« Späť

Boh to tak asi chcel

Boh to tak asi chcel

o alibizme, ktorý môže lámať Otcove srdce...

Človek sa často cíti byť silným vo viere, keď je všetko na dobrej ceste, všetko je v poriadku. Ale protivietor, sklamanie, nezdar, komplikácie, choroba vlastná, alebo niekoho koho milujete, situácie bez odpovede, až to je priestor, kde sa ukazuje, o čo/Koho sa opierame... či nás zničí viditeľné, alebo neprestaneme dúfať v neviditeľné... či sa podriadime diktátu našich zmyslov a rozumu, alebo náš duch bude bdieť pred Bohom v dôvere, hoci nerozumie. Otázka je, či chceme "proti nádeji v nádeji uveriť" ako Abrahám... a všetky riešenia očakávať len a iba od Neho. Od Boha, ktorý môže všetko, vždy chce naše dobro, to najlepšie pre nás.

Sú totiž situácie, ktoré nie sú prejavom Jeho vôle a nie je nič hlúpejšie, než sa s nimi zmieriť v domnení, že Boh to tak chcel. Často ma bolí počuť od ľudí, ktorí poznali Božiu lásku, že Boh asi chcel ich utrpenie a asi ho dovolil zámerne, aby ich niečomu naučil. Boh nás vychováva, to je isté. Ale aký Otec by svojmu dieťaťu doprial rakovinu, amputáciu, či popáleniny 3. stupňa, aby ho niečomu priučil??? Ako by sme mohli milovať Boha, ktorý by takto konal? Niekedy premýšľam, ako sa Otec trápi nad tým, že nevieme pochopiť, že to tak nie je ani nemôže byť. Že On je naozaj len a iba Láska.

To, že sa niečo stalo, neznamená, že to Boh chce. Vo všetkom, čo sa uskutoční, vidieť hneď Božiu vôľu, je to isté, ako povedať, že Boh nás núti hrešiť, ničiť si vlastné životy alebo ubližovať druhým. Neexistuje rovnica, že čo sa udeje, to Boh chcel. A čo nie je, to Boh nechce. Boh túži po mnohých veciach, ktoré môžu prísť, ak budú ľudia hľadať Jeho tvár, nechajú sa voviesť do túžob Božieho srdca a povolajú na túto zem svojou modlitbou požehnanie, ktoré si ani nevieme predstaviť. Modlitba hýbe nebom. Hej, je to naozaj tak. Modlitba je stretnutím, kedy chcem chytiť Boha za srdce a chcem v ňom vzbudiť túžbu odpovedať na moje volanie tým, že dá ľuďom, za ktorých prosím, dobro, ktoré im ja nijako nemôžem dať.

V našich životoch sú a budú situácie, v ktorých viera sa stáva jediným nástrojom, ktorý môže uvoľniť moc z neba, aby sa stalo to, čo Boh naozaj chce. Božia vôľa sa deje v spolupráci s nami, nie bez nás. My sme jej súčasťou. Naše konanie je jej súčasťou. Naša viera je jej súčasťou. Nebo je otvorené. Boh povedal, že k nám prikloní pokoj ako rieku.

To, čo mení klímu tohto sveta, to, čo je Božím kráľovstvom, sa uskutočňuje prostredníctvom modlitby, vo vzťahu k Otcovi. Nijako inak. Ježiš nás naučil modliť sa "staň sa Tvoja vôľa ako v nebi, tak i na zemi." Ak sa treba tak modliť, hneď vidíme, že sa to nestane automaticky. Vstúpiš už dnes do tejto roviny modlitby?

