Blog

« Späť

Sv. František - Rebelucionár?

Sv. František - Rebelucionár?

Čítala som naše františkánske pramene a - neverili by ste!

Myslím, že odteraz budem sv. Františka z Assisi považovať za jedného z prvých rebelucionárov. Síce už bol trochu starší, keď to na neho prišlo... ale čo už!

František ako rebelucionár. Nikdy som tak na neho nepozerala. V sobotu som bola v Ružomberku na seminári "Robiť ťažké veci" a v nedeľu som vo Františkových spisoch objavila vetu, ktorá vyzýva "konať viac a väčšie veci."

Rebeloval proti rebelovaniu. Najprv si síce stihol vyskúšať. čo to znamná byť rebelom(a šlo mu to vcelku dobre, aj iných vedel pre to nadchnúť. Typický František). Potom rebeloval proti malým očakávaniam. Však nikto od neho nič nečakal, nechcel. Až na Boha. Typicky rebelucionár. (BTW už za jeho života ho nasledovalo okolo 3000 bratov, o sestrách a laikoch informácie nemám). Riadny rebelucionár, čo poviete? Ideme ho nasledovať?

Ja osobne začínam tým, že dávam Krista nanovo na prvé miesto vo svojom živote a nechcem si ukradnúť nič zo slávy, ktorá mu patrí.

 

ikona: o, Matúš Čekan

foto: S.Františka

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Frederika Kojšová
=) jéééj, to je skvelé...čo sa nedozviem ešte o mojom patrónovi =D
Odoslané 11.10.2011 14:42.
vauu, som hrdý na svojho patróna, chcem ťa nasledovať František.
Odoslané 11.10.2011 19:48.
Sv. František je aj mojim vzorom. A neverili by ste, koľkí ho nasledujú aj v dnešných časoch, spoločenstvo svetského rádu františkánov stále rozrastá. Čistota, chudoba a pokora = je aktuálna najmä teraz. Odtrhnúť sa a byť nezávislý od svetských vecí , zachovať si dušu slobodnú nepripútať sa tak silno k pozemským veciam je ťažké ale krásne.
Odoslané 12.10.2011 19:27.
Ja mám rád sv. Dominika de Guzmána emoticon
Odoslané 16.10.2011 7:28.
Keby zil dnes, by mal co robit. Obdivujem takych svatych, je to sila.
Odoslané 18.10.2011 23:48.