« Späť

Veci nové...

Veci nové...

k dnešnému čítaniu :) o úžase a obdive z vecí, ktoré Boh neprestajne a neúnavne tvorí...

Na začiatok si pustite song :).

Obdivujeme hrnčiarov, ktorý z blata dokážu vytvoriť užitočné a pekné veci... obdivujeme umelcov, ktorí z ničoho dokážu vytvoriť pieseň, maľbu, či knihu... niečo nebolo a už je. Je to nádherný opak zániku... zrodenie, novosť, prínos, obohatenie.

Boh neustále tvorí veci nové - v našich životoch... nenechá sa obmedziť v kreativite :). Izraeliti nemali čo vložiť do úst, Boh im dal MANNU aj prepelice. MANNA je dnes pre mňa symbolom novosti Božích vecí. Izraeliti neprosili, iba frflali. Sťažovali sa, že im bolo lepšie v otroctve Egypta, než na ceste (hoci náročnej) za slobodou. A do tohto reptania a nevďačnosti vstúpil Boh so slovami:

"V predvečer budete jesť mäso a ráno sa nasýtite chlebom, aby ste poznali, že ja som Pán, váš Boh!" Exodus 16

Zaiste Boh mohol zhodiť z neba úplne bežný, tradičný chlieb, ktorí Izraeliti jedávali denne. Miesto toho sa stalo niečo nové... niečo, čo spôsobilo, že Izraeliti si kládkli otázka "Man hú?" - "Čo je to?"... a Mojžiš im to musel vysvetliť - toto je chlieb z neba, ktorý vám dáva Pán. Boh urobil čosi nové. Urobil čosi úplne novým spôsobom.

Hrnčiar pracuje z hlinou, maliar s farbami, hudobník s notami, spisovateľ s príbehmi a myšlienkami. Boh tvorí "nové" z čohokoľvek.

Izaiáš 43, 19: "Hľa, ja robím čosi nové, teraz to klíči, nebadáte? Áno, urobím cestu na púšti a rieky na pustatine."

Toto je zvolanie Otca voči deťom, ktoré miluje! Nebadáte? To je pozvanie vnímať viac, hľadať viac, všímať si viac, pozorovať, sledovať prácu Jeho rúk z novej blízkosti... vidieť Bohu pod pokrievku - to znamená cítiť tlkot Jeho srdca, poznať Jeho vášeň. Nepochybne On túži po tejto miere zdieľania s nami...

Cesty na púšti a rieky na pustatine sú len náznakom prekvapení a záračných riešení, nevyspytateľného dobrodružstva života v dôvere voči Nemu... Vloží niečo na miesta, kde to ešte nikdy nebolo... a možno na známe miesta vloží niečo, čo ešte nikdy nebolo. Jeho tvorenie novoty, čerstvosť a dynamika má jediný zámer - požehnať!

Naozaj nechcem stratiť vnímavosť. Chcem denne stáť pred Jeho tvárou a s úžasom a obdivom sa pýtať "Man hú?" :), čo je to, čo si na dnes pre mňa vymyslel? :)

Komentáre
Prihláste sa pre pridanie komentára
piesen "vsetko tvoris nove" som pocul uz danejsie.. ale ze ma take pekne videjko.. to som zistil lenvdaka tomuto blogu :-)
Odoslané 6.8.2012 21:09.