcieť nechať" pokaziť. Je to človek, čo povedal, že najväčšími problémami v Cirkvi sú márnosť, sebachvála a kariérizmus - postoje duchovnej svetskosti. To je človek s dobrými predpokladmi na vedenie Petrovej lode. Chvála ti, Duchu Svätý. Žehnám mu pevnosť a rozhodnosť. Vieru a lásku. Zachovanie radosti z Krista. +
Odoslané 14.3.2013 14:15.
no, viem, že som to napísal (prinajmenšom) odvážne. ale stojím si za tým. náš Pán je vrchol pokory a tiež v chráme chytil do ruky bič. v Duchu a pokore sa môže všetko. aj chytiť do ruky bič, aj roztrhať protokol. hoci len obrazne.
nesúdim protokol, ale to, ako sa zaň často skrývame, necháme sa zviazať predpismi, ktoré nám majú slúžiť; ako nemáme odvahu ísť ďalej, ponad.
tak, ako Pavol VI. keď zrušil pápežské nosidlá, predal tiaru a peniaze dal chudobným. ako Ján Pavol I., keď sa prihovoril ľudu hneď po zvolení, hoci to "nebolo zvykom". ako Benedikt, ktorý tiaru nemal ani vo svojom pápežskom erbe...
teším sa na ďalšie "trhania protokolu". pápež František nás ešte naučí veľa...
Odoslané 14.3.2013 20:47 ako reakcia na Stanislav Košč.
Pokoj vam. Z dvoch pohladov na konanie papeza sa priklanam srdcom ku TomasoviK a odmietam StanislavovK pohlad. Preco? Lebo jednoducho- Laska ide aj za nejake protokoly a vsetky ostatne veci, ktorymi chce clovek zvazovat Ducha Svateho. Nech by si to uz ospravedlnoval akokolvek - "pokorou" alebo cimkolvek inym. Radost z Krista! A zostanme radikalni pri vyznavani Kristovej Lasky.
Odoslané 15.3.2013 5:51 ako reakcia na tomáš kuník.
Nepáči sa mi vyhrocovanie: dobrý pápež vs. zlí ostatní ("protokol"). Keď píšete, že ste proti môjmu pohľadu, ste proti tomuto?
Odoslané 15.3.2013 9:00 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Pokoj tebe, Stanislav. To ja ani nehovorím, žeby "ostatní" museli/boli zlí. To som ja netvrdil. Len tvrdím: láska ide AJ NAD PROTOKOL. A keď pápežovi láska káže porušiť nejaký protokol (čo je možno už aj zastaralý a treba ho zmeniť - nevhodný do dnešných čias), tak ho zmením. No a? To by bola falošná pokora, keby neroztrhal (prenesene myslím) ten protokol, a išiel BY PROTI TOMU, ČO MU KÁŽE LÁSKA. To je falošná pokora, Stanislav. Dobre to vyjadril TomášK: skrývame sa často za protokol, necháme sa zviazať predpismi, ktoré nám majú slúžiť; ako nemáme odvahu ísť ďalej, ponad.
Ak sa niečím máme nechať zviazať, TAK TO MÁ BYŤ JEDINE LÁSKA. Toľko ako odpoveď. Tiež sa teším na ďalšie Františkove kroky, myslím, že mnohí s formalistickou vierou budú kričať: To nie, to nie, je to proti protokolu!
Žehnám novému pápežovi veľa sily a odvahy postaviť sa proti takýmto.
Odoslané 15.3.2013 15:40 ako reakcia na Stanislav Košč.
Mne je skôr smutno z toho, čo povedal momentálne najvyšší predstaviteľ Cirkvi zo Slovenska: " ...bude mať sily, ak nie, príde ďalší pápež. A to neubehlo ani 48 hodím od voľby. Je to nanajvýš nechutné...ale lepšie je modliť sa ako nadávať.
Odoslané 15.3.2013 17:03 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
Pravda. Má moje sympatie a modlime sa nech má síl a okolo seba ľudí, ktorí ho podporia, v kruhoch cirkevných i laických. Viera, nádej a láska nech ho sprevádza.
Odoslané 15.3.2013 17:35 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Nepochopili sme sa. Prečítaj si, na čo som reagoval a uznáš, že v kontexte tých slov povedať, že "roztrhal" protokol bolo prehnané, by nesprávne. Navyše Ty sám zdôrazňuješ, že to musíme vnímať v prenesenom zmysle. Ja idem ešte ďalej a chcem len zdôrazniť, že láska nás viaže aj uznávať tradície, aj meniť ich, kde treba. Teda, to čo pápež František urobil, bola láskavá zmena, nie "roztrhanie". To slovo je - ako vidíš - nevhodné.
A vo všeobecnosti: meniť pravidlá môžem zmysluplne len vtedy, ak ich poznám a rešpektujem ako také. Inak je to nezmysel, škodlivé ničenie, trhanie.
Navyše, senzáciechtivé médiá prahnú len po tom - buď ukázať nejaký jeho chybný krok, alebo vykresliť jeho ako jediného dobrého uprostred "bahna" Katolíckej cirkvi, resp. prinajmenšom vatikánskej kúrie. Pred tým by sme mali byť opatrní. Nemyslíš?
Odoslané 15.3.2013 17:57 ako reakcia na Stefan Patrik Kovac.
no... ani ja nesuhlasim s tym, ze roztrhal, pretoze sa mi zda, ze este len natrhol. Jeho spontannost a ľahkosť v komunikacii a službe nas bude počas jeho pontifikátu asi ešte pekne provokovať, aby sme aj my vyšli zo seba skrze Krista k ostatným:

Myslim, ze aj toto video trosku objasni ako to myslim:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=GWJmpRGwxfU

+ bonus - jeho postne posolstvo svojej dieceze:
http://www.paulinky.cz/clanky/Postni-poselstvi-kard-Jorge-Mario-Bergogli­o-SJ.html
Odoslané 15.3.2013 19:36 ako reakcia na Stanislav Košč.
páni, dovoľujem si vstúpiť do Vašej diskusie. necítim sa ako senzáciechtivé médium, ani nemienim vykresliť Františka ako jediného hrdinu uprostred bahna Cirkvi či kúrie. v tom sa snáď zhodneme. Cirkev milujem, myslím, že moje staršie blogy sú toho dostatočným svedkom.
viem z osobnej skúsenosti, aké je dôležité vážiť si tradíciu či predpisy a rešpektovať ich. a rovnako dobre viem, že aj to "roztrhanie" môže byť láskavé - práve preto že je uskutočnené s láskou. to však neznamená, že bude s rovnakou láskou prijaté.
Odoslané 15.3.2013 20:09 ako reakcia na Stanislav Košč.
Myslím, priateľu. A este: modlím sa a verím. Ja propagujem vo vyucovaniach /pozri blogy/, evanjelizacii i zivote radikalitu pri vyznavani Jezisa Krista. Mozno myslis nakoniec to iste, co Tomas... To vies ty a Boh este lepsie. Vseobecne som za trhanie akychkolvek protokolov, ak tym pritiahnem ludi ku Kristovi, samozrejme v Laske. Bez Lasky nedokazes v duchovnom svete nic. Ale ani mna by nebrzdili ziadne LUDSKE predpisy, keby som citil, ze ma Laska vola ku niecomu inemu. Neudúšajme Ducha Lásky, priatelia.
Odoslané 15.3.2013 22:04 ako reakcia na Stanislav Košč.
Veľmi sa teším ked som to videl emoticon pozeral som to od zaciatku ako ukazovali komín a námestie a potom som sa strasne tesil ked vyšiel uz SV. Otec emoticon František emoticon a ukázal nám aká je dolezita modlitba...aby sme sa modlili 1 za druhého emoticon velmi sa tesim zo Sv. Otca emoticon +++ a strasne ma potesil emoticon + a ako hovori 1 zalm: Skúste sa presvedcte sa aký dobrý je Pán emoticon amen + emoticon strasne sa tesim zo zvolenia Sv. Otca emoticon+ a treba sa za nho modlit emoticon a hlavne sa musime modlit 1 za druhehoemoticon +
Odoslané 16.3.2013 8:40.
Ukazujem 1 - 20 z 26 výsledkov.
z 2