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
Janka, okrem hviezdičiek za výbornú úvahu Ti ako darček k meninám prinášam
modlitbu a sv.omšu na Mariánskej hore v Levoči.
A nielen Tebe- modlila som sa za celú komunitu. emoticon emoticon emoticon
Odoslané 22.8.2012 17:12.
Ďakujem emoticon. Veľmi si to cením!
Odoslané 22.8.2012 17:24 ako reakcia na Mária-Irma Danieliszová.
Janka, ďakujem ti za tvoje slová, sú pre mňa veľkým povzbudením. Ja som len rok a pol obrátená - znovuzrodená, obliata Duchom Svätým, ty mi rozumieš a stretávam sa s tým, že veľa ľudí žije z povier. Vysvetlím : "Koho Pán Boh miluje, toho krížom navštevuje", tak toto ma priam vytáča, veď ako aj ty píšeš, Boh nám nedáva za trest nejaké utrpenia a mám trpieť, lebo to On od nás chce, namiesto toho, aby som porozmýšľal, čo robím nesprávne vo svojom živote. Veď ako aj jeden kňaz povedal, že keby nebolo rakoviny, koľko ľudí by ani nebolo spasených. Máme aj za rakovinu ďakovať, ale nie brať ju, že ma Pán miluje, preto mi ju zosiela, ale že ma miluje a preto musím niečo robiť so svojim životom. Alebo čo je ešte horšie ""pomôž si človeče, aj Pán Boh ti pomôže". Ja toto beriem priam urážku Bohu, že mu nedôverujeme, ale sa spoliehame na vlastné sily a zabúdame, že jedine On je Pánom všetkého. Alebo "Nech sa stane Božia vôľa", veď Božia vôľa sa stane vždy!, je len na nás, či aj tomu rozumieme, či počúvame hlas nášho srdca alebo Boží šepot. Iste mi rozumieš Janka, čo som tým myslela, ale to by bolo aj odo mňa na celý blog. Ešte raz ďakujem :-)
Odoslané 23.8.2012 9:49.
Hm, práve niektoré z tých vecí, som chcela v tom blogu vyvrátiť... ale aj pohľad na to, že ak sa nám deje niečo zlé, znamená to, že sme zlí (tá rovnica - niečo sa mi deje = musím nad sebou porozmýšľať je podľa rovnako chybná, ako tvrdenie, že Boh zosiela na ľudí choroby, aby boli spasení...). Iste, ťažkosti, problémy, choroby, krivda sú pre mnohých ľudí miestom obrátenia, ale stále sú ZLOM, ktoré Boh nechcel... ale premenil ho na dobro... inak povedané, napravil zlo (ale tým sa z neho ešte nestalo ani dobro, a už vôbec nie jeho vôľa...).

A pomôž si človeče... azda jediná situácia, kedy je to aplikovateľné aj múdro, je stav, keď chceme napomenúť človeka, ktorý sa opovážlivo a nezodpovedne spolieha na to, že Boh musí všetko urobiť miesto neho emoticon.

Nech sa stane Božia vôľa.. no Majka... nemyslím si, že sa stane vždy. A už vôbec si nemyslím, že sa stane bez ohľadu na naše modlitby. Práve naopak. Boh napráva svojou milosťou to, že sa Jeho vôľa nedeje, pretože my ju míňame, nehľadáme alebo ignorujeme. Pointou je hľadať Jeho plán A, prevziať zodpovednosť všade tam, kam nás postavil, byť verným. A modliť sa. Vtedy sa bude diať Jeho vôľa skrze nás. My ju konáme. Ale nekonáme. A vtedy sa nedeje, hoci Boh je spravodlivý, aj dobrý.... a napraví všetko, čo sa dá. Ale povedať, že sa Božia deje vždy, je popretie slobody človeka. My sme slobodní. Ja sa môžem rozhodnúť Božiu vôľu neplniť a ponesiem zodpovednosť.
Odoslané 23.8.2012 9:58 ako reakcia na Majka Sluková.
No asi som sa nevyjadrila dosť jasne. Vždy sa deje Božia vôľa, lebo všetko je Božia vôľa. Boh si nás vybral dávno ešte pred našim narodením a dal nám slobodnú vôľu, ale to neznamená, že ľudia nič nerobia, ale sa stotožňujú s Božou vôľou, " Nech sa stane, ako ty chceš, nie ja!" Veď mne tu tiež chýba modlitba, alebo urobiť niečo so svojim životom. Boh koná, ale človek má tiež priložiť ruku. Tým je jeho slobodná vôľa jasná, že sa rozhodné pre Boha a pokorí sa jeho rozhodnutiu, alebo skonštatuje, že nech sa stane Božia vôľa. Ja som práve myslela na to, aby sme pochopili jeho plán s nami a aby sa mohla Jeho vôľa uskutočňovať cez nás. Čo sa týka modlitby, my sa môžeme modliť za určitú vec, samozrejme že Boh počuje naše prosby a modlitby, ale nedostaneme to, o čo sme prosili. Ľudia si myslia, že sa modlili zle. Modliť sa zle neexistuje, plní sa Božia vôľa - Boh nám dáva to, čo potrebujeme a nie to, o čo prosíme
Odoslané 23.8.2012 10:50 ako reakcia na Janka Guričanová